• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Seçim olursa

03 Temmuz 2015
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Meclis başkanı seçildi. Salı günü meclis çalışmalarına başlarken, Beştepe de hükümeti kurmak için Davudoğlu’nu görevlendirecek. Şimdi kartlar yeniden karılacak. Bugüne kadar konuşulanlar dünde kaldı.

Seçim olursa seçmen neyi oylayacak? Sadece partilere mi, ya da adaylara mı oy verecek..

Partiler seçim vaadlerini yenileyecekler mi ya da adaylarını yenileyecekler mi göreceğiz.. Ama seçim güvenliği konusunda özellikle doğu ve güneydoğuda tedbirler artırılacak.. AK Parti’nin oy kaybına uğradığı bölgelerde aday değişikliği de bekleniyor.. HDP yeni bir seçime hangi kadro ile çıkacak o da belli değil.

Bana kalırsa seçmen yeni bir seçimde tercihini yeniden gözden geçirecek.. Oy kullanırken bu süreçte ülkede, bölgede yaşananları da aklında tutacak. Hatta seçmen Suriye ve Irak’a bakacak, Yunanistan’a, Mısır’a, Ukrayna’ya bakacak.. Aklıbaşında hiç kimse ülkesinin bu ülkelere dönmesini istemeyecektir. Böyle bir akıbet kurtlar sofrasına yem olmak anlamına gelecektir.. 

Esnaf bugünkü durumdan şikayetçi. Buna sebeb olan ise yaşanan siyasi kriz..

Bu arada Filistin’de, Çin’de yaşanan krizler de aslında bir şekilde Türkiye ile ilgili.. Eğer Türkiye krize girecek olursa bunun faturasını sadece Türkiye değil, Kürtler de, Araplar da, diğer Müslüman ülkeler de öder.

Seçimlerin yenilenmesi halinde baraj konusunun ne olacağını bilmiyoruz. Bu arada CHP ve MHP’de seçim öncesi bölünmeler yaşanabilir ve mecliste bu süreçte yeni grublar oluşabilir. SP ve BBP yeni bir seçimde ittifak kurarlar mı, ya da kursalar da eskisi kadar oy alabilirler mi, şüpheli. Paralel yapının eskisi kadar seçmen üzerinde etkili olması da şüpheli.

Çin’deki gelişmeler aslında çok önemli.. ABD Çinli Türkler ve Hui Müslümanları üzerinden birtakım planlar yapıyor. Tam anlamı ile tavşana kaç, tazıya tut hesabı. Her iki tarafı birbirine karşı kışkırtıyor. İsrail’de, Almanya’da, Fransa’da da aynı kirli oyunlar oynanıyor..

Bakın Çin’de de Hindistan’da da ciddi bir paralel yapı örgütlenmesi var. Bu ülkelerden DAEŞ’e adam taşıyorlar.. Birileri İslam coğrafyasını kan denizine çevirmek istiyor. Rusya’da da aynı oyun oynanıyor.. Bu anlamda Türkiye’nin ciddi bir temas grubu oluşturması gerek. Bu sadece Türkiye ve İslam dünyası için değil, bölge ve dünya barışı için gerekli.

Şunu görelim, her yerde İslam düşmanları da var, ama her yerde akıl ve vicdan sahibi insanlar da var. Hatta kendi içimizdeki hainlerin, siyasi emellerini İslam düşmanlarının, şahsi çıkarlarını onların çıkarları ile tevhid edenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çok.

Seçmen bütün bu hesapların detaylarının farkında değil. Ama bu tartışmalar kafaları karıştırmış durumda. Tosya’ya pirince giderken evdeki bulgurdan olmaktan korkuyor. Daldaki 3 kuşa giderken avucundaki bir kuşu kaybetmekten korkuyor.

AK Parti’nin bu korkuyu yeni bir söylemle umuda dönüştürmesi gerek.. Yeni seçim kampanyası vermek üzerine değil birlikte kazanmak üzerinde kurmalı. Tarih, bugün ve gelecek arasında doğrusal bir bağ kurması gerek.

Kürt seçmen bir zafer sarhoşluğu içinde ama oyların ödünç oylar olduğunu pek hesaba katmıyor. Bugün gelinen nokta ve tartışmalar aynı zamanda Kürt hareketini çok kırılgan hale getirdi. Bölgede bir HAKPAR, HÜDAPAR gerçeği var. ZAZA, korucu gerçeği var. Barzani gerçeği var. Eski Hizbullah’ın yerini alan Kürt DAEŞ’i var. İran, Esed gerçeği var. Birileri Kürtler üzerinden Türkiye’yi vurmaya çalışırken, öte yandan ötekiler üzerinden Kürtleri vurmaya hazırlanıyor. Birileri bizim, aynı ülkelerin çocuklarının, din kardeşlerinin kanları ve gözyaşları üzerinden kendilerine iktidar ve servet üretmeye çalışıyor. İsrail, Esed ve batılı ülkelerin karanlık planları bölgede uygulamaya konuldu.

Yeni bir seçim birilerinin evdeki hesaplarını altüst edebilir.. Düne kadar CHP ile bir koalisyon ağırlıktaydı. Bugün MHP öne çıkmış durumda. Koalisyonun kurulacaksa kimle nasıl kurulacağı, kurulmayacaksa ne olacağını hep birlikte göreceğiz.. Seçim hâlâ güçlü bir tercih olarak masada.

Siyasette 24 saat çok uzun bir süre. Bundan sonra yaşanacakları hep birlikte göreceğiz. Gün doğmadan neler doğar.. Yarın parlamento aritmetiğinde birtakım değişiklikler olursa doğrusu bu benim için sürpriz olmaz.. Baykal için yaşanan süreç talihsiz bir süreç oldu. Baykal’ın bundan sonra ne yapacağına bakmak gerek. Kılıçdaroğlu’nun da durumu yeniden gözden geçirmesi gerek sanırım. 

Selâm ve dua ile..

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23