• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

İslâm âleminin bayramı (2)

02 Eylül 2017
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Suudi Arabistan’ın liderliğindeki dört Arap ülkesinin Katar’a abluka uygulamasından kaynaklanan Körfez krizinin çözümü için yapılan girişimlerden ve aracılıklardan şimdiye kadar bir sonuç çıkmadı. Son olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres devreye girerek bir çözüm formülü üretme girişiminde bulunmak amacıyla Kuveyt’e ziyaret gerçekleştirdi. Ancak onun girişiminden de bir sonuç çıkmadı. 

Körfez krizi Katarlı hacıları da etkiledi. Maalesef çok sayıda Katarlı hacı adayı ablukacı ülkelerin ve özellikle de Suudi Arabistan’ın uygulamalarından kaynaklanan engelleri aşamadı. Katar yönetiminin hacıların  önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen taleplerde bulunması üzerine Suudi Arabistan, Katar’dan hac konusunu siyasi meselelere âlet etmemesini istemişti. Oysa kendisi siyasi meselesini, hacıların önlerini kapatmak için değerlendirmekten çekinmedi. Haberlerde ifade edildiğine göre bu yıl Katarlı hacı adaylarından sadece yetmiş kişi Suudi Arabistan’a girebildi. 

Filistin’de Gazze’ye uygulanan abluka devam ediyor. Mısır yönetimi bayram öncesinde iki günlüğüne açık tuttuğu Rafah sınır kapısını yeniden kapattı. Abluka Gazze bölgesinde ciddi sıkıntılar ve zorluklar yaşanmasına neden oluyor. 

Siyonist işgal rejimi Batı Yaka bölgesinde ve Kudüs’te yahudileştirme faaliyetlerini 2017 yılında iyice artırdı. Bunun için sürekli Filistinlilerin arazilerini ve evlerini gasp ediyor. İşgal yönetimi işgalden önce inşa edilmiş evlere bile ruhsatsız muamelesi yaparken ve Filistinlilerin yeni bir ev inşa etmelerine kesinlikle ruhsat vermezken Kudüs’te her gün Filistinlilerin evleri ruhsatsız olduğu iddiasıyla yıkılıyor. 

Siyonist işgal yönetimi Filistin’in 1948’de işgal edilmiş bölgesindeki İslâmî Hareket’in lideri Şeyh Raid Salah’ın gözaltı süresini birkaç kez uzattı. Raid Salah mahkemede yaptığı açıklamada hapishanede çok kötü şartlarda adeta tuvalet gibi bir yerde tutulduğunu dile getirdi. 

İşgal rejiminin Batı Yaka bölgesinde ve Kudüs’te Filistinlilere yönelik baskınları ve tutuklamaları da devam ediyor. 

ABD Başkanı Trump’ın damadı Jared Kushner sözde barış görüşmelerini yeniden başlatma iddiasıyla Kurban bayramı öncesinde bölgeye bir ziyaret düzenledi. Ziyaretinde işgal rejiminin başbakanı Netanyahu’yla ve Filistin özerk yönetiminin başkanı Mahmud Abbas’la görüşmeler yaptı. 

Abbas yönetiminin siyonist işgal rejimiyle işbirliği ise devam ediyor. Bu işbirliğinden özellikle Gazze bölgesi zarar görüyor. Çünkü işbirliği gereği Gazze bölgesine Abbas yönetimi tarafından da abluka uygulanıyor. Bölgedeki memurların bazılarının zorunlu emekliye sevk edilmesi fakirlik oranının ve ihtiyaçlı aile sayısının daha da artmasına neden oldu. Abbas yönetimi Batı Yaka bölgesinde de siyonist işgal rejimi hesabına baskınlar ve tutuklamalar gerçekleştirmeye devam ediyor. 

Mısır’da Sisi cuntasının zulüm uygulamaları kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Cunta yönetimine bağlı mahkemeler idam kararları vermeye devam ediyorlar. Bir yandan da hapishanelerdeki mahkûmlar kasıtlı ihmal nedeniyle dolaylı bir şekilde idam uygulamalarına maruz kalıyorlar. Müslüman Kardeşler cemaatinden çok sayıda tutuklu cezaevlerinde çeşitli şekillerde zulüm uygulamalarına ve işkencelere maruz bırakılıyorlar. 

Libya’da Halife Haftar fitnesinden kaynaklanan sıkıntı büyüyerek devam ediyor. Özellikle Bingazi’nin Haftar’ın militanlarının eline geçmesi bu bölgedeki insanlara yönelik zulüm ve şiddet uygulamalarının artmasına neden oldu. Haftar militanlarının hareket alanlarını genişletmelerinde tabii ki aynı zamanda Katar’a abluka uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın fitne örgütüne verdiği desteğin önemli etkisi var. Haftar örgütüne Batılı ülkeler de büyük destek veriyor. Haftar fitnesinin devam ediyor olmasından dolayı Libya’da bir istikrar sağlanamadı. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23