• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Filistin sahasındaki son gelişmeler -1

03 Eylül 2021
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Bu sıralarda dünyanın gündeminde, son ABD askerinin de çekilmesi sebebiyle Afganistan sürekli birinci sırada yer alıyor. Ancak Filistin’le irtibatlı olarak da özellikle son iki hafta içinde bazı önemli gelişmeler yaşandı. O yüzden bugünkü ve müteakip yazımızda bunlardan seçtiklerimiz hakkında özet bilgiler vermek ve kısa değerlendirmelerde bulunmak istiyoruz. 

Filistin’de son dönemdeki hareketlilik 21 Ağustos Cumartesi günü Mescidi Aksa’nın yakılmasının 52. yıldönümü münasebetiyle Gazze’nin sınır bölgesinde gerçekleştirilen gösterilere işgal güçlerinin müdahalesi sebebiyle yaşanan olaylarla başladı. 

Mescidi Aksa’nın yakılmasının yıldönümü münasebetiyle düzenlenen gösteriler aynı zamanda siyonist işgal rejiminin Gazze’ye uyguladığı ablukayı ve ambargoyu da kırmak için yeni bir süreç başlatma amacı taşıyordu. Filistin’deki direniş örgütlerinin ortak komisyonu tarafından yapılan açıklamada bu eylemlerin ablukanın kaldırılmasıyla ilgili isteklerinin kabul edilmesine kadar sürdürülmesinin hedeflendiği dile getirildi. 

Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Gazze şehrinin doğusundaki dönüş kampında gerçekleştirilen eylemde göstericilerin sınır çitlerine yaklaşmaları üzerine işgal güçleri tarafından ateş edildi. Bu müdahalede Filistinlilerden kırktan fazla kişi yaralandı. Bunların yarıya yakını çocuktu. İki kişi de ağır yaralanmıştı. Olayda işgal güçlerinden bir keskin nişancı da Filistinli bir gencin tabancasından çıkan mermilerle ağır yaralandı. 

Filistinli yaralılardan ikisi ve ağır yaralanan işgalci asker daha sonra hayatını kaybetti. Tabii Filistinli yaralılardan ölenler çok konuşulmadı, ama işgalci askerin ağır yaralanması ve sonra da dokuz gün yoğun bakımda tutulmasına rağmen kurtarılamaması bayağı gündem oldu. 

Askerin ailesi işgal ordusunu suçlayarak, göstericilerin sınır duvarına yanaşmalarına fırsat verildiğini, askerlere “ateş” emri verilmediğini, çocuklarının da o yüzden saldırıya uğradığını iddia etti. Ama daha sonra olayla ilgili bizzat ordu görevlileri tarafından yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı ve verilen bilgiler askerin ailesinin iddialarının geçersiz olduğunu ortaya çıkardı. Hazırlanan rapora göre, asker saldırıya uğramadan önce Filistinli göstericilere ateş etmiş ve bazı gençler yaralanmıştı. Bu sırada göstericilerden bir genç duvara yanaşarak askerin Filistinlilere ateş etmek için kullandığı delikten ona tabancasıyla ateş etmiş ve mermilerden birinin kafasına isabet etmesi sebebiyle ağır yaralanmıştı. Onun yaralanması üzerine de işgalci askerler göstericilere yoğun bir şekilde ateş etmişlerdi ve onlarca kişi yaralanmıştı. 

Bu olayın hemen ardından İsrail Başbakanı Naftali Bennett, ABD’yi ziyaret etti. 25 Ağustos Çarşamba akşamı ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüştü. Austin bu görüşmesinde siyonist işgal rejimine desteklerinin devam ettiğini hatırlatarak askeri ve siyasi yardımlarını aynen sürdüreceklerini dile getirdi. İşgalci siyonistlerin Filistinlilerin topraklarındaki gayri meşru işgallerini sürdürmeleri için çocukları katletmelerini de yine kendini savunma hakkı olarak tanımlayıp, ABD’nin İsrail’in kendini savunma hakkını teyit ettiğini söyledi. 

Bennett’in Austin’le görüştüğü akşam Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un doğusunda yine sınıra yakın bölgede Filistinli gençler Gazze’ye uygulanan ablukayı protesto amacıyla “Kudüs kılıcı kınına girmeyecek” sloganıyla başlattıkları gösterilerin ikincisini düzenliyorlardı. 

Bennett ertesi gün yani 26 Ağustos Perşembe akşamı için Başkan Joe Biden’dan randevu almıştı. Ancak o gün Afganistan’ın başkenti Kabil’de meydana gelen bombalamalar ve bu ülkeden çekilmeye hazırlanan bazı Amerikan askerlerinin ölmesi sebebiyle görüşmeyi ertelemek zorunda kaldı. Görüşme daha sonra gerçekleştirildi ancak Biden’ın görüşme esnasında uyuması ve Bennett’in de ayıp olmasın diye konuşmaya devam ederken kendi söylediklerini sadece kendisinin dinlemesi dikkatlerden kaçmadı. Belli ki Biden fena halde bitkin ve yorgundu. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ABDULLAH

Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm. Elhamdulillahi rabbil âlemin vesselatu vesselâmu âlâ Rasuline Muhammed in ve ala alihi ve sahbihi ecmain. es-Selâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtuhû İki cihan saadetine kavuşmak, ancak ve yalnız Allah (Celle Celâlühû) ‘ nün rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’e tâbi olmaya bağlıdır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23