• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Mayıs

01 Mayıs 2021
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Bu ayın bizim için en değerli günü, içinde Kadir gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı bir gece olan KADİR GECESİdir. Bugün için takvimlerde 8 Mayıs işaretlenmiştir. Ve ardından da 13 Mayıs Perşembe günü RAMAZAN BAYRAMI geliyor!. Bugünlerde çokça tevbe edelim, sonra da dua.

Bizde Mayıs ayı, en fazla bayram ve özel gün olan bir ay. Bugüne özel bir anlamı da, 10 Mayıs’ta K. Çekmece 2. Asliye Ceza’da “AKP’nin Papatyaları” başlıklı yazım üzerine 81 il ve AK Parti Genel Merkezi, Kadın Kolları ve bazı AK Partili kadın milletvekillerinin ve KADEM’in suç duyurusu üzerine açılan davanın ilk duruşması olacaktı. İyi hazırlanmıştım aslında, günlerdir de çalışıyordum konuyla ilgili, ama CoVID belası sebebi ile tam kapanma kararı verilince dava da ertelenecek. Bakalım ne zamana ertelenecek, onu 10 Mayıs’ta öğreniriz herhalde. Hukuk davası ise 3 Haziran’da ve tabii yeni bir usul tartışmasına konu olacak. Biliyorsunuz dava açma ehliyeti açısından itirazımız kabul edilmiş, yeni vekaletname için davacılara kesin süre verilmişti. Kesin süre içinde yeni vekaletname sunamadılar, ama yeni bir dilekçe ile eski kararın değiştirilmesini talep ettiler. Mahkeme de kendi kararını talep yönünde değiştirdi. İtirazımız oldu ama ona da bir cevap verilmedi. Görelim bakalım 3 Haziran’da ne olacak, tabii yeni bir tam kapanma skandalı yaşamazsak.

Mayıs” ayının nereden geldiğine gelince, bunun ilginç bir hikayesi var. “Bizim” “yerli” ve “milli” Gregoryen takvimine göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker.

Mayıs adı, Roma bereket Tanrıçası Bona Dea ile birlikte tanımlanan, Yunan Tanrıçası “Maia’nın ayı” anlamında Latincemaius mensis’ten gelmektedir. Miladi takvim ya da asıl adı Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa 13. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvimin adıdır. Ermeni Apostolik Kilisesi adını alan ulusal kilise, Batılı kaynaklarda (Ermeni kilisesinin kurucusu olan Aziz Gregor’a atfen) Gregoryen adıyla da anılır.

Peki, bu ay’a bizimkiler niçin MAYIS demişler? Buyurun bunun hikayesini: Mayıs “koyun pisliği” demek. “Ağustos böceği” gibi bu da “Mayıs böceği” değil.. Mayıs böceğinin öteki adı “B.k böceği”dir. Mayıs ayında ortaya çıkar ve hayvan pisliği ile beslenir. Wikipedia’da ayrıca şu bilgilere yer verilir: “Özellikle Scarabaeinae alt familyasının tek başına içerdiği 5.000’den fazla türün büyük çoğunluğu tamamen dışkıyla beslenir. (…) ‘Mayıs boku’ deyimi büyükbaş hayvanların Mayıs ayında ürettikleri dışkıdır”. Mayıs “kazurat” demektir yani. “Mayıs böcekleri” de aslında çok özel, farklı bir böcek türüdür. “Bok böcekleri” 30 adet parmağa sahip ilginç bir böcektir.. Ön ayakları ile dışkıdan iri bir küre yapar, ve içine yumurtlar. Bu küreyi başı hep doğuya dönük olarak, arka ayaklarıyla yuvasına iter ve gömer. 24 gün sonra küreyi topraktan çıkarıp küçük bir su birikintisine bırakır. Küre suda eriyince yavrular serbest kalır. Bu böcek yönünü Samanyolu galaksisini kullanarak belirler ve kozmik gözleme dayalı davranışı ile bilinen tek böcektir. Etçil ve otçul hayvanların gübreleri ile beslenir.

Etçil ve otçul hayvanların gübrelerini yer ve bunları top haline getirerek saklar. Buzullar ve ekvator kuşağı dışında her yerde vardır. Bu böcekler eski Mısır’da kozmik ve manevi bir değer taşır. Özellikleri itibarıyla Samanyolu, Güneş Sistemi Sirius Sistemi ile ilişkilendirilir. Böceğin tılsımlı bir canlı olduğuna inanılırdı. Antik Mısır’ın bu kutsal ve tılsımlı böceği, yaratılış, yiğitlik, üreme, bilgelik, reankarnasyon, ölümsüzlük ile ilişkilendirilmiştir. Bugün, hâlâ, birçok ülkede bu böcek simgesi yüzük, küpe ve broşlar uğur olarak kullanılmaktadır. İster antik Yunanla ilişkilendirilip Tanrı Mai ile ya da eski Mısır’ın tılsımlı böceği ile ilişkilendirilsin, bizimle bir ilişkisi olmasa da böyle bir ay’ımız vardır. Sanırım bizimkiler bu şekilde ucuz bir kopyalama yoluna gitmişler.

