• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Körfez Zirvesi hazırlıkları

01 Aralık 2017
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Kısaca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) olarak bilinen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Basra Körfezi’ne kıyısı olan Arap ülkelerinin aralarındaki bir ekonomik ve siyasi ittifaktır. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Umman bu ittifaka üyedir. Merkezi Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dadır. Ancak her yıl zirve toplantıları üye ülkelerden birinde gerçekleştiriliyor. 

Bundan önceki zirvesi Bahreyn’de gerçekleştirilmişti ve orada alınan karara binaen bu yılki zirvesinin Kuveyt’te gerçekleştirilmesi gerekiyor. Eğer herhangi bir ihtilaf ve erteleme söz konusu olmazsa toplantının önümüzdeki günlerde yani 5 ve 6 Aralık 2017 tarihlerinde Kuveyt’te gerçekleştirilmesi gerekiyor. 

Verilen bilgilere göre zirveye ev sahipliği yapacak olan Kuveyt, üye ülkelerin liderlerine davetiyeleri gönderdi. Şimdi gelecek cevaplar bekleniyor. 

Bu yılki zirve üzerinde birtakım tereddütlerin bulunmasının ve ertelenmesi ihtimalinden söz edilmesinin sebebi Suudi Arabistan liderliğindeki dört Arap ülkesinin Katar’a abluka uygulamaya başlamasından sonra gerçekleştirilecek ilk KİK zirvesi olması. Ablukacı ülkelerin Katar’ın katılmasına itiraz etmeleri söz konusu. Ev sahipliği yapacak olan Kuveyt ise Körfez sorununda arabuluculuk rolündeki bir ülke olmasından dolayı zirvede bu meselenin ana gündem maddesi olarak yer almasını ve çözüm konusunda bir ilerleme sağlanabilmesi için Katar’ın da zirveye katılmasını istiyor. 

Katar tarafından yapılan açıklamada Kuveyt Emiri Sabah El-Ahmed Cabir Es-Sabah’ın, KİK zirvesine katılması için Katar Emiri Temim bin Hamd Âli Sani’ye davetiye gönderdiği belirtildi. 

Bu arada Kuveyt, zirvenin gerçekleştirilmesi konusunda herhangi bir engel çıkmaması için Dışişleri Bakanı Sabah El-Halid El-Hamd Es-Sabah’ı Suudi Arabistan’a gönderdi. Kuveyt Dışişleri Bakanı Riyad ziyareti esnasında Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz’le bir araya geldi ve Kuveyt’te gerçekleştirilecek zirve konusunu görüştü. Kuveyt tarafından yapılan açıklamada Suudi Arabistan’ın tutumunun olumlu olduğu ve Körfez zirvesinin belirlenen tarihte yapılması konusunda ülkesinin herhangi bir engel çıkarmayacağını bildirdiği dile getirildi. 

Kuveyt tarafından yapılan açıklamada zirve için bütün hazırlıkların yapıldığı ve üye ülkelerin gönderilen davetiyelere verecekleri cevapların beklendiği ifade edildi. 

Ancak zirvenin ertelenmesi ihtimali de bulunuyor. Bahreyn Kralı Hamd bin İsa Ali Halife’nin Katar’ın izlediği tutumu değiştirmemesi durumunda onun katılacağı bir zirveye katılmayacağını söylediği haberlerde dile getirildi. Fakat onun bu tutumunu değiştirmesi ihtimalinden de söz ediliyor.

Zirvenin gerçekleştirilmesi konusunda Bahreyn’den ziyade Suudi Arabistan’ın tutumu belirleyici olacaktır. Suudi Arabistan’ın olumlu yaklaşması durumunda Bahreyn’in onun tutumuna ters bir tavır sergilemesi ihtimali bulunmuyor. Bahreyn’in zaten artık Suudi Arabistan’ın bir arka bahçesi olduğu biliniyor. 

Kuveyt Dışişleri Bakanı’nın Suudi Arabistan ziyareti esnasında kralın tutumunun olumlu olduğu dile getirildi. Fakat onun tutumunda da kraldan ziyade artık ülkede bütün yetkileri eline almış durumdaki veliaht prens Muhammed bin Selman’ın kararı etkili olabilir. 

Zirvenin vaktinde gerçekleştirilmesi konusunda kesin bir karar verilmesi durumunda KİK üyesi ülkelerin Dışişleri bakanları bir araya gelerek bir ön görüşme yapacak ve zirvede ele alınacak konular hakkında bir değerlendirmede bulunacaklar. Toplantının yapılması durumunda ana gündem maddesinin Katar ablukası olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu meselenin çözümü konusunda bir ilerleme sağlanması ihtimali çok zayıf. Çünkü ablukacı ülkeler katı tutumlarını henüz değiştirmiş değiller. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23