• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Süreç Tam Gaz Devam Ediyor

25 Mayıs 2016
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Binali Yıldırım “Yıldırım” gibi.. Sabah hükümet listesini Beştepe’ye sundu, oradan gruba gitti ve bir konuşma yaptı, arada Başbakanlık’ta görevi devraldı. Oradan partiye geçti. MKYK üyeleri ile bir araya geldi. MYK üyeleri belli oldu. Oradan tekrar TBMM’ye geldi ve hükümet programı 15.00’de Meclis’te okundu ve güvenoylaması için süreç başlamış oldu. Yarın 14.00’de de 65. hükümet ilk Bakanlar Kurulu toplantısını Beştepe’de yapacak.

Beştepe’de kısa bir açıklama yaptı. Grupta hükümetin önceliklerini sıraladı. Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi, Beştepe-Çankaya arasında uyum, terör ve paralel yapı ile mücadele, kalkınma, bölge barışı.

Kabinede radikal bir değişiklik yok.. Gidenler, gelenler, yer değiştirenler var, görevlerine devam edenler var. Bazı sürprizler yok değil. Kabinede olup, bakanlığı değiştirilenler vardı: Lütfi Elvan: Başbakan Yardımcılığı’ndan ayrıldı, Kalkınma Bakanı oldu. Nabi Avcı: Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrıldı, Kültür ve Turizm Bakanı oldu. İsmet Yılmaz: Milli Savunma Bakanlığı’ndan ayrıldı, Milli Eğitim Bakanı oldu. Fikri Işık: Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ayrıldı, Milli Savunma Bakanı oldu.

Koltuğunu kaybeden bakanlar şunlar: Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AB Bakanı Volkan Bozkır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan..

Bakanlar Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Başbakan: Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları: Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak. Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya. Avrupa Birliği Bakanı: Ömer Çelik. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Faruk Özlü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu. Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki. Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu. Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak. Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik. Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkci. İçişleri Bakanı: Efkan Ala. Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan. Kültür ve Turizm Bakanı: Nabi Avcı. Maliye Bakanı: Naci Ağbal. Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz. Milli Savunma Bakanı: Fikri Işık. Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu. Sağlık Bakanı: Recep Akdağ. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Arslan. 

Yeni gelen isimler şunlar: Veysi Kaynak (Başbakan Yardımcısı), Faruk Özlü (Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı), Mehmet Özhaseki  (Çevre ve Şehircilik Bakanı), Recep Akdağ (Sağlık Bakanı), Ahmet Arslan (Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı), Fatma Betül Kaya (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı), Ömer Çelik (AB Bakanı), Nihat Zeybekci (Ekonomi Bakanı), Nurettin Canikli (Başbakan Yardımcısı). 

Türkiye son derece hareketli bir ülke.. Ankara’da hükümet çalışmaları devam ediyor, İstanbul’da BM Dünya İnsani Zirvesi var. Bu bitecek, Antalya’da, G20’nin ardından en yoksul 20 ülke konferansı var..

Bakanlar Kurulu’nda yeni isimler değil de, bu geçiş sürecinde sorun çıkartmayan, mevcut sistemi başarı ile götürecek bir kabine oluşturulmuş.. Bir de denge gözetilmiş.. Yeni isimler alışma, ekip kurma açısından zaman kaybına sebep olabilirdi. Seçimlere zaman var, ama başkanlık sonrası her şey sil baştan ele alınacak. Kabine bu hesaba göre oluşturulmuş gibi sanki..

Düşük profilli bir kabine yok ortada.. Çok hızlı hareket eden, kararlı bir hükümet göreceğiz. Cesur kararlar alacak..

Şimdi sırada bu ekiple uyumlu çalışacak yeni bir üst yönetim oluşturulacak. Asıl bu alanda radikal değişiklikler olabilir. Bakan yardımcıları ve müsteşar, müsteşar yardımcılıkları ile stratejik kurumların başkanlıklarında ciddi bir değişiklik olabilir..

Bu hükümet, Anayasa değişikliğine kadar iş başında kalacak. Bugünkü grup yönetimi de kendi yasal süresi çerçevesinde bu geçiş döneminde yoğun bir tempo ile çalışacak.. Bugünkü parti yönetimi ise, teşkilatlanma konusunda önemli bir rol üstlenecek ve bugünkü yönetim, Türkiye’yi yerel yönetim seçimlerine hazırlayacak..

Ve tabi sıcak gündem, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından ara seçimleri gerçekleştirecek.

Muhalefet bu hızlı gelişmeleri anlayabilmiş değil.. CHP de, MHP de, HDP de sürecin dışında kaldı.. Eski üslupla muhalefetleri de artık fazla bir anlam ifade etmiyor.. Giderek daha sert ve meydan okuyan bir üslupla çaresizliklerinden kaynaklanıyor olsa gerek, şiddet çağrısı yapıyorlar..

Muhalefet bir bakıma kendi içindeki tartışmaları bastırmak, örtmek için el birliği ile ve var güçleri ile AK Parti’ye saldırmaya devam edecekler. Ama artık o da fayda sağlamıyor.. Söyleyecek sözleri kalmadı. Şiddet tehdidi ve hakaretin sınırına dayandılar. Keskin sirke politikası artık küpüne zarar vermeye başladı. Onlar için söz bitti.

Hayat o kadar hızlı akıyor ki, muhalefetin cevap verebilmesi için önce ne olup bittiğini anlamaları gerek. Oysa bu şansları yok.. Yapacak bir şeyleri de yok. Selam ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23