• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Gündemden Notlar (1)

01 Şubat 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Bu haftaki yazılarımızda İslâm dünyasında son günlerde meydana gelen bazı gelişmelerden kısa notlarla söz edeceğiz.

• Suriye’de bir yandan hem rejim güçlerinin hem de işgal güçlerinin sivil hedeflere yönelik saldırıları ve katliamları devam ediyor. Bu arada meseleye siyasi çözüm bulma amaçlı girişimler ve faaliyetler de sürüyor. Cenevre görüşmelerinin devamı durumundaki Viyana toplantısı yine BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın gözetiminde geçen hafta Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirildi. Viyana’daki toplantının ana konusu yeni anayasanın belirlenmesi için bir heyet oluşturulması idi. Ancak Viyana’daki toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmadı. Ardından 30 Ocak Salı günü Rusya’nın organizasyonuyla Soçi’de Suriye Ulusal Diyalog Kongresi adı verilen toplantı düzenlendi. Fakat Rusya’nın bu toplantıda açıktan Baas rejimi taraftarı bir tutum sergilemesi sebebiyle muhalif gruplar toplantıyı boykot ettiler. O yüzden muhalefeti ve rejimi bir araya getiren bir toplantı olmadı. Hem rejime karşı direnişi sürdüren askerî gruplar hem de siyasi muhalefeti temsil eden oluşumlar Soçi toplantısını boykot etti. Toplantıda muhalefeti Türkiye’nin temsil etmesi için yetki verildiği belirtildi. Soçi’deki toplantının ana gündem maddesi de yeni anayasanın belirlenmesi konusunda bir heyet oluşturulması idi. 150 kişilik bir heyet oluşturulmasına karar verildi ve Türkiye’nin muhalefeti temsilen 50 kişilik bir liste teklif edeceği belirtildi. Siyasi çözüm faaliyetlerinin yine BM gözetiminde Cenevre’de sürdürüleceği belirtildi.

• Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda tamamen bizim bu konuyla ilgili yazılarımızda dile getirdiğimiz manzara ortaya çıktı. Diktatör Sisi karşısına, halkın oylarını çekme ihtimali bulunan bir aday çıkmasını istemiyor ancak tek adaylı bir seçim olmadığı intibaı vermek için de seçim hilelerine hiçbir şekilde itiraz etmeyecek, hatta doğru düzgün seçim çalışması bile yapmayacak adaylarla göstermelik yarışa girmek istiyordu. Bu amaçla gerçekten seçilme arzusundaki adayların tümü çekilmeye zorlandı. Son dakikada Sisi’nin destekçisi ve kuklası olduğu bilinen, Yarın Partisi lideri Musa Mustafa Musa cumhurbaşkanlığına aday oldu ve Ulusal Seçim Kurulu seçime Sisi’nin yanında sadece bu kişinin aday olduğunu açıkladı. Bu durumda önümüzdeki Mart ayında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için gerçekte Sisi tek aday durumundadır. İkinci kişi sadece vitrin süsü olmak ve seçimlerin çok adaylı olduğu iddiasına gerekçe oluşturmak için aday olmuştur. Onun kazanma hedefinin olmadığı ve kazanmak için ciddi anlamda bir çalışma yapmayacağı hatta Sisi lehine yapılacak hilelere de herhangi bir itirazının olmayacağı tahmin ediliyor. Bu durum karşısında Sisi’nin seçimleri birinci turda kazanması kuvvetle muhtemeldir. Muhtemelen halk kendi açısından hiçbir anlam taşımayan ve gerçekte kendisine seçme hakkı vermeyen seçimleri boykot edecektir.

• Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas)’ın önemli liderlerinden olan Imad El-Alemi 30 Ocak 2018 Salı sabahı hayatını kaybetti. Hareket içinde etkili şahsiyetlerden olan ve değişik konumlarda çalışmalar yapan Imad El-Alemi üç hafta önce kendi şahsi silahını kontrol ederken kazayla kafasına bir kurşun isabet etmesi sonucu ağır yaralanmıştı. Yapılan müdahaleler sonuç vermedi ve hayata veda etti. Vefatına sebep olan olay tamamen kazadır ve zihinleri bulandırmak amacıyla sorulan “kaza mı suikast mı?” sorusunun herhangi bir geçerliliği yoktur. Imad El-Alemi’yle farklı zamanlarda ve mekânlarda görüşmüştüm. Çok sâkin biriydi. Medyanın karşısına fazla çıkmadığı için medya tarafından çok tanınmıyordu. Ama hareket içinde oldukça etkili bir konumdaydı. Önemli çalışmalar yapmıştı. Yüce Allah’tan kendisine rahmet ve mağfiret diliyoruz.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23