• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Esed’in “Genel Affı (!)”

07 Mayıs 2022
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Suriye’de birtakım dış güçlerin askeri yardım ve destekleriyle zalim saltanatını sürdürmeye devam eden Beşşar Esed güya, 30 Nisan tarihinde, bu tarihten önce işlenmiş “terör suçları”na yönelik bir “genel af (!)” ilan etti. Hatta bununla ilgili bir yasa çıkardı ve resmen yayınladı. 

Bu sözde “genel af” Esed’in davulculuğunu yapanlar tarafından çok büyük bir olay olarak lanse edilmeye çalışıldı. Hatta, onun zulüm ve katliamından kaçarak başka ülkelere ve bilhassa Türkiye’ye sığınanlara, “Bakın Esed sizi affetti! Suriye’de artık her şey yolunda. Dönerseniz size kimse bir şey yapmayacak. Ülkenize dönün!” diye çağrıda bulunanlar bile oldu. 

Tabii, suçlunun mağdur edilenin hakkını vermesi işleminin “af” olarak isimlendirilmesi kavramlara takla attırılmasının bir örneği. “Af” haksızlık edenin, suç işleyenin değil haksızlığa uğratılanın, mağdur edilenin yapabileceği bir şeydir. Suçlu affetmez, belki affedilebilir. Ama Esed gibi bir zalimin mağdur ettiği milyonlarca insan onu affetmedi ve gelecekte affedeceklerini de sanmıyorum. Hendekler kazarak zavallı masum insanları buralara doldurup katleden, sonra da yakarak imha eden bir canavar affı hak etmiyor. 

Esed’in sözde “genel af ilanı”na gelince, bizim bu yazıyı yazmamızdan önce yayınlanan haberlere göre serbest bırakılanların sayısı sadece 240 olmuştu. Oysa Baas rejimi zindanlarında olduğu tahmin edilen yüz binlerce insan var. Bir de nerede oldukları bilinmeyen, Baas diktatörlüğünün haklarında hiçbir bilgi vermeye, açıklamada bulunmaya yanaşmadığı yüz binler var. 

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Et-Tedamun Mahallesi katliamı videosunda katledildikleri görülenlerden bazıları kendi aileleri ve yakınları tarafından keşfedildi. Onların birçoğunun, nerede oldukları hakkında bilgi verilmeyen kayıplardan olduğu ifade edildi. Demek ki Esed rejiminin, yargı kurumlarının, güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının haklarında bilgi vermeye yanaşmadığı o kişiler 16 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilen söz konusu katliamda korkunç bir şekilde katledilmişler. Aileleri en azından onların sağ olabileceğini ve bir gün çıkıp gelebileceklerini ümit ediyorlardı. Ama katliamın videosu yayınlanınca dokuz yıl önce gerçekleştirilen korkunç bir katliamda yok edildiklerini öğrendiler. 

O şekilde ailelerinin, “bir gece ansızın gelebilir” diye ümitle beklediği daha nice insan var ki bunların kesin sayıları bile tespit edilebilmiş değil. Kim bilir belki de Tadamun Katliamı videosunun gözler önüne serdiği gerçekler onların çoğunun ümitlerini söndürdü ve “belki gelirler diye” yıllardan beri bekledikleri kişiler hakkında şimdi, “kim bilir nerede hangi çukura, hangi hendeğe atılmışlardır!” diye düşünmeye başladılar. 

Bütün bunlara rağmen Esed’in sözde “genel af” ilanı yüz binlerce insanda bir ümit heyecanı doğurdu. Çünkü, bir fertleri, yakınları kayıp olan aileler gökte uçan kuşların bile bir haber getirmesi beklentisi içinde olur. Dolayısıyla ümitlerini canlandıracak hafif bir esinti esmesi bile onları heyecanlandırır ve beklenti içine girerler. 

O yüzden nerede oldukları bilinmeyen yüz binlerce kayıbın ve Esed’in zindanlarına atıldıkları, ama sonrasında ne oldukları bilinmeyen yüz binlerce mahkumun yani mağdurun aileleri, yakınları bir ümit ve temenni içine girerek evlatlarını beklemeye başladılar. Ama nerede? Yasanın ilan edilmesinden ve uygulamaya geçirilmesinden sonraki beş gün içinde özgürlüğüne kavuşan mağdur sayısı sadece 240. Yani toplamın binde birine bile tekabül etmiyor. Bu kadarı da göstermelik. 

Esed rejiminin hendeklere ve çukurlara atıp kafalarına kurşun sıktığı zavallıları zaten gönderme imkanı yok. Onlarla buluşmak için artık yeniden diriliş gününü beklemekten başka çare yok. Sağ olanlardan birçoğu hakkında da Esed rejimi zaten şimdiye kadar bilgi vermiş değil ki bugün onları sözde “genel af” yasasının kapsamına alsın! Zindana atıldıklarını kabul ettikleri hakkında yasayı uygulama işini ise sürekli süründürerek bundan birtakım stratejik hesaplar için yararlanmaya çalışacaktır.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Artık yeter

İstila edilmişiz, hiç bir gerekçe kabul edilemez. Derhal geri gönderilmelidirler, bir dakika bile geç.

Nedense

Zalim esedin bu af oyunu bana Bosna srebreniska katliamını, soykırımını hatırlattı. Burda bir af ayağıyla bir fırıldak çevrilmeye çalışıyor bu ahlaksız. Ne de olsa aynı aileye yâni haçlı şeytan sürüleri ailesine mensuplar, ş...sizler, her ne kadar isimleri ali, veli veya esed olsa da.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23