• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

BM 75. Genel Kurulu -2

25 Eylül 2020
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

BM 75. Genel Kurulu münasebetiyle yapılan konuşmalar içinde en çok dikkat çeken ve gündem oluşturan bir konuşma da Türkiye Cumhurbaşkanı R. Tayyib Erdoğan’ınkiydi. 

Erdoğan’ın mesajı da videodan yayınlandı. Zor bir dönemde yaptığı çalışmalardan dolayı BM Genel Kurulu’nun 74. Dönem Başkanı ve Nijeryalı diplomat Tijani Muhammed Bende’ye teşekkür eden Erdoğan, 75. Genel Kurul’un başkanlığına seçilen Türkiyeli diplomat Volkan Bozkır’ı da bu görevi devralmasından dolayı tebrik etti. 

Konuşmasının başında koronavirüs sorununa değinen Erdoğan, salgının başlangıcında ülkelerin kendi hallerine terk edildiği bir manzaranın ortaya çıktığına dikkat çekti. Bu arada Türkiye’nin bu hastalığa karşı sürdürülen mücadeleye destek vereceğini hatırlattı. 

Bu salgının BM başta olmak üzere çok taraflı örgütlerde reform ihtiyacını ortaya çıkardığına dikkat çekerek mevcut küresel mekanizmaların bu krizde çok etkisiz kaldıklarının görüldüğünü vurguladı. 

Özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nün salgınla ilgili ihmalleri, olayın başlangıcında tamamen Çin’i temize çıkarma ve onun hastalığın dünyaya yayılmasına yol açan hatalarının üstünü örtme oyunları bu konuda vurgulanan hususların önemli olduğunu ortaya koymaktadır. 

Ayrıca her ne kadar Erdoğan’ın konuşmasında dile getirilmiş olmasa da bu olayda Çin’in işin başlangıcında önemli hata yaptığı, dünya kamuoyunu yeterince bilgilendirmediği, kendi vatandaşlarının başka ülkelere virüsü taşımasının önüne geçmek için zamanında harekete geçmediği de artık inkârı mümkün olmayan bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. 

Erdoğan, Suriye’de ihtilafın çözülmesi için BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararındaki yol haritası çerçevesinde bir formül üretilmesini istedi ve 10 yıldır süren sorunun hâlâ milyonlarca insanın vatanlarına dönmelerinin önünde engel  teşkil ettiğini hatırlatarak bu konunun çözüme kavuşturulmasının herkesin önceliği olması gerektiğini belirtti. 

Erdoğan, başta Filistin ve Keşmir olmak üzere Müslüman halkların haklarının gasp edilmesinden, topraklarının işgal edilmesinden kaynaklanan sorunların çözülmesi ve mağdur edilenlerin haklarının verilmesi konusuna da değindi. Onun bu konudaki açıklamaları tabii toprakları işgal edilen söz konusu halkları memnun etti ve bu halkları temsil eden kurumlar adına açıklama yapanlar da memnuniyetlerini dile getirdiler. Konuşmasında Filistin meselesiyle ilgili hususları gündeme getirdiği esnada siyonist işgal rejimi büyükelçisinin salonu terk etmesi dikkat çekti. Ama şunu bilmek gerekir ki işgalci siyonistler, kendilerine karşı haklıların haklarının dile getirilmesinden dolayı her ne kadar rahatsız olsalar da Filistin halkı ve onun meşru haklarının geri alınması için mücadele eden direniş güçleri zulme karşı duruşlarındaki kararlılıklarından geri adım atmayacaklardır. O yüzden Filistin meselesinin çözümü, ABD Başkanı Trump’ın gözetiminde ve tamamen siyonist işgal politikasının dikte edilmesiyle hazırlanan Yüzyılın Anlaşması planıyla değil Filistin halkının gasp edilmiş haklarının iade edilmesi, topraklarının bağımsızlığına kavuşturulması, insanlarının gerçek özgürlüklerine ve bağımsız devletlerine kavuşmalarıyla mümkün olabilecektir. 

15 Eylül tarihinde BM Genel Kurulu başkanlığı görevini devralmış olan Volkan Bozkır da 75. Genel Kurul’un açılışında bir konuşma yaptı. 

Bozkır konuşmasında, yabancı düşmanlığı, ırkçılık, etnik ve dini temellere dayanan ayrımcılık sorunlarının son dönemde yükselişe geçmesinden kaynaklanan bazı sorunlara dikkat çekti. Bu yüzden dini cemaatlere ve ibadet mekanlarına yönelik saldırılar olduğunu hatırlattı. Bilindiği üzere özellikle Avrupa ülkelerinde Müslüman düşmanlığı ve Müslüman toplulukları, onların kutsal değerlerini hedef alan çirkin saldırılar tehlikeli bir şekilde artmıştır. Bunda Avrupa’daki haçlı zihniyetinin güdümünde olan medya organlarının Müslümanların kutsal değerlerini hedef alan çirkin saldırılarıyla yaptığı yönlendirmelerin önemli rolü olduğunu dikkatten uzak tutmamak gerekir. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23