• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Özel gereksinimli (engelli) bireyler için hareket neden önemli?

08 Kasım 2020
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Fiziksel aktivite ve egzersiz, hareket yeteneği sınırlı olan özel gereksinimli (engelli) bireyler için ayrı bir önem taşımaktadır. Dünyayı kasıp kavuran virüs (Kovid-19) salgını-imtihanında ‘mesafe-maske-temizlik’ vurgusunu dikkate almak gerekirken, hastalığa karşı koymak için vücudun da dirençli olmasında hareketlilik, dikkate alınması gereken önemli bir husus. Pandemi döneminin yaşandığı zaman diliminde, uzmanların görüş ve tavsiyeleri uymak gerekirken, bu süreçte fiziksel aktivitenin özel gereksinimli (zihinsel engelli) bireyler için neden daha fazla önem taşıdığını, konunun uzmanlarıyla paylaşmak istedik. Bu hususta görüşlerine başvurduğumuz Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ilkım ‘Zihinsel Engelli Bireylerde Fiziksel Aktivitelerinin Önemi’ başlığı altında, hareket ve egzersizin sağlığımız için yararlarını maddeler halinde sıralarken, ‘Her insan bir engelli adayıdır’ gereceğiyle, ilgili ve yetkilerin dikkat edilmesi gereken bu sürece nasıl katkı sağlayabilecekleri hususunda görüşlerine başvurduk. İlgili ve yetkilisi tarafından dikkate alınması gereken o aydınlatıcı bilgiler;

ENGELLİ BİREYLER NEDEN FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMALI?

• Kas kuvvetini arttırır ve kasların daha canlı olmasını sağlar.

• Bireyin daha düzgün bir vücuda sahip olmasını sağlar.

• Düzgün bir kalp ritmi sağlanmış olur, yorgunluk azalır.

• Güçlenen kalp kasları sayesinde, kalbe olan kan akışı artar, Böylece bireylerin kalp krizi geçirme riski azalır. Solunum kapasitesinde artış meydana gelir.

• Düzenli fiziksel aktivite yapan bireyler sigara bağımlılığından daha erken kurtulur.

• Düzenli fiziksel aktivite şeker hastalığının ve kan şekerinin kontrolünü sağlar.

• Vücuttaki su, tuz ve mineral kullanımının kontrolünü sağlar.

• Metabolizmayı hızlandırır, bireyin gereksiz kilo almasını önler.

• Beyine olan kan akışı daha fazla olacağı için erken bunama ve unutkanlık riskini azaltır. Beyin damar hastalıkları riskini azaltır.

• Bireylerin ruhsal ve sosyal sağlığı üzerinde olumlu etkisi olur.

• Bireylerin bedeniyle barışık olmasını, özgüvenlerinin yüksek olmasını sağlar

• Stresle başa çıkma, olumlu düşünme yeteneğini geliştirir.

• Olabilecek yaralanmalar, sakatlıklar ve kazalara karşı güçlü bir fiziğin oluşmasını sağlar.

• Bireylerin refleksleri ve reaksiyon zamanları olumlu yönde gelişir.

• Kadınlarda menopoza grime yaşını geciktirir. Menopozun olumsuz etkilerini hafifletir.

• Akciğerlerdeki havalanma oranı artar. Düzenli solunum alışverişi olur, solunum kapasitesinde artış olur.

• Yaşlanmayı geciktir, aktif ve sağlıklı bir yaşlılık sağlar.

HASTALIĞA KARŞI DİRENÇLERİ ALTIRIYOR

Günümüz şartlarında hareketsiz bir hayat sürdüren bireyler, hareketsizlikten kaynaklanan hastalıklara yakalanmakta, obezite bir yaşam sürmektedirler. Fiziksel aktiviteler sadece sağlıklı bireylerin yaşamına değil, engelli bireylerin de yaşamlarına olumlu katkılar sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda fiziksel aktivitelere düzenli olarak katılan zihinsel engelli bireylerin davranışlarında ve motor gelişimlerinde olumlu yönde değişikliklerin olduğu belirtilmiştir. Düzenli olarak fiziksel aktivitelere katılan zihinsel engelli bireyler daha sağlıklı ve daha güçlü bir fiziğe sahip olacaktır.

Güçlü fiziğinden dolayı hastalıklara karşı daha dirençli olacaklardır. Bunun yanında toplumla iç içe olan birey daha sosyal bir yaşantıya sahip olacaktır. Zihinsel engelli bireyler düzenli olarak fiziksel aktivitelere katıldığında aile içindeki ilişkiler de olumlu yönde etkilenecektir.

‘HER İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR’ GERÇEĞİ

Fiziksel aktivitelerin önemi doğrultusunda zihinsel engelli bireyler çalışmalara etkin olarak katılmalı, katılımları gerek yerel yönetimlerce gerekse toplum tarafından desteklenmelidir. Her insanın her an bir engelli adayı olacağı toplumsal algı oluşturulmalıdır. Dünyayı engelli bireyler için de yaşanabilir hale getirmek için öncelikle engelli olmayan bireylerin engelli olan bireyleri tanıması ve onları anlamak için çaba göstermeleri gerekmektedir. Geçmişten günümüze toplumlar engelli bireylere farklı yaptırımlar uygulamışlardır. Engelli bireyi uğursuz yaratık olarak görüp toplumun içine çıkarılmaması gerektiğini savunmuşlardır. Oysa günümüzde toplumluların gelişmişlik düzeyleri engelli vatandaşına vermiş olduğu değerle ölçülmektedir. Yapılan İstatistiksel çalışmalarda dünya nüfusunun % 10-12’sinin engelli bireylerden oluştuğu belirtilmektedir. Bu bireylerin aileleri de hesaba katıldığında engellilerle doğrudan ilgisi olan kişilerin ortalaması % 45’i bulmaktadır. Neredeyse nüfusun yarısını teşkil eden bu oran görmezden gelinemez. Sosyal devlet yapısı da göz önünde bulundurularak özellikle zihinsel engelli bireylerin toplumla iç içe yaşamaları için çalışmaların yapılması gerekmektedir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hasan Cücük

Hepimiz engelli kardeşlerimize destek olmalıyız. Tebrik ederim..

Sahin

Bundan önce bir yorumcu olarak Basak sehiri elestirmistim Sampiyon olan takim simdi yerlerde sürünüyor diye .Basaksehir beni yaniltti toparlandi iddia ediyorumki Trabzon hic bu sezon toparlanamayacak Taaki yönetimin gitmesine kadar Egerbusezon ilk onda olursa basari sayilir Terslik Ü.Karamanin gitmesiyle basladi kendini yedirmedi ama Trabzonu yedirdi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23