• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Engelsiz hayatın özü, Allah’a teslimiyettir

09 Temmuz 2017
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Günler, haftalar ve ayların birbirini kovaladığı hayat/oyun sürecinde, engelliler hakkında görüşlerimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Bu hafta ‘spor’ bahanesinin dışına çıkarak, engellilere Kur’an ve sünnet açısından bakıp, hep birlikte ‘biraz’ düşünelim dedik! Allah’u Teala ‘Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık’ (Tin, 95/4) ayetiyle, yaratılışımızdaki gayeyi vurgulamıştır. Şüphesiz bu güzellik sadece dış görünüş itibariyle değil. Peygamber Efendimiz de  ‘Allah sizin suretlerinize ve servetlerinize bakmaz, fakat kalplerinize bakar’ diyerek güzelliğin, dış görünüş ve zenginlikle değil kalp ve amel yönlü olmasını vurgulamıştır. ‘Allah katında en üstün olanınız en muttaki olanınızdır.’ (Hucurat,49/13) ayetiyle de bir kez daha Allah katında üstünlüğün takva olduğunu dile getirilmiştir…

Kur’an-ı Kerim’de geçen kör, sağır ve dilsizler maddi anlamda bir engellilik olarak değil; münafıkların, kâfirlerin ayetleri yalanlayanların, hakkı görüp duymayanların durumları için söylenmiştir. Hepimiz birer engelli adayıyız. Unutmamalıyız ki, karşımıza çıkan engeller ‘aşılması’ için önümüze konmuştur. Eğer onu aşarsak, şüphesiz mükâfatını hem bu dünyada hem de ahirette alacağız. Televizyonda gördüğüm engelli bir okçu bana bu gerçeği hatırlattı. Trafik kazası geçirdikten sonra belden aşağısı felç olup tekerlekli sandalyeye bağımlı kalan vatandaş, bu süreçte okçuluğa yönelmiş ve büyük başarılar elde etmiş. ‘Sizin hayır gördüğünüzde şer, şer gördüğünüzde hayır vardır.’(Bakara, 216) ayetinden bir kez daha yakinen anlıyoruz. Engellilerle çalışmaya başladıktan sonra, onların yaşadıkları sıkıntıları bizzat görmek olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmamıza neden oluyor. Gittiğim alışveriş merkezindeki mescidin merdivenleri, bana bu merdivenleri çıkma engeli olan vatandaşlarımızı düşündürdü. ‘Onları engelleriyle baş başa bırakmak değil de, bir ışık da biz yakarak, ellerinden tutmamız gerekmez mi?’ sorusunu sorma gereği duyuyoruz!..

Görme engelli sahabe Abdullah İbn Ümmü Mektum Peygamberimizle birlikte iki savaşa katılmış, Peygamberimiz kendisini Medine’de yerine vekil bırakmıştır. Cemaate imamlık yapmıştır. Peygamberimizin müezzinlerinden biridir. İşte en güzel rehberden bizlere örnek bir tablo. Bir defasında Ümmü Mektum kendisini mescide getirecek bir kimsesinin olmadığını söylerek, namazı evde kılmak için izin istemişti. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz ona ezanı duyup duymadığını sormuş; ‘evet’ cevabını alınca da ‘öyleyse davete icabet et’ buyurarak, cemaat sevabından mahrum kalmamasını istemiş, onun sosyal hayattan kopmayıp, engelini bir engel olmaktan çıkarması yönünde tavsiyede bulunmuştur… (*)

Her defasında gündem oluşturduğumuz gibi spor işin tuzu-biberi önemli olan, ebedi hayata hazırlık, bu imtihan sürecinde heybeyi yararlı ‘işlerle’ ile doldurmak, ‘Sizin en hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır’ hadis-i şerifinin gerekliliğini yerine getirmektir. İslam ile müjdelenme ve şereflenmek gibi ayrıcalığın, sahip olmamız, önemli mirasını yaşamak değil mi? Allah’ın bir olduğuna ve Hz. Muhammed’in (sav) O’nun kulu ve elçisi olduğuna iman eden Müslümanlar olarak, şükür ve hamd konusunda o kadar çok gerekçemiz var ki!.. 

Engelli olsun veya olmasın, her insanın sosyalleşmesi, hayata güvenle sarılmasının önemini daha ne kadar sorgulamayacağız? Adeta, korku filminin senaryosunu yazmakla kalmayıp, filmde kendimize rol biçmeye çalışıyoruz. Karamsarlığa sürükleme gayretinde olmamız kadar zarar verici, daha başka ne olabilir ki? Asıl engel,  yanlış bakış açısının yanı sıra, bardağın hep boş tarafını görmek. Bahçedeki gülleri, çiçekleri, meyveleri görmek varken, hep dikenleri, otları görmek de neyin nesi!.. 

Gözlerimizdeki perdeleri kaldırıp, bakış açımızı değiştirerek, engellerimizi fırsata dönüştürebiliriz. ‘Allah bize kâfidir. O, ne güzel vekildir’ (Ali İmran 173) ayeti, asıl engelin inanç ve itikattan geçtiğini mesajını içeriyor. Arif Nihat Asyalı’nın ‘Vazoyla saksının farkını sen söyleme çiçeklere sor’ sözüyle birlikte, Şeyh Sadi’nin ‘Öfkenin ateşi önce sahibini yakar sonra kıvılcımı düşmana ya varır ya varmaz’ özlü sözü bir kez daha bizlere, Beyazay Derneği’nin geliştirdiği ‘Aşmak için hareket!’ sloganının akla getirdi. Sözün özü, Kur’an ve sünnete sımsıkı sarılarak, yaşantımıza ruhen ve bedenen, inanç ekseninde yön vermemiz gerekiyor…

(*) Yararlanılan Kaynak; Ayet ve hadisler ışığında Engelliler-Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları   

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23