• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Ebu’l-Futuh da gözaltında

16 Şubat 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Abdulmunim Ebu’l-Futuh daha önce Müslüman Kardeşler cemaati içinde yer alan ancak 2012 seçimlerinde bu cemaatten bağımsız hareket ederek Muhammed Mursi’nin yanında cumhurbaşkanlığına aday olan Mısırlı bir siyasetçi. Müslüman Kardeşler’den ayrılarak siyaset alanında faaliyet yürütmeye başlamıştı. Bu amaçla kendi çevresinde toplananlarla birlikte Güçlü Mısır Partisi adını verdiği bir siyasi parti kurdu. 

Sisi cuntası onun son dönemde yönelttiği bazı eleştirilere tahammül edemeyerek onu da gözaltına aldırdı. Normalde Ebu’l-Futuh’un Müslüman Kardeşler teşkilatıyla herhangi bir ilgisi kalmamıştı ve tamamen bu cemaaten bağımsız bir şekilde siyaset yapıyordu. Ancak Sisi cuntasının yargı mekanizması onun Müslüman Kardeşler’le irtibat halinde olduğunu ileri sürerek gözaltına alınmasını istedi. 

Ebu’l-Futuh gözaltına alınmasından hemen sonra kalabalık bir polis koruması altında mahkemeye çıkarıldı. Biz bu yazıyı yazdığımızda Ebu’l-Futuh’un mahkemedeki sorgulaması devam ediyordu. O yüzden sorgulamanın ayrıntısı ve çıkan sonuç hakkında henüz bir bilgi almış değiliz. 

Ebu’l-Futuh’un oğlunun yaptığı açıklamaya göre cunta polisi onu Kahire’deki evine baskın düzenleyerek gözaltına aldı. Eş zamanlı baskınlarda Ebu’l-Futuh’un liderliğini yaptığı Güçlü Mısır Partisi’nin ileri gelenlerinden Ahmud Abdülcevad, Ahmed Salim, Muhammed Osman, Abdurrahman Hureydi, Ahmed İmam ve Tamir Ceylani isimli şahısların da gözaltına alındığı haberlerde dile getirildi. 

Ebu’l-Futuh’un artık Müslüman Kardeşler’in teşkilatıyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığı dolayısıyla ona bu konuda yöneltilen ithamların, onu susturmak için kullanılan gerekçeler olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Onun gözaltına alınmasının ve kendisine gözdağı verilmesinin asıl sebebi son dönemde diktatör Sisi’ye yönelttiği eleştirilerdir. 

Abdulmunim Ebu’l-Futuh bundan bir süre önce yaptığı açıklamada diktatör Sisi’nin başarısız olduğunu, Mısır’ın adeta bir panik cumhuriyeti haline geldiğini, herkesin cunta yönetiminin kendisine ne yapacağı konusunda telaş içinde yaşadığını dolayısıyla Sisi’nin artık  gitmesi gerektiğini söylemişti. Ebu’l-Futuh açıklamasında Mısır’da 25 Ocak 2011 devriminin halen geçerli olduğunu, halkın bu devrimin sürmesinden yana olduğunu vurgulamış ve Sisi cuntasının Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan’a vermesini de eleştirmişti. 

Açıklamasında Mısır’daki ekonominin çok kötü olduğuna vurgu yaparak Mısır halkının aç olduğunu o yüzden bir “açlar devrimi” gerçekleştirilmesi ihtimalinin  bulunduğunu dile getirmişti. 

Ebu’l-Futuh, aslında 2018’de dürüstçe bir seçimin yapılması durumunda Sisi’nin gitmesinin kesin olacağını ancak onun kendini sağlama almak için hem güçlü rakiplerini devreden çıkardığını hem de siyaset, emniyet ve medya alanında bütün şartları hazırladığını dolayısıyla dürüst bir seçim gerçekleştirilmesinin beklenemeyeceğini, sonucu belli bir seçime gidildiğini vurgulamıştı. 

Ebu’l-Futuh daha önce de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi’nin karşısına rakip olarak çıkan emekli korgeneral Sami Anan’ın gözaltına alınmasına tepki göstermiş ve Mısır halkının iradesini yansıtmayacak Mart 2018 seçimlerine katılmanın bir anlam ifade etmeyeceğini vurgulayarak halktan bu seçimi boykot etmesini istemişti. Sisi ise normalde seçimlerin sonuçlarını kendisi belirlemiş durumda, ancak onu endişelendiren katılım oranının çok düşük olması sebebiyle seçimlerin iyice anlamsız hale gelmesi. O yüzden seçimlerin boykot edilmesi çağrılarından iyice rahatsız oluyor. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23