• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Faruk
Ahmet Faruk
TÜM YAZILARI

Rezidansın vergisi ödendi mi?

22 Temmuz 2015
A


Ahmet Faruk İletişim:

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ile ilgili olarak Yeni Akit Gazetesi okurlarını bilgilendiriyorum. Vergi hukukunun bu hukuk dallarıyla yakın ilgisi bulunduğu için kimi zaman vergiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunmamız gerekiyor.

Gazetemizin Haber Müdürü Kenan Kıran, Ataşehir Belediyesi’ndeki rezidans skandalı hakkında bizlere önemli haberler yaptı. Vatandaşlarımız “Rezidans Skandalını” Haber Müdürümüz Kenan Kıran’dan, dolayısıyla gazetemizden öğrendi dersek abartıda bulunmuş olmayız. Uzun bir sessizlikten sonra Doğan Grubu’na ait mevkuteler de Kenan Kıran’ın ortaya çıkardığı belgeli haberlere yer vermeye başladı. Yani Doğan Medyası biraz geriden de olsa gazetemizi takip ediyor diyebiliriz.

“411 El Kaosa Kalktı”, “Vay Şerefsiz” gibi manşetlerinden tanıdığımız Hürriyet Gazetesi, rezidans skandalından uzun bir süre sonra nihayet topa girdi. Bu gazeteden alıntıladığımız (esasında gazetemizde günler önce yayınlanmış olan) haberin ilgi alanıma giren ve yazımıza konu olan bölümünü sunuyorum.

“İlgezdi, yüzde 50 hissesine sahip olduğu Erguvan İnşaat Şirketi’ne kayıtlı olan ve yine Ataşehir sınırları içinde bulunan bir arsadaki 1.137 metrekarelik payını 16 Şubat 2011 tarihinde 675 bin TL karşılığında satın aldı. Yaklaşık üç ay sonra 17 Mayıs 2011 tarihinde bu arsayı Büyük Uzunlar A.Ş.’ye kat karşılığı devretti. Bu arsa üzerinde yükselen 28 katlı, 115 daireli lüks apartman binası “BUZ Rezidans” adını taşıyor. İlgezdi, yaptığı anlaşma çerçevesinde 17 dairenin sahibi oldu. İlgezdi, devir karşılığı aldığı 17 daireden ikisini sattığını, kalanları eşi CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile iki kızının üzerine yaptığını belirtti.”

KAT KARŞILIĞI EDİNİLEN REZİDANS SATIŞINA VERGİ VAR

Arsa karşılığı inşaat elde edilmesi halinde vergiyi doğuran olay, müteahhidin arsa karşılığı olan konutu (rezidansı) arsa sahibine teslimiyle gerçekleşir. Kat karşılığı alınan 17 rezidanstan birinin satılması halinde gelir vergisi ve KDV söz konusu olmaz. Ancak rezidansın tapuya kaydedilmesinden itibaren beş yıl içinde aynı ya da farklı kişilere (yılda ve olayda tekerrür) rezidans satılması halinde satışı yapan kişinin yani Battal İlgezdi’nin gerçek usulde vergi mükellefi olmak ve KDV, geçici vergi ile yıllık gelir vergisi hesabı yapması gerekiyor.

Bu bilgi açıklamamın ilki. Dolayısıyla bu Battal İlgezdi’ye vereceğim iyi haber. Asıl kötü olanı şu ki, Battal İlgezdi’nin arsayı edindiği tarih ile bu arsayı rezidansa dönüştürdüğü tarih aralığı beş yıldan az. Bu nedenle olayın bir de değer artış kazancı boyutu var. Öyle ya, 675 bin TL bedelli arsa 30 Milyon TL’ye fırladı. O halde vergi kanunları gereği aradaki farkın değer artış kazancına tabi tutularak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergisi artan oranlı ki; oranları söyleyip Battal İlgezdi’nin moralini bozmayayım. Ödenecek değer artış kazancının kabaca 10 milyon TL civarında olduğunu belirtmekle yetineyim.

