• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Büyük
Abdullah Büyük
TÜM YAZILARI

Şahsiyetimizi muhafaza edelim...

06 Mayıs 2016
A


Abdullah Büyük İletişim: [email protected]

İnsan, Allah’ın varlık sahnesine çıkarmış olduğu en değerli varlıktır. Kur’an bu durumu insanın en güzel şekilde (ahsen-i takvim)  ve eşref-i mahlûkat olarak yaratıldığını ifade ederek vurgular. Bu yaratılışın ardından akıl, irade ve vicdan nimetleriyle donatılan insan, tekâmül yolculuğunun başlangıcına bırakılmıştır. Bu yolculuk, beşerin insan olma yolcuğudur. Bu yolda yürüyenler, birey olmaktan şahsiyet olmaya doğru yükselişe geçerler. Âlemlerin Terbiyecisi olan Rabbimiz, insana bu yolculuğunda rehberlik etmesi için vahiyler indirmiş ve Rahmet Elçileri olan Peygamberlerini göndermiştir. Bu durum, Allah’ın insana vermiş olduğu değerin bir neticesidir. Rabbimiz en güzel şekilde yaratmış olduğu insanın kendisine verilen değeri korumasını beklemektedir. Bu bağlamda bütün ibadetlerin amaçlarından biri de insan şahsiyetini korumaktır. 

Sekülerizm, Allah’ın insana vermiş olduğu değerin zıddına insanı değersizleştirmek için mücadele eden ideolojidir. Bu ideolojinin amacı, temel insani değerlerin dibe vurduğu, günahların normalleştiği, insanın beşer haline geldiği bir hayat tarzını yaşanılır kılmaktır. Böylece insan, hazları için yaşayan, hayatının anlam ve amacını unutmuş bir varlık haline gelecektir. İnsanı bu şekilde değersizleştirme, onun şahsiyetini erozyona uğratma çalışmaları insanlıkla yaşıttır.Kur’an, İsrailoğullarının yahudileşme sürecini bu tehlikeye dikkat çekmek için uzun uzun anlatmıştır.Malumunuz olduğu üzere İsrailoğulları dünyevileşerek Allah’ın kendilerine vermiş olduğu değeri kaybetmişler ve yahudileşmişlerdir. 

Kur’an’ın bütün uyarılarına rağmen modern dünyanın seküler ideolojileri Müslümanları da etkilemeye başlamıştır. Ülke Müslümanları olarak her geçen gün şahsiyet erozyonuna uğruyoruz. Kendi değerlerimizi farkına varmadan kaybediyoruz. Vahyin bakmamızı istediği yerden kendimize baktığımızda her geçen gün değersizleştiğimizi görüyoruz. Müslümanları şahsiyet erozyonuna uğratmak için amaçlı, planlı ve sistemli bir şekilde çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalardan birkaç tanesine dikkatlerinizi çekmek istiyoruz;

- Günahlara karşı hassasiyetlerimiz azaltılıyor. Arşı titretecek günahlara televizyon, internet ve yazılı medyadan şahit oluyoruz ama ürpermiyoruz. Çünkü izlemiş olduğumuz programlar aracılığı ile bilinçaltımıza günahın normal olduğu mesajı veriliyor. İşlenen günahlardan şikâyetçi oluyoruz ama bu günahlara şahit olmaktan sakınmıyoruz. Unutmayalım ki Züleyha gibi günaha davet etmek ve günahın arkasından koşmak ile Hz. Yusuf (a.s) gibi günahtan kaçmak bir değildir. Mümin bir şahsiyet olmak istiyorsak modern dünyanın günah merkezlerinden ve buralarda işlenen günahlardan kaçınmalıyız. Bireysel ve toplumsal hayatımızda gözümüze ve gönlümüze hâkim olmalıyız. 

—Şahsiyetimize değil, imajımıza yatırım yapmamız isteniyor. Gerek ibadetlerimizde gerekse davranışlarımızda özü unutup, görünene odaklanıyoruz. İbadetlerimizin ruhu yerine şeklini önemsiyoruz. Öz ihmal edilerek görüntüye yapılan yatırımlar özün çürümesine sebep oluyor. Davranışlarımızdaki vakarla ve nebevi ahlakımızla çevremize mesaj vermek yerine, kullanmış olduğumuz aracımızla, giydiğimiz elbisenin ve elimizdeki telefonun markasıyla mesaj vermeyi tercih ediyoruz. Bu acı tablo şahsiyetimizden çok şeyi alıp götürüyor. Bu durumun farkına varıp kimliğimize ve şahsiyetimize yatırım yapmalıyız. 

-Kanaatimiz elimizden alınıyor. Efendimizin dilinde en büyük zenginlik olarak tarif edilen kanaatimizi her geçen gün kaybediyoruz. Kanaati adeta hayatımızdan çıkarıp attık, her şeyin en iyisine sahip olmak istiyoruz. Hiçbir yanımız yarım kalmasın, her bir yanımız tamam olsun istiyoruz. Bu durum bize ahireti unutturuyor ve bizi ahiret yokmuş gibi yaşamaya yönlendiriyor. Öyleyse kanaati hayat prensibi edinerek şahsiyetimizi erozyondan korumalıyız.

Bugün Müslümanlar olarak dinimize yapacağımız en güzel hizmet, Allah’ın bize vermiş olduğu değerleri korumaya çalışarak örnek ahlakımızla ve onurlu şahsiyetimizle insanlığa numune olmaktır. Cumanız mübarek, dualarınız makbul olsun…

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23