• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

D-8

21 Temmuz 2019
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Yeni bir dünya kurulacak ve yeni dünyada herkesin yeri yeniden belirlenecek.

Daha düne kadar İngiltere imparatorluğu yanında Osmanlı, Alman, Avusturya- Macar, Rus, Çin, Hin, Japon imparatorlukları vardı. Bugün sadece İngiliz imparatorluğu var. ABD adı birleşik devletler olan gizli ve derin bir imparatorluk aslında. Japonya ve daha diğer imparatorlukların sadece adı kaldı. 

Ama dünyada 1 numara olan ülkeler var. Nüfus olarak Japonya 1 numara, toprak olarak Rusya bir numara, ekonomik güç olarak ABD 1 numara.

Öte yandan, Güvenlik Konseyine üye beş ülke var: ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa.

Dünyanın yüzölçümü 510.100.000 km². Rusya 17.098.200 km², Kanada 9.970.610, Çin Halk Cumhuriyeti 9.640.820 km², ABD 9.629.090, Brezilya 8.514.880 km², Avustralya 7.741.220.

Dünyadaki yaklaşık 1,57 milyar Müslüman’ın 1,2 milyarını kapsayan, Türkiye dahil İran, Pakistan, Bangladeş, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan D-8 ülkelerinin yüzölçümü 7.510.779 km².

D-8 ülkelerinin kuruluşunda açıklanan, D-8’in bayrağında yer alan altı yıldız örgütün 6 temel ilkesini ifade ediyor: 1. Savaş değil, barış; 2. Çatışma değil, diyalog; 3. Çifte standart değil, adalet; 4. Üstünlük değil, eşitlik; 5. Sömürü değil, iş birliği; 6. Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi.

57 İslam ülkesinde yaşayan Müslüman nüfus, dünya nüfusunun 1.57 milyar inananı ile % 23’ünü oluşturmaktadır. Öte yandan; Müslümanlar dünya yüzölçümünün % 28’ine sahip. İslam ülkelerinin milli hasılaları yaklaşık 4,4 trilyon dolar. Bu da dünyada bir yılda üretilen hasılanın % 7’si kadar.

Dünya nüfusu yaklaşık 8 milyar ise, İslam ülkeleri dünya nüfusunun % 23, D-8 ülkelerinin nüfusu, İslam ülkelerinin nüfusunun üçte ikisinden fazla.

Dünyanın yüzölçümü 510 milyon km², Müslüman ülkeler dünya nüfusunun % 28’ine yani 182 milyon km²’lik bir alana sahip D-8 ülkeleri ise İslam ülkelerinin 7.510.000 km² ile yaklaşık % 5’ine sahip. Milli Gelir olarak D-8 ülkeleri, Endonezya 1,066.840; Türkiye 631.163; Nijerya 447.013; Malezya 372.628; İran İslam Cumhuriyeti 333.603; Bangladeş 313.509; Pakistan 298.310; Mısır 298.153; Toplam 2.693.000.000. Yaklaşık İslam ülkelerinin toplam milli hasılasının % 1.7’si gibi bir orana sahip.

D-8 ülkelerinin şöyle farklı bir yanı var. Mesela Doğu Asya’daki 350 milyonluk Malay nüfusu 2 D-8 ülkesinin etki alanı içindedir. Yine Pakistan ve Bengladeş’te 369 milyon insan yaşıyor. Pakistan ve Bengladeş’in kucakladığı Hint coğrafyasında 250 milyon Müslüman daha yaşıyor. Yani bu iki Müslüman ülkenin etkilediği Müslüman nüfus 620 milyonu bulmaktadır. Sadece Hint ve Malay Müslüman topluluğu yaklaşık 970 milyon nüfusu etkilemektedir.

Özellikle Malezya’da Çin’lilerin % 80’e yakın bir ekonomik güce sahip olması aynı şekilde Malay-Çin Müslüman topluluklar arası yakın ve sıcak bir temasa da kapı aralamaktadır ki, 45 milyona yakın Doğu Türkistan yanında 70 milyon dolayında bir Hui Müslüman nüfusundan söz edilmektedir.

Türkiye; Balkanlar, Kafkasya, Ön Asya yanında Türk dünyasını da yakından etkilemektedir ki, ekonomik olarak 200 milyona yakın bir Müslüman potansiyelini harekete geçirme imkânına sahiptir.