Battal İlgezdi, kat karşılığında almış olduğu 17 rezidansı beş yıl geçmeden teslim aldığı ve sonra beş yıl geçmeden iki rezidans satışı gerçekleştirdiği için vergisel yükümlülüklerini yerine getirmiş mi? Yani değer artış kazancı, KDV, gelir vergisi ödemelerini yapmış mı? Vergisini ödeyen bir vatandaş olarak Battal İlgezdi’nin cevabını merak ediyorum. Ayrıca verilen beyannamelerle ödenen vergilere ait ödeme makbuzlarının kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyorum.

REZİDANS BAĞIŞLAMAK VERGİYE TABİ

Bizim camiada özellikle belirli bir yaşa gelmiş olanlar, çocukları ilerde miras sorunu yaşamasın diye gayrimenkullerini çocuklarına paylaştırır. Yani bağışlar. İlgilisine not olsun diye belirtelim ki, gayrimenkul bağışlama işi, Ahmet Hakan Coşkun’un da yazılar döktürdüğü Doğan Medya mahallesinde daha çok sevgililere bağış biçiminde tezahür etmekte.

Rezidansın eş ve çocuklara bağışlanması halinde bağışlanan kişilerin, “yazımız özelinde sol yumruğunu havaya kaldıran Rezidans Kraliçesi milletvekili ile çocuğunun” veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermesi, tahakkuk eden vergiyi de ödemesi gerekiyor. Rezidansın sevgiliye bağışlanmasının vergisi daha yüksek ama eşe ve çocuğa bağışlanması halinde vergisi daha düşük. Ataşehir Buz Rezidans’taki bağış, eş ve çocuğa yapıldığı için biz bu oranları belirtmekle iktifa edelim.

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre, öncelikle rezidansın emlak vergisine esas değerinin belediyeden alınacak bir yazı ile tespit edilmesi gerekiyor. 2015 yılı için yayınlanan tebliğe göre, eş ve çocuklara bağışlarda, 3.711 TL vergiden istisna tutuluyor. Daha sonra bağışlanan rezidansların emlak vergisi değerinde, ilk 200 bin TL için yüzde 5, sonra gelen 480 bin TL için yüzde 7,5, sonra gelen 1 milyon 60 bin TL için yüzde 10, sonra gelen 1 milyon 900 bin TL için yüzde 12,50, bağışın 3 milyon 640 bin TL’yi aşan kısmı için yüzde 15 oranında artan oranlı bir vergi ödenmesi gerekiyor.

Rezidans kraliçesine eşi tarafından bağışlanan rezidansların değerinin 30 Milyon TL olduğu ileri sürülüyor. Bu durumda sol yumruğuyla meşhur olan vekilin, bağışlama yoluyla maliki olduğu 30 milyon TL tutarındaki rezidanslar için ödemesi gereken veraset ve intikal vergisi tutarı 4 milyon 343 Bin TL tutuyor.

Şimdi Rezidans kraliçesine sesleniyorum. Vergi dairesine vermiş olduğunuz veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile ödediğiniz vergi makbuzlarını, sol elinizle yavaşça yukarı kaldırınız.

İlgezdi ailesi şayet bu yazdıklarımdan bir şey anlamadıysa, daha önce Doğan Medyada yazan ve şuan hastalığa bağlı tedavi nedeniyle yazılarına ara vermiş olan Şükrü Kızılot Hocanın, 5 Şubat 2014 tarihli “Evi Satalım mı bağışlayalım mı”  başlıklı yazısını okumalarını tavsiye edeceğim. Yazının başlığını Google’da yazınca Hürriyet gazetesinin ilgili linkine ulaşabilirler.

Bu arada; Rıhtım Vergi Dairesi ile Ataşehir Vergi Dairesi’ne de bir çift sözümüz olacak. Hâlâ duruyor musunuz?   

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23