• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Ve hükümet kuruluyor..

24 Kasım 2015
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Meclis başkanından sonra sıra hükümetin kurulmasındaydı. O da kuruluyor...

Türkiye’nin bu süreçte boşa harcayacak bir kuruş parası, boşa geçirecek bir saniye zamanı yok.. Bu sadece bizim için değil, bölge ve dünya şartları açısından da böyle.. boşa geçirilecek zamanın kan ve can maliyeti çok yüksek olacak..

Dünya barut fıçısı gibi. Birileri de bu yangına odun taşıma gayretinde.. Bu durumu bir fırsat olarak görüp, ganimete çevirme çabasında.

Fransa daha ilk günden Paris saldırısını kendilerine yönelik bir saldırı olarak değil, daha ötesi, savaş ilanı olarak gördü. Birileri bu saldırıyı batı uygarlığına yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi.. Batı dünyasında birileri bu duruma karşı giderek büyüyen bir öfke duyuyor.. Sanki Paris saldırısı ABD’nin 11 Eylül’üne benziyor. İster misiniz, ABD’nin Irak’ı işgal etmesi gibi, Fransa da bu saldırıyı bahane edip, Suriye’ye saldırsın.

Fransa 3 ay süre ile olağanüstü hal ilan etti.. Hollanda ve Belçika da teyakkuzda.. Bir ampul patlaması bile insanlarda paniğe sebeb olabiliyor.. Birileri elindeki bir paketle, devreye gezen polislere doğru koşacak olsa, ya da yoldan karşıya koşarak geçecek olsa, orada devriye gezen bir asker veya polis varsa, kurşunlara hedef olabilir..

Bu arada batıda yabancı düşmanlığı tavan yapmış durumda.. Müslümanları sınırdışı etmekten tutun da, fişlenmesine, Müslümanların çocuk doğurmalarının sınırlandırılmasına kadar akla ziyan bir sürü teklif gündemde..

Esed de zamanı “iyi” değerlendiriyor bu arada. Kürt, Alevi ve DAEŞ koridoru için Bayırbucak yerleşim bölgelerini havadan, karadan vurmaya devam ediyor, Rusya’nın da desteği ile.. Esed’in hesabı “benden sonrası tufan” diyebilmek.. İşler içinden çıkılmaz hale gelirse, aklınca ölümü gösterip, insanları hastalığa razı edecek. Bu anlamda Rus ve İran kartını kullanıyor. Bahanesi hazır, DAEŞ.. Türkiye’ye karşı da PYD ile işbirliği içinde..

Türkiye’nin çok güçlü bir dışişleri bakanına ihtiyacı var.. Savunma da bugün için hayati öneme sahip.. TSK’nın yeniden yapılandırılması, siber savunma, siber savaş, siber istihbarat, savunma sanayi konularında yeni ufuklara yelken açmamız gerekiyor..

Kültür ve sanatta çok geriyiz. Bu alanda da ciddi adımlar atmamız gerekiyor. İçişleri, ya da ekonomi, maliye, sanayi, tarım, sağlık, aile, gençlik önemsiz bir bakanlık yok aslında. Bakan yardımcılıklarında yakın geçmişteki tecrübelerden yararlanılarak yeniden düzenlenmesi gerekir.. Ve tabii, müsteşarlıklar ve diğer bürokratik kademelerin de..

Elbette anayasa ve başkanlık konusu, aciliyet kesbeden gecikmiş bir konu olarak hep önümüzde. Yargının yeniden yapılandırılması ve anayasa değişikliğinin ardından yasaların ve mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi açısından Adalet Bakanlığı bir diğer çok önemli bir bakanlık.

Bakanlar önemli ama üst bürokrasi de öyle.. Ciddi bir eşgüdüm gerekli. Ortak bir akıl, sorumluluk duygusu ve hız.. Geciken adalet adalet değildir. Bürokrasi mevzuat yorgunu. Bir de bürokratik kurnazlık sözkonusu, yapmak istiyorsa bir açık kapı bulur. Yapmak istemiyorsa yine bir yolunu bulur..

Bir yandan bütçe hazırlıkları sürerken öte yandan üst bürokrasinin doğru oluşturulması gerek. Dürüst, bilgili, cesur, başı dik, ama dikbaşlı değil, işinin ehli birilerini bulmak gerek. Makam, para, kumar ve alkol bağımlılığı, işret zaafı olmamalı. Kafası kirada olmamalı.

Bakanların kendi içlerinde ve yine bakanların bürokrasi ile uyumlu olması da önemli. Uyumlu derken sallabaş tiplerden söz etmiyorum. Farklı görüşü olabilir. Ama buna rağmen birlikte çalışma kültürü ve ahlakı da olmalı.

Elbette bunları söylemek kolay da yapmak zor.. Hatta herkes söylüyor söylemesine. Ama sonuç ortada.. Kamu kaynaklarını kullananlar cam evlerde oturmalı. Denetlenebilir ve hesap verebilir olmalılar. Bir de denetleyen bir göz olmalı. Sorun yaşanmadan sürece müdahale edilmeli, etkin ve caydırıcı bir ceza sistemi olmalı.

Tek sorun paralelciler değil. Bir tane paralel ya da derin yapı yok. Bunu görelim.. 

Bakanlar Kurulu bugün yarın belli olacak ve kimlerin o göreve getirileceklerini göreceğiz.. İnşallah iyi bir ekip göreve gelir.

STK’lar, üniversiteler, iş dünyası ile meşru zeminde bir müşavere imkanı olur. Az zamanda çok işler başarılır inşallah.

Selâm ve dua ile.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23