• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Etiyopya’da yine etnik fitne

25 Haziran 2022
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

18 Haziran Cumartesi günü yani geçen hafta Etiyopya’nın Oromiya bölgesinde Amharalara yönelik bir saldırı gerçekleştirildiği ve yüzlerce kişinin öldürüldüğü haber verildi. Ölü sayısı hakkında farklı kaynaklar tarafından farklı rakamlar verildi. Ancak yüzleri bulduğu sanılıyor. 

Hükümet yetkilileri saldırıdan Oromo milliyetçisi Oromo Kurtuluş Cephesi’nin askeri kanadı Oromo Kurtuluş Ordusu’nu (OLA) sorumlu tuttu. Ancak OLA iddiaları reddetti ve kendilerinin saldırıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını, olayda asıl hükümetin kusuru olduğunu ve kendi kusurunun üstünü örtmek için böyle bir suçlamada bulunduğunu iddia etti. 

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed saldırıyı kınadı, yüzlerce sivilin katledildiği böyle bir saldırıya hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti. 

Ne yazık ki etnik ayrımcılıktan kaynaklanan fitneler ve bu fitnelerin sebep olduğu çatışmalar, saldırılar çağımızda insanlığın en önemli problemlerinden biridir. İslam, tüm Müslümanları kardeş ilan ettiği, Müslüman olmayanların hukukunun da adalet ilkelerine göre gözetilmesini istediği, kimsenin etnik kimliğinden dolayı düşman sayılamayacağını bildirdiği halde ne yazık ki küresel emperyalizmin fitne politikalarının bayağı etkisini gösterdiği son yüz yıllarda bu sorun İslam coğrafyasında daha ciddi hale gelmiştir. 

Doğu Afrika ülkelerinden Etiyopya da çok farklı etnik unsurların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Ama geçmişte birlikte barış içinde yaşayabilen bu etnik unsurlar küresel emperyalizmin fitne tohumlarını ekmesinden sonra bir egemenlik ve üstünlük davası içine girdiklerinden zaman zaman karşı karşıya gelebiliyorlar. Fitnenin tohumunu eken karanlık güçler bazen bir çakmak çakarak büyük bir yangına sebep olabiliyorlar. 

Oromo halkına mensup ünlü sanatçı ve aktivist Hachalu Gundessa’nın 29 Haziran 2020 tarihinde Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’da karanlık bir cinayetle öldürülmesi de çok tehlikeli çalkantılara sebep olduğu gibi ülke içindeki farklı unsurların birbirlerine karşı daha da bilenmesine yol açmıştı. 

Etiyopya’da, büyük çoğunluğu Müslüman olan Oromo halkı komünist  rejimin hakim olduğu dönemde çeşitli şekillerde baskılara maruz kaldı. Bu baskılar bağımsızlık yanlısı hareketlerin de ortaya çıkmasına neden oldu. Bu yüzden Oromo halkının sesi olarak bilinen sanatçı ve aktivist Hachalu Gundessa’nın öldürülmesi doğrudan bu halkı hedef alan bir saldırı olarak algılandı. Bu da Oromoluların çok geniş çaplı tepkisine, protesto gösterilerine ve eylemlerine neden oldu. 

Bunun yanı sıra siyasi mekanizmada ve devlet kurumlarında farklı etnik unsurların gücünü artırma çalışmaları da bazı zıtlaşmaları ve ihtilafları beraberinde getirdi. Dolayısıyla yaşanan sorunun kökeninde, etnik kimlikleri bir “ayrım” sebebi olarak kullanan siyasi anlayışların ve resmi politikaların önemli bir payı olduğu gerçeği gözardı edilemez. Bu sorun dediğimiz gibi sadece Etiyopya’nın değil İslam coğrafyasında birçok ülkenin sorunudur. 

Sorunun aşılması için geçmişte izlenen yanlış politikaların izlerinin ve kalıntılarının silinmesine ihtiyaç var. Adalet ve hukuk temelli bir düzenlemeyle kaynaşmayı ve birlikte barış içinde yaşamayı sağlayacak toplumsal zihin yapısının yeniden hakim kılınması gerekiyor. 

Irkçı ve kavmiyetçi anlayışlar ise tarihte her zaman sorun ve fitne kaynağı olmuştur. Bu sorun yerine göre yabancı düşmanlığı şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir. Son dönemde bu, Avrupa’da İslamofobiya senaryoları üzerinden Müslüman düşmanlığı şeklinde, Türkiye’de ise yaygın olarak mülteci düşmanlığı şeklinde kendini gösteriyor. 

Mülteciler sorununun çözümü için insani temeller ve ahlaki değerler çerçevesinde birtakım formüller geliştirme çabası ile birilerine sırf mülteci oldukları için düşman olmak, bu yüzden onları hedefe yerleştirip sözlü ya da fiili saldırılar düzenlemek aynı şey değildir. Bazılarının ırkçı temellere dayalı yabancı düşmanlığını, bir soruna çözüm arayışı olarak yutturmaya çalışmaları gerçekçilikten gayet uzaktır. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ali Uygur

Okumazsan Etiyopya'nin RESULALLAH (S.A.V) devrinde Habeşistan olduğunu bilmezsin.Neyse... dünya sadece İSLAM 'in ADALET kavramını alsaydı,bugün bütün DÜNYA Barış ve Refah içinde olurdu.

@@@

 sokakta millete etiyopya nerde diye sorsan kimse bilmez..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23