• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Tunus’taki gösteriler

11 Ocak 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Geçen haftaki yazılarımız İslam dünyasında 2017 yılı içinde öne çıkan hadiseler hakkında özet bilgiler içerdiği için Aralık’ın sonuna doğru İran’da patlak veren hadiseler hakkında da sadece kısa bir bilgi vermiştik. Ama 5 Aralık Cuma akşamı Özel FM’de yayınlanan Dünya Döndükçe programımızın birinci bölümünü tamamen İran’daki hadiseler hakkındaki tahlile ayırdık. Bu programımızın ses dosyasını http://www.vahdet.info.tr/arsivleme/530-DD20180105.mp3 linkinden dinlemeniz mümkündür. 

Gerçi böyle kitlesel olaylar İran’da vuku bulunca izahı gayet kolay oluyor. Çünkü her şeyi ABD ve İsrail planlamış oluyor. Son zamanlarda biraz da Suudi Arabistan karıştırıyor. Dolayısıyla İran’daki şartların, politikaların vs.’nin rolünü araştırmaya, tahlil etmeye gerek kalmıyor. Böyle bir izah tarzı rejimin kolluk kuvvetlerinin işlerini de kolaylaştırıyor. Çünkü ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın meydanlara çektiği kalabalıkların tepesine binmek zor olmuyor. Biz yine de sözünü ettiğimiz programda nispeten İran temelli etkenlere işaret etmeye çalıştık. 

Ama olaylar Tunus’ta meydana gelince hükümetin yanlışlarını, ekonomik sorunları, fiyat artışlarının sebep olduğu tepkileri vs. görmek zorundasınız. 

Doğrusu Tunus olaylarını da son dönemde bu ülkeyle Birleşik Arap Emirlikleri arasında meydana gelen krizle irtibatlandırmak mümkündür. Malum olduğu üzere bazı Tunuslu kadınların BAE’ye ait Emirates şirketinin uçaklarına alınmaması ve vizeleri konusunda ek işlemler istenmesi sebebiyle, Tunus Ulaştırma Bakanlığı bu şirketin uçaklarının kendi havaalanlarına inmesini engelledi. Bu kriz epey bir süre devam etti. 

BAE de Arap dünyasının en tehlikeli bir resmî mafya çetesi. Üstelik Arap Baharı sonrasında Mısır’daki Baltacı fitnesinden, Libya’daki Halife Haftar fitnesine bir çok fitne hareketinin arkasında durmuş, Sisi darbesini organize etmiş bir ülke. Bu ülkenin zaten Tunus’u da karıştırmayı planladığı önceden söyleniyordu. Hazır sebebini bulmuşken karıştırmaya kalkışmış olması hiç de ihtimal dışı değildir diye bir yorum yapılabilir. 

Ama meseleyi sadece BAE’nin karıştırmasıyla izah etmek de biraz fazla kolaycılık olur. Tunus hükümetinin özellikle ekonomik konularda halkının beklentilerini veremediği gerçeğini ister istemez görmek durumundayız. Gerçi Tunus Cumhurbaşkanı ekonomik alanda başarılı politikalar ortaya koyabilmesi için ekonomiden iyi anladığı düşünülen Yusuf Şahin’e hükümeti kurdurmuştu. Ama yine de halkın beklentilerini sunacak çalışmalar yapılamadı. 

Özellikle yeni yıla girilmesiyle birlikte bazı tüketim ürünlerinin fiyatlarına zam yapılması bardağın taşmasına neden oldu ve kitleler meydanlara çıkarak tepkilerini dile getirmeye başladılar. Fakat tepki eylemlerinin arasına fırsatçıların da karışması ve yağmalamalar yapmaları olayların tehlikeli bir boyut kazanmasına neden oldu. Çünkü böyle bir gidişat ülkede ciddi bir fitnenin habercisiydi. Yönetim de buna karşı polis gücünü devreye soktu ve gösteriler çatışmalara dönüştü. O yüzden çok sayıda yaralanan oldu. Hatta ben bu yazıyı yazmadan önce yayınlanan haberlerde bir kişinin de hayatını kaybettiği dile getiriliyordu. Polis aynı zamanda olayları bastırmak için yüzlerce kişiyi tutukladı. İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada bazı mağazaların yağmalandığını ve bunu engellemeye çalışan polislerle yağmacılar arasında çatışmalar meydana geldiğini söyledi. 

Tunus’taki koalisyonun ortaklarından olan Nahda Hareketi meydanlara çıkan göstericilerin taleplerinin de nazarı dikkate alınması gerektiğini belirtti. Muhalefetteki sol partiler de gösterilere destek verdiklerini ortaya koydular. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23