Çin eski İpek yolu olarak biliniyor. Burada iki eksik bilgi var. İnsanlık Anadolu’dan dünyaya yayıldı. Doğuya doğru genişleme, Hazar’ın üst ve alt yakası ile denizden oldu. Üst yakasından gidenler Kafkas halkları, Sibirya, Yakutlar, Moğolistan koridoru, alt yakasından gidenler, Hindistan’a doğru ilerlediler. Denizden gidenler Endonezya, Malezya, Filipinler koridorunda ilerlediler.

İpek yolu, Çin’den Hazar’ın alt yakasından Avrupa’ya doğru ilerledi. Çin’den gelenler İstanbul üzerinden ilerlerken, bir diğer yol doğu Akdeniz’den, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika koridoru arasında ilerlediler. Hindistan’dan gelen “Baharat Yolu”, karadan İran üzerinden Basra körfezi, Mısır üzerinden, Kartaca’ya doğru, Kızıldeniz üzerinden Arap Yarımadası ve Etiyopya’ya doğru ilerledi. Malay ve Hint topluluğu, geç zamanda Avustralya üzerinden gelenler, deniz yolu ile Basra Körfezi ve Kızıldeniz’e girerek Güney Afrika’ya doğru ilerlediler.

“İpek yolu” Çin’den İngiltere’ye doğru, Asya-Avrupa hattında bir Avrasya projesi. “Baharat Yolu” ise Endonezya’dan başlayıp, Hindistan üzerinden geçip, Avrupa ve Afrika’ya doğru ilerleyen bir hat. İpek yolu doğrusal bir hat oluştururken, D-8 ülkelerinin içinde olduğu “Baharat Yolu” bir bumerang hattı oluşturuyor. Her iki hattın kesişme noktası Türkiye. Bu iki hattın kesişme noktası hava, kara, deniz ulaşımına açık olmasının yanında doğudan batıya karasal bir aks oluştururken, kuzeyden güneye bir deniz aksı oluşturuyor. Kuzeyde Rusya, güneyde Arap Yarımadası ve Afrika var.

Bu iki hattın potansiyel ekonomik gücü, nüfus gücü, karasal büyüklüğü, jeopolitik ve jeostratejik açıdan hali hazır durumda bile çok büyük kapasitesi yanında yükselen bir değer olarak, gelecek açısından büyük umut vadediyor. Pazar, hammadde, ulaşım, enerji alanında son derece büyük önem taşımaktadır. Türkiye bu dengede adeta nirengi noktasında bulunuyor. Bu iki hattın ifade ettiği ekonomik, politik, siyasi ve geleneksel değerler açısından çok önemli bir güç ifade etmektedir.

Bugün İran ve Mısır açısından siyasi bazı sorunlar olsa da, bütün olumsuzluklara rağmen halklar arasında bir takım çalışmalar yapılabilir.

Kaldı ki, özellikle Malezya ve Endonezya ile Türkiye arasında başlatılacak bir hareket, diğer D-8 ülkeleri ve Müslüman ülkeler açısından model oluşturacaktır.

Bugün D-8 ülkeleri Genel Sekreteri Malezyalı bir diplomattır. Bu hafta ortasında Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed Türkiye’yi ziyaret edecek. Bu ziyaretin ardından bu ülkelerle Türkiye arasında son derece önemli bir takım anlaşmaların yapılması söz konusu. Bu ziyaretin ardından, Dakar zirvesi öncesinde D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Cafer Ku Şari, birçok alanda D-8 ülkeleri arasında var olan ilişkileri daha ileri bir noktaya taşımak için bir eylem planını hayata geçirmeye çalışıyor. D-8 ülkeleri arasında asimetrik, multidisipliner, Barter esaslı, parasız ticaret konusunda bir takım yeni adımlar atılması söz konusu. D-8 ülkeleri arasında ortak bir plastik kart ödeme sistemi oluşturulması, D-8 Üniversitesi ile öğrencilerin lisans ve yüksek lisans seviyesinde her yıl okul değiştirerek okunmalarına imkân veren yeni bir üniversitenin hayata geçirilmesi, ortak yatırım imkanlarının artırılması gibi birçok alanda yeniliklerin hayata geçirilmesi için bu ziyaret bir milat olacak. (İnşallah). Selam ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23