• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Faruk
Ahmet Faruk
TÜM YAZILARI

Malûllerin emekliliği

21 Eylül 2016
A


Ahmet Faruk İletişim:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre, sigortalının veya sigortalıyı çalıştıran işverenin talebi sonrası kamu kurumlarına ait hastaneler tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunun SGK Bölge Malullük Kurulu tarafından incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya malullük, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşmuş ise meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler malul sayılmaktadır. 

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalı, çalışma gücünü yüzde 60 ve üzerinde kaybetmiş ise malullük aylığından yararlanamaz ancak bu durumda olanlar ilk defa sigortalı olduğu tarihe bağlı olarak 15 yıl sigorta 3600 gün ile 3960 gün arası prim ödemek suretiyle yaş beklemeden engelli emeklisi olmaya hak kazanırlar.

YÜZDE 60 ÜZERİ 

ENGELLİLİK ŞARTI VAR 

Kanunda malulen emeklilik için iki önemli husus ön plana çıkmaktadır. Bunlardan ilki kişinin engelliliği yüzde 60 ve üzeri olmalıdır. Ancak engellilik birden fazla hastalık veya rahatsızlıktan kaynaklanıyor ise toplam engellilik değil en yüksek olan engelliliğin yüzde 60’dan az olmaması gerekir. Örneğin; gözünden dolayı yüzde 50, ayak rahatsızlığından dolayı yüzde 40 engelli olan bir kimsenin engellilik toplamı her ne kadar basit yöntemle yüzde 90 Balthazard Yöntemi ile yüzde 70 olsa da malul sayılmaz. Çünkü en yüksek engellilik oranı yüzde 60 altında kalmaktadır.

Bir diğer husus ise doğuştan malul olan veya ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malul kalanların malulen emeklilik hakkından yararlanamıyor olmasıdır. Yani kişinin malullüğü ilk defa sigortalı olduğu tarihten sonra ortaya çıkmış olmalıdır ki; malul emekliliğinden yararlanabilsin. Ancak bu durumda olanlar normal sigortalılardan ayrılarak engelliye mahsus şartlardan erken emekli olma imkânına sahiptir. Bu emeklilik ise malulen emeklilik değil engelli emekliliğidir. 

1800 GÜN PRİM GEREKİR

Sağlık kurulu raporuyla malul sayılan sigortalılara malullük aylığı bağlanabilmesi için belirli bir süre sigortalılık süresinin bulunması yanında yeterli prim ödemesinin de olması şart. Kanuna göre, en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

Malullük aylığının bağlanabilmesi için SSK sigortalılarının işten ayrılması, Bağ-Kur sigortalılarının ise işyerini kapatması/devretmesi gerekiyor.

Malullük aylığında primi ödenen son yedi yılın sigorta statüsüne bakılmayıp malullük aylığı en son sigorta statüsü üzerinden bağlanıyor. Dolayısıyla son sigorta statüsü SSK olana SSK malullük aylığı, son sigorta statüsü Bağ-Kur veya isteğe bağlı sigorta olana ise Bağ-Kur malullük aylığı bağlanıyor.

Malullük aylık miktarı prim ödenen dönem, primin matrahı gibi değişkenlere göre farklı hesaplandığı için duruma göre SSK malullük maaşı fazla olabildiği gibi Bağ-Kur malullük aylık miktarı fazla olabiliyor. Burada esas belirleyici olan 1 Ekim 2008 sonrası primin toplam prime oranıdır. 1 Ekim 2008 sonrası ödenen prim azsa SSK malullük aylığı daha fazla olabiliyor. Tersi biçimde 1 Ekim 2008 sonrası prim çok ise Bağ-Kur malullük aylığı daha yüksek çıkabiliyor.

Gazilik şehitliğe eşdeğerdir, ikisi de birbirinden mukaddes bir vatan görevidir. Tüm gazilerimizin, Gaziler Günü’nü kutluyorum. Gazilerimize minnettarız.    

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23