• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

İzzettin Kassam’ı anarken

23 Kasım 2017
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

19 Kasım Filistin davasının önemli şahsiyetlerinden ve o topraklarda işgale karşı verilen mücadelenin önderlerinden Şeyh Muhammed İzzettin Kassam’ın şehit edilişinin yıldönümüdür. Biz de bu vesileyle onu yeniden gündeme getirmek ve örnek mücadelesinden söz etmek istedik. 

İzzettin Kassam daha çok silahlı mücadelesiyle ün kazanmış ve o yönüyle tanınmıştır. Ama o aynı zamanda önemli bir ilim adamıdır. Filistin’de işgale karşı mücadelenin farziyetine hükmettiğinden ve ilim adamı olmasının kendisine bu görevi ihmal hakkı vermeyeceğini tam aksine bir ilim adamı sıfatıyla öne çıkıp başkalarına da örnek olması gerektiğini düşündüğü için direniş hareketini başlatmıştır. Filistin direnişinde ona farklılık kazandıran en önemli yönü de bu duyarlılığıdır.

Filistin cihadının kilometre taşlarından ve bu topraklarda İslâmi kimliğin korunması yolunda çok yönlü mücadele eden önderlerden olan Muhammed İzzeddin ibnu Abdülkadir el-Kassam, 1880’de Suriye’nin Lazkiye şehrine bağlı bir sahil ilçesi olan Cebele’de dünyaya geldi. İlk öğrenimini doğduğu yerde yaptıktan sonra 1896’da Mısır’daki el-Ezher Üniversitesi’nde tahsil görmeye başladı. El-Ezher’de öğrenim gördüğü süre içinde Mısır’daki İslâmi hareketin ileri gelenleriyle ilişkide bulundu. 1906’da buradaki ilmi tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli yerlerde davet ve eğitim faaliyetleri yürüttü. 

Kısa bir müddet Cebele’de ikamet etti. Daha sonra Türkiye’ye geldi. İnsanları hayra yöneltmek için bir sene kadar vaaz ve irşadda bulunup tekrar Cebele’ye döndü. Bu dönemde kısa bir süre Cebele’de Kur’an, tefsir, fıkıh gibi ilimleri okuttu. 

Şeyh Kassam, davet faaliyetleriyle uğraşırken İtalyanlar Libya’nın Trablusgarb şehrini işgale kalkışmış, Ömer Muhtar ve beraberindeki mücahitler de onlara karşı direnişe başlamışlardı. İzzettin Kassam Suriye’de onlar için büyük yardımlar topladı. Sonra yetiştirdiği mücahitlerle birlikte Ömer Muhtar’a destek için deniz yoluyla Trablusgarb’a ulaşmak üzere İskenderun’a geldi, ancak kırk gün beklemelerine rağmen yola çıkamadılar. Suriye hükümeti de, mücahitleri geri çağırma emri çıkararak cihada katılmalarını engelledi.

İzzettin Kassam, İslam düşmanlarına karşı cihad için hiçbir fırsatı kaçırmıyordu. Birinci Dünya Savaşı patlak verince ona da katıldı. Harbin bitimine kadar güç yetirebildiği sahalarda çalışmaya devam etti.

Bu dönemde Fransızlar Suriye’yi işgal ettiler. İzzettin Kassam ve mücahitleri de Suriye’de Fransızlara karşı cihada başladılar. Şam, Fransızların eline geçinceye kadar onlara büyük kayıplar verdirdiler. Nihayet mücahitlerin bazıları Türkiye’ye iltica etti. Şeyh İzzettin Kassam ise sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki siyonistlerin Filistin üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini gördüğünden beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte 1921’de Filistin’e gitti.

Orada Hayfa’ya yerleşti ve burada hem öğrenci yetiştirmeye, hem de halkı İslâmi yönden şuurlandırmak için vaaz ve irşada başladı. 5 Nisan 1931’de fiilen cihad başlatıldı ve bu tarihte İzzettin Kassam’ın mücahitleri el-Yecur’a düzenledikleri bir saldırıda işgalci İngilizlerle işbirliği içindeki üç siyonisti öldürdüler. Bu olayın arkasından gerek İngiliz işgalcilere ve gerekse onların getirip Filistin topraklarına yerleştirdikleri siyonist teröristlere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirildi.

İzzettin Kassam, 1935’te askeri eğitim için mücahitleriyle birlikte dağa çıktığı sırada havadan ve karadan saldırı düzenleyen 500 kişilik İngiliz birliği tarafından kuşatıldı. Ancak Kassam ve beraberindekiler işgalcilere teslim olmayı değil karşı koymayı tercih ettiler. Çıkan çatışma sonucu 19 Kasım 1935’te Batı Yaka’da yer alan Cenin yakınlarındaki Ya’bed tepelerinde şehit edildi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23