Sağlıklı et tüketimi için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


Son Güncelleme: 2017-08-22 15:05:23

ürk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Altuntaş, yaptığı basın açıklamasında; Hayvanların kesim öncesinde sakin bırakılması, yorulmaması ve kötü davranışlara maruz kalmaması gerekliliğinin altını çizen Altuntaş, “Hayvanlara kesimden önceki 12 saat süresince yem verilmemeli, içebildikleri kadar su verilmelidir. Çünkü kasaplık hayvanların işkembelerinin dolu olarak kesilmesi ile iç organların çıkartılması aşamasında dolgun olan işkembe ve bağırsakların parçalanması sonucu karkasın mikroplarla bulaşmasına neden olunabilir” dedi. Et ve et ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmesi olgularının yaklaşık % 10’unun kesim öncesi hayvanların hasta olmalarından ileri geldiğini, % 90’ının da kesim sonrası işlemlerden kaynaklandığını dile getiren Altuntaş, bu sebeple kesim yöntemleri ve kesim sırasında kullanılan alet ve ekipmanlar ile kesimi yapan kişilerin bu konuda yeterli beceriye sahip olmalarının önemli olduğunu belirtti. Kanın akıtılması konusunda da çok titiz davranılması gerekliliğini vurgulayan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Altuntaş, “Kanın iyi akıtılmasından sonra büyük ve küçükbaş kasaplık hayvanların ayakları ve kafaları ayrılmalı, baş ayrıldıktan sonra kesim yerinin tüy, kıl ve diğer kirleticilerle bulaşması önlenmelidir. Baş, ayrıca yenmesi uygun olmayan kulak, deri ve varsa boynuzları uzaklaştırıldıktan sonra temiz bir suyla yıkanmalı ve yerle temas etmeden temiz bir yere alınmalıdır” dedi. Bunlar haricinde dikkat edilmesi gerekli konular şöyle: l Derinin yüzülmesi işlemi de karkasın bulaşması açısından önem taşıdığından deri yüzülürken önce deri üzerinde yapılması gerekli olan kesitler yapılır ve küt ağızlı bir bıçakla yüzüm işlemi yukarıdan aşağıya doğru yapılmalıdır. Bu işlem sırasında olabildiğince etin elle ve bıçakla bulaşmasından kaçınılmalıdır. l Kesimden sonra iç organlar mümkün olduğunca kısa sürede (20-30 dakika) çıkartılmalıdır. Ayrıca çıkarılan iç organların içerikleri ile yenilmeyen kısımlar uygun poşetlere alınarak ağızları iyice bağlandıktan sonra kısa sürede yerleşim yerlerinden uzaklaştırılmalıdır. Bu işlemler mümkün değilse, derin kazılan çukurlar (2 metre) içerisine toplandıktan sonra üzerlerine sönmemiş kireç dökülüp iyice kapatılarak, köpek ve diğer hayvanların bunlara ulaşıp, ortaya çıkarılmaları önlenmelidir. l Ayrıca kesimden sonra hayvanların etlerinde ya da iç organlarında şüpheli durum söz konusu olduğunda en yakın veteriner hekime başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, sizler için önemli olmayan küçük ayrıntılar, uzmanlar için önemli ipuçları olabilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda mümkünse hayvanın eti, hiçbir doku tüketilmeden veteriner hekime gösterilmelidir. Diğer önemli bir konunun da kesilen kurbanlık hayvanların kaslarının olgunlaşması olduğunu belirten Altuntaş, “Kesilmiş olan kasaplık hayvanların gövde etleri, en kısa süre içerisinde 4°C’de 24 saat muhafazaya alınarak merkezi ısısı düşürülmelidir ve bu şekilde muhafaza edilen etler daha sonra parçalanarak soğukta muhafaza edilmelidir” dedi.