• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Trump ABD’yi yıpratıyor

03 Şubat 2017
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

ABD’nin yeni başkanı kabadayı Trump’ın sergilediği tutum en başta ABD’ye zarar verecek. Çünkü onun sergilediği tutuma gerek resmî düzeyde gerekse halk düzeyinde karşıt tavırlar sergilenecek. Bunu daha olayların başlangıcında kısmen görebiliyoruz ve bazılarından da bugünkü yazımızda söz edeceğiz. 

Bütün bu tepkiler her şeyden önce ABD’nin uluslararası platformda yıpranmasına neden olacaktır. Çünkü ABD’ye karşı durulabildiğini, onun bütün dayatmalarına da boyun eğmek gerekmediğini gören ve cesaretlenen ülkelerin sayısı artacaktır. Çünkü onun gücünün önemli bir kısmı şişirme güçtür. Fakat dünya genelinde bir saltanat ve tahakküm oluşturduğu için bu şişirme güç de etkisini gösterebilmekte, kendilerini bir bakıma ABD’ye eli mahkûm kabul eden ülkeler karşıt tavırlardan veya halklarının karşıt tavırlarını ifade etmesine fırsat vermekten çekiniyorlar. Trump’ın kabadayı politikasına itirazlardan kaynaklanan karşıt tavırların dünya genelinde yaygınlaşması kendilerini zayıf kabul eden ülkelerin de cesaretlenmesine vesile olabilir. 

Kabadayı Trump’ın görevi teslim almasından sonra bazı ülkelerde ona karşı gösteriler gerçekleştirildi. Fakat bunların çoğu sembolik nitelikteydi ve onun istenmeyen kişi olduğunu dile getirme amaçlıydı. Ancak asıl sert tepkilerin onun fikirlerini eyleme taşıma ataklarına ve ziyaret planlarına karşı ortaya konacağını sanıyoruz. 

Bu açıdan İngiltere’ye yapmayı düşündüğü ziyarete karşı imza kampanyası düzenlenmesi ve İngiltere yönetiminden Trump’a yöneltilen daveti iptal etmesinin istenmesi düşündürücüdür. Bu tavrın başka ülkelere yönelik ziyaret planlarında da karşısına çıkacağını tahmin ediyoruz. 

“Adam gemisini yürüttükten sonra bu tepkilerin ne anlamı olacak?” diye düşünenler olabilir. Ama ben şahsen böyle düşünmüyorum. Tepkiler ülke yönetimlerini ABD ile ilişkilerine yeniden ayar vermeye ve kabadayı başkanını davet etme konusunda tereddütlü hareket etmeye zorlayacaktır. O durumda ABD ile ilişkilerin güçlendirilmesi istenen değil istenmeyen tutum olarak algılanacak ve bu, diplomatik ilişkiler üzerinde olumsuz etki yapacaktır. ABD ile ilişkileri “istenmeyen” olarak algılayan ülkeler ticarî ilişkiler konusunda da kendilerine yeni alternatifler bulma ve ilişki açısını genişletme ihtiyacı duyacaklardır. Bu da ABD’nin dünya otoritesi vasfını günden güne olumsuz etkileyecektir. 

Tepkilerin ve karşıt tavırların önemli bir boyutunu da içeriden gelen tepkiler oluşturuyor. Gelişmeler Trump’ın zorba tutumunun ülke halkının basite alınamayacak bir kısmının tepkisine neden olduğunu gösteriyor. Bu kesim kendilerini sadece sandıkta oylarıyla değil aynı zamanda eylemlerle ifade etmeye meyilli kesimdir. Bu kesim Trump gibi kötü imajlı birinin başlarına başkan olmasından da son derece rahatsızdır ve halk nezdinde tepkilerin yaygınlaşması durumunda onun politikalarının zayıflatılmasının veya tamamen etkisiz hale getirilmesinin mümkün olabileceğine inanıyor. O yüzden zaman zaman kendilerini eylemleriyle ifade etmeye yönelmeleri mümkündür. Bütün bu tepkiler ABD’nin kendi içinden de sıkıntılı olduğunu ortaya çıkaracağı için onun politikalarından, dayatmalarından, zorbalıklarından rahatsız olan ülkelerin biraz daha cesaretli adımlar atmalarının önünü açacaktır. 

Sonuç itibariyle Trump’ın aldığı kararlardan, attığı adımlardan ve sergilediği zorbalıktan hepimiz rahatsızız. Ama aynı zamanda bu zorbalığın ABD’nin balonunun yavaş yavaş havasını kaybetmesine, yeni dönemde sergileyeceği tavırdan dolayı gazının inmesine neden olması ihtimalinin de bulunduğunu düşünüyoruz. Fakat onun gazının inmesinin bizim lehimize sonuç vermesi için onun emperyalist politikalarına karşı daha cesaretli adımlar atmamız, bu konuda birilerinin öne geçmesini bekleyenlere de örnek olmamız gerekiyor. 

Trump’ın ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma planının ne anlama geldiği konusu üzerinde ise ayrıca durmak ve bu konuda üzerimize düşen görevleri hatırlatmak için müstakil bir yazı yazmak gerektiğini düşünüyoruz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23