• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Saib Arikat

12 Kasım 2020
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Yürütme Kurulu Sır Emini (Türkçedeki karşılığıyla sekreteri), Yasir Arafat tarafından kurulmuş olan ve şu an da genel başkanlığını Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın yaptığı Fetih hareketinin de Merkez Kurulu üyesi Saib Arikat 10 Kasım Salı günü koronavirüs sebebiyle hayata veda etti. 

FKÖ, 8 Ekim tarihinde onun koronavirüse yakalandığını açıklamıştı. Durumunun ağırlaşması üzerine 18 Ekim tarihinde Filistin Yönetimi’nin talebiyle Kudüs’ün batı kesiminde yer alan, İsrail’e ait Hadassah Hastanesi’ne nakledildi. Hastane tarafından 19 Ekim tarihinde yapılan açıklamada Arikat’ın 2017 tarihinde bir akciğer nakli ameliyatı geçirmiş olması ve bağışıklık sisteminin de çok güçlü olmaması sebebiyle durumunun riskli olduğu ifade edildi. 

Vefatından iki üç gün önce Arapça haber kaynaklarında hanımın bir açıklamasının videosu yayınlanmıştı ve; “Elhamdulillah Saib’in durumu iyi; Elhamdulillah Saib’in durumu iyi...” diye peş peşe hamd ve şükürle, sağlığı konusunda ümitli olduklarını belirtmeye çalışıyordu. Ama aradan fazla zaman geçmeden vefatının haberini aldık. Gerçekten bu salgın çok zor bir imtihan. Ne zaman ne yapacağı belli olmuyor. Allah cümlemizi muhafaza eylesin. Bu hastalığa maruz kalanlara da şifa versin ve bütün insanlığı bu musibetten felaha kavuştursun. 

Saib Arikat’tan söz etmeye önce ismiyle başlamak istiyorum. Ne hikmetse son zamanlarda bazı Türkçe haber kaynaklarında onun aile adını Ureykat diye yazıyorlar. Yasir Arafat’ın da adını yıllarca Yaser diye yazmışlardı. Hadi onun ismini batılı kaynaklardan öyle iktibas ediyorlardı, ama Arikat’ın aile adını Batılı kaynaklar en azından Erekat diye yazıyor. Arikat ailesi diye bilinen bir aileye mensup olduğu için böyle adlandırılıyordu. Hanımı Ni’me Arikat da kendi akraba çevresindendir. 

1991 Madrid süreciyle başlayan FKÖ - İsrail işgal rejimi arasındaki görüşmelerde etkin rol oynayan, bu yüzden “Filistinli görüşmecilerin büyüğü” olarak nitelendirilen ve o zamanki FKÖ lideri Yasir Arafat’ın da yakın çevresinden olan Saib Muhammed Salih Arikat, 28 Nisan 1955’te Kudüs’e bağlı yerleşim bölgelerinden olan Ebu Dis kasabasında dünyaya geldi. Onun dünyaya geldiği tarihte Ebu Dis kasabası Ürdün kontrolündeydi. 

İlk, orta ve lise öğrenimini Filistin’in Batı Yaka bölgesindeki Eriha’da tamamladı. Sonra 17 yaşındayken babasının işinden dolayı ABD’nin San Fransisco şehrine göç etti ve San Fransisco Üniversitesi’nde siyaset bilimleri alanında tahsil gördü. Aynı üniversitede uluslararası ilişkiler üzerine yüksek lisansını yaptıktan sonra Nablus’taki Necah Üniversitesi’nin bursuyla İngiltere’deki Bradford Üniversitesi’nde doktora yaptı. Sonrasında Necah Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 

Arikat, bir yandan Filistin’in işgale karşı mücadelesine destek vermek amacıyla liderliğini Arafat’ın yaptığı Fetih hareketi ve FKÖ bünyesinde yer alırken bir yandan da işgal rejimiyle irtibatların kurulması sürecinin başlatılmasında etkin rol oynadı. 1983’de İsrail’in Tel Aviv Üniversitesi ile Filistin’in Necah Üniversitesi arasında öğrenci değişimine öncülük etmesinden dolayı öğrenciler tarafından ihanetle suçlanmıştı. 

1991’de başlatılan Madrird görüşmeleri sürecinde ise Filistin heyetinin başkanlığını yapan Haydar Abdüşşafi’nin yardımcısıydı. Heyette FKÖ’yü birinci derecede temsil eden ve Filistin tarafının tavrını ve siyasetini belirleyen kişi de oydu. Çünkü Haydar Abdüşşafi heyet başkanı olmasına rağmen biraz vitrin süsü gibiydi. Arafat’la birinci derecede irtibat halinde olan dolayısıyla FKÖ’nün siyasetinin görüşmelere yansıtılmasında ya da görüşmelerden çıkan sonuçlar hakkında FKÖ’nün nasıl bir yol izleyeceği konusunda etkili olan kişi Arikat’tı. 

İşgalcilerle anlaşma yapılmasından sonra kurulan ilk Filistin hükümetinde de Yerel Yönetim Bakanı olarak görev aldı. 1996 seçimlerinde Eriha’dan Filistin Parlamentosu’na milletvekili seçildi. Hamas’ın büyük zafer elde ettiği 2006 seçimlerinde de Arikat, yine Eriha’dan Fetih’in listesinden milletvekili seçildi. 

Arikat’ın birçok kitabı yayınlandı. Bunların belki en meşhuru da “Hayat Görüşmelerdir” adını verdiği kitabıdır. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sahin

Önce Allah rahmet eylesin dilegimizi iletelim .Filistin adi gecince hep tüylerim diken diken olur.on yillarca bitmeyen zulüm on yillarca bitmeyen direnis Filistinin kaderi sanki .Israilin zulmi hep artarak devam etmistir .Bütün Hristiyan alemi Israilin yanindayken Ne yazzikki Müslüman alemi kilini bile kipirdatmadan olanlara seyirci olmak kinamadan baska bir yapamazlar bu ayip yeterde artar bile Rahmetli Arafat sag iken Direnisin sembol ismiydi Türkiyeden Kominist Solcu diye tabir edilen Gazeteciler Akedemisyenler Üniversite ögrencileri Filistine gidip Filistinin yaninda olup gerekirse savasmayi namus borcu sayarlardi buna etken Arafatin liderlik vizyonu durusu direnisi etkendi Oraya gidenleri Arafatin bu sifatlari sayesindeydi .Siyonistler bosuna Arafati zehirleyip öldürmedi Arafat tan sonrada onun yerini dolduran olmadi o efsane Filistin yerine simdiki siradan Filistin kaldi .Siz bu yaziyi yazmasaydiniz bu ölümden kac kisi haberdar olurdu .

Seher Sahin

Filistini agzina alip timsah göz yasi dökenler Tramp Kudusü israilin bassehri ilan ederken Suudi Arabistani Katari Birlesik Arap Emirliklerin Suudani daha nice benzerlerini yol yapip ziyaret edeken hic Filistin akillarina gelmismi Haksizlik yapmayalim gelmis . 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23