Bu arada Mayıs ayının rutin gündeminde birtakım uluslararası komik günleri de göreceksiniz. Bizim için Kadir gecesi ve bayram en önemlisi tabii. 

Mayıs ayının rutin gündemi nasıl, bir ona bakalım isterseniz. Yoksa aslında çok şey olacak Mayıs’ta, Mesela 22 Mayıs’ta Filistin’de seçimler olacaktı. Bölgemizde birçok sorun var, ne olacağını göreceğiz.

Rutin gündem şöyle: 1 Mayıs Cumartesi / Emek ve Dayanışma Günü (İşçi Bayramı) / Ücretsiz Çizgi Roman Günü / Trafik ve İlk Yardım Haftası (1-7 Mayıs) / Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası (1-7 Mayıs) / Kutsal Cumartesi (Ortodoks); 2 Mayıs Pazar / Paskalya Pazarı (Ortodoks) (Hz. İsa’nın Çarmıha gerildiğine inananlar için, yeniden dirilip manevi aleme çekildiği gün) kutlamasının 2021 için son günü / Dünya Bebek Günü; 3 Mayıs Pazartesi / Dünya Astım Günü / Dünya Basın Özgürlüğü Günü / Paskalya (Ortodoks); 4 Mayıs Salı / Star Wars Günü / İş Güvenliği Haftası (4-10 Mayıs); 5 Mayıs Çarşamba / Hıdırellez (5-6 Mayıs) / Avrupa Günü / Afrika Dünya Miras Günü / Dünya Portekiz Dili - Portekizce Günü; 6 Mayıs Perşembe / Aya Yorgi (St. Georgstag, Ortodoks, Jüliyen takvimine göre, Gregoryen takvimine göre 23 Nisan); 7 Mayıs Cuma / Dünya Şifre Günü, 8 Mayıs Cumartesi / KADİR GECESİ / Çorap Giymeme Günü; 9 Mayıs Pazar / Kayıp Çorapları Anma Günü / Anneler Günü; 10 Mayıs Pazartesi / Engelliler Haftası (10-16 Mayıs) / Danıştay ve İdari Yargı Haftası (10-16 Mayıs); 11 Mayıs Salı / İstediğini Yeme Günü; 12 Mayıs Çarşamba / Uluslararası Hemşireler Günü (12-18 Mayıs); 13 Mayıs Perşembe / RAMAZAN BAYRAMI (13-15 Mayıs); 14 Mayıs Cuma / Eczacılık Günü / Dünya Çiftçiler Günü / Hristiyan inancında Hz. İsa’nın Göğe Çıkışı; 15 Mayıs Cumartesi / Dünya Aile Günü / Dünya Pizza Partisi Günü / Hava Şehitlerini Anma Günü; 16 Mayıs Pazar / Şavuot: Tanrı’nın Musevilere Tevrat’ı vermelerinin yıldönümü. Bizdeki Kadir gecesinin Musevilikteki karşılığı / Uluslararası Barış İçinde Birlikte Yaşama Günü / Uluslararası Işık Günü; 17 Mayıs Pazartesi / Dünya Hipertansiyon Günü / Uluslararası Müzeler Günü (18-24 Mayıs) / Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü / Uluslararası Homofobi Karşıtı, LGBTQI+’a saygı Günü; 19 Mayıs Çarşamba / Gençlik ve Spor Bayramı / Gençlik Haftası (19-25 Mayıs); 20 Mayıs Perşembe / Dünya Arı Günü / Dünya Klinik Araştırmalar Günü; 21 Mayıs Cuma / Dünya Meditasyon Günü / Dünya Diyalog ve Kalkınma için Kültürel Çeşitlilik Günü; 22 Mayıs Cumartesi / Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü; 23 Mayıs Pazar / Dünya Kaplumbağalar Günü / Hamsin (Pantkot) yortusu (Katolik ve Protestan); 25 Mayıs Salı / Havlu Günü / Etik Günü; 26 Mayıs Çarşamba / Dünya Dracula Günü / Buda günü; 27 Mayıs Perşembe /1960 Darbesi, 28 Mayıs Cuma / Dünya Hamburger Günü; 29 Mayıs Cumartesi / İstanbul’un Fethi (29 Mayıs 1453); 31 Mayıs Pazartesi / Kabin Memurları Günü / Dünya Tütüne Hayır Günü (28 Şubat’ta, “Bugün sigara içmeyin, parasını İHH veya Mazlumder’e verin” dediğim için, izinsiz yardım toplama kampanyası düzenlemekten hakkımda dava açıldı, Mazlumder ve İHH’nın hesaplarına el konmuştu. Dava açılınca “bugün de sigara içmeyin parasını ADD ve ÇYDD’ye verin” dedim, adres, telefon, banka hesap numaralarını da verdim, ne onların hesaplarına el kondu, ne de bana dava açıldı). Bugünlük de bu kadar. Selâm ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23