• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

G7 Zirvesi

27 Mayıs 2017
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Son bir hafta dünyada tam anlamıyla bir zirveler haftası oldu. 21 Mayıs Pazar günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da normalde ABD ile Suudi Arabistan’ın organize ettiği ancak adına Amerika ve İslâm Ülkeleri Zirvesi denilen bir uluslararası toplantı düzenlendi. Ardından 25 Mayıs Perşembe günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Zirvesi düzenlendi. Dün yani 26 Mayıs Cuma günü de İtalya’nın ev sahipliğinde G7 Zirvesi başladı. 

G7 ülkeleri dünya ekonomisinin %60’ına hâkim durumdaki zenginler kulübü. Bunlar da ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşuyor. 

İlki 1975 yılında Fransa’da düzenlenen G7 (yani Grup 7) zirvelerinin bu yıl kırk üçüncüsü, İtalya’nın Sicilya adasında yer alan Taormina tatil bölgesinde düzenleniyor ve iki gün sürecek. Yani dün başladı ve bugün akşam sona erecek. 

İtalya’daki toplantıya üye ülkelerin devlet veya hükümet başkanlarının yanı sıra toplantıda konuşulacak gündem maddelerinden dolayı Etiyopya, Kenya, Nijer, Nijerya ve Tunus gibi bazı üye olmayan ülkelerin devlet başkanları da çağrıldı. 

Fakat Ukrayna’daki tutumundan dolayı Avrupa ülkeleriyle ilişkilerinde sorunlu bir döneme girmiş olan Rusya, İtalya’daki toplantıya davet edilmedi. Bir dönem Rusya’yı da arasına alarak adını G8 olarak değiştiren ittifak Ukrayna meselesinden dolayı bu ülkenin üyeliğini askıya almış durumda. 

Devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanları ile BM ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) genel sekreterleri de zirveye iştirak ediyor. Bu kişiler tabii küresel ekonomide ve uluslararası ilişkilerde önemli bir konumda olan kurumları temsil ettiklerinden zenginler kulübünün zirvesinde kendilerinin görüş ve tespitlerinden istifade edilmesi bekleniyor. 

Bu yıl ki G7 Zirvesi’nin ana gündem maddesinin terör ve güvenlik konuları olduğu ifade edildi. Bunda da özellikle toplantı öncesinde üye ülkelerden İngiltere’nin Manchester şehrinde bir konser esnasında meydana gelen ve 22 kişinin ölümüne 59 kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın birinci derecede etkili olduğu belirtildi. Toplantıda üye ülkelerin teröre karşı bir ortak tavır sergilemesi ve ortak cephe oluşturmaları için görüşmeler yapılacağı, bunun da alınacak kararlara yansıtılacağı yapılan açıklamalarda dile getirildi. 

Zirvenin önemli gündem maddelerinden biri de Brexit’in yani İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının uluslararası ekonomiye, küresel ticarete ve diplomatik ilişkilere ne şekilde yansıyacağı konusu. Çünkü bu zirve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı almasından sonraki ilk G7 zirvesi niteliği taşıyor. 

Toplantıda Afrika konusuna ve Afrika ülkelerinde yaşanan geri kalmışlık sorununa özellikle yer verileceğine de dikkat çekildi. Bazı Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının zirveye çağrılmasının amacı da Afrika hakkında yapılacak görüşmelerde kendilerinin görüşlerinden istifade edilmesi. Afrika’daki ekonomik geriliğin ve yoksulluğun ana sebebinin küresel emperyalizmin sömürgeci politikaları olduğu biliniyor. Ancak bugün küresel emperyalizmin başını çekenler Afrika’ya, siyah kıtada yaşanan sorunlara ve sıkıntılara bigane kalmadıkları havası estirmeye çalışıyorlar. 

Kuzey Kore’nin son dönemde artan balistik füze denemeleri, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, mülteci sorunu, Rusya’nın Suriye ve Ukrayna’daki faaliyetleri gibi konuların da zirvedeki görüşmelerde ele alınacağı ifade edildi. 

Toplantının gündem maddelerinden biri de ev sahibi ülke İtalya’yı özellikle ilgilendiren, Akdeniz üzerinden devam eden düzensiz ve kontrolsüz göç ve bu göçün nasıl önlenebileceği konusu. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23