Kenan Işık

Usta tiyatrocu ve sunucu Kenan Işık, bir dönem gazetecilik de yapmıştır.

Tam ismiyle Yusuf Kenan Işık, 1 Ekim 1947 tarihinde Yeşilyurt, Malatya'da dünyaya geldi.

Ortaöğrenimini devam ettirdiği yıllarda okul tiyatrosunda oyunculuğa başlayan Işık, ortaokul eğitimini tamamladıktan sonra lise eğitimi için gittiği Ankara'da Meydan Sahnesi'ne girdi. 

Lise mezuniyetinden sonra da Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde okumaya başlayan Işık, öğrencilik yıllarında tiyatrodan hiç kopmadı ve 1972 senesinde Devlet Tiyatrosu sanatçısı oldu.

Sanat kariyerinde tiyatro oyunculuğunun yanı sıra şehir tiyatroları genel sanat yönetmenliği ve senaristlik de katan usta isim, çeşitli dizilerde de rol aldı. 

Ünlü tiyayrocu, bir dönem gazetecilik de yaptı ve sırasıyla Resmî Gazete (1973-1995), Yeni Yüzyıl (1995-1998), tekrar Resmî Gazete (1998-2000), Yeni Binyıl (2000) ve Akşam (2000-2002) gazetelerinde çalıştı.

Ayrıca 4 Nisan 2005 - 20 Ağustos 2005 yılları arasında Star Haber'i sundu.

Kenan Işık'ın herkesin gözünde özdeşleştiği işi ise, zamanla ismi değişse de içeriği her zaman aynı kalan Kim Milyoner Olmak İster isimli yarışma programı oldu. 

Usta tiyatrocu ve sunucu Kenan Işık, 21 Mart 2014 günü bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldı. 4 saat süren bir ameliyat sonrası, doktorları tarafından hayati tehlikesi bulunduğu bildirildi. Hastaneye kaldırılma sebebinin ise spordan sonra saunaya giren Işık'ın, sauna sonrasında fenalaşıp dengesini kaybederek, kafasını yere çarptığı olduğu belirtildi. 

Bu nedenle beyin kanaması geçiren Işık, hemen ameliyata alındı. Olayın olduğu tarihten bu yana komada olan sanatçının tedavisi şu anda evinde devam etmektedir.

 

Sözleri:

-Birdik, tektik, insandık, sadece insan… Şimdi de öyleyiz… Sadece insan.

-Diploma fetişisti değilim, konservatuvar bitirmedi diye Şener Şen'i inkar edebilir misiniz?

-Eğer okuma yazma biliyorsan sorun yok. Her şey elinin altında… Kutsal kitaplardan, destanlara, romanlara, şiirlere, oyunlara kadar neye ulaşmak istiyorsan ulaşırsın. Ayrıca "adam" olmak için de buna zorunlusun. En azından iyiyi, kötüyü; doğruyu, yanlışı ayırt edebilmek için zorunlusun buna.

-Galiba seyirciler de şaşırdı. Mahatma Gandhi nasıl olur da Nobel Barış Ödülü almaz? Sadece Peres değil, İsrailli İzak Rabin de Barış Ödülü aldı. Nobel Barış Ödülü’nü en çok İsrailliler alıyor. Dünya barışına çok hizmet ettikleri için çok ödül alıyorlar!

 

Filmografi

Sızı- 1991

Süper Baba- 1993

Kurtuluş- 1994

Sıcak Saatler- 1997

Cumhuriyet- 1998

Dadı- 2001-02

Yeşil Işık- 2002

Aşk Oyunu- 2005

Fikrimin İnce Gülü- 2007

 

TV Programları:

Kim Beş Yüz Milyar İster? - 2000-04- Show TV ve Kanal D

Kim Beş Yüz Bin İster? - 2005-07- Show TV

Kim Bir Milyon İster? - 2008- Star TV

Dünya Bir Oyun Sahnesi - 2009- Atv'de 

Kelimenin Gücü - 2010-11- Atv

Kim Milyoner Olmak İster? 2011-14 Atv

 

Rol Aldığı Tiyatro Oyunları:

Bir Sabah Gülerek Uyan : Necati Cumalı - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1985

Üç Kız Kardeş : Anton Çehov - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1982

Kral Lear : William Shakespeare - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1980

O Güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise : Ray Bradbury - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1980

Marıus : Marcel Pagnol - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1975

 

Yönettiği Bazı Tiyatro Oyunları:

Aşk Hastası : Kenan Işık - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2012

Ölümsüz Öykü : Karen Blixen\Kenan Işık - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2006

İvan İvanoviç Var Mıydı Yok Muydu? : Nazım Hikmet - Bakırköy Belediye Tiyatrosu - 2000

Aşk Hastası : Şeyh Galib - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1999

Huzur : Ahmet Hamdi Tanpınar - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1998

Kıyamet Sularında : Civan Canova - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1995

Olmayan Kadın : Kenan Işık - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1994

Abdülcambaz : Turhan Selçuk - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1993

Macbeth : William Shakespeare - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1992

Ahmetlerim : Necati Cumalı - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1990

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz : Aziz Nesin - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1989 - Ankara Devlet

Tiyatrosu - 1992 - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2008-2013

Bebek Uykusu : Kenan Işık - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1988 - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1991

Matmazel Helsinka : Georgas Astolas - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987

Afife Jale : Nezihe Araz - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987 - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1991

Türkmen Düğünü : Ali Yörük - Adana Devlet Tiyatrosu - 1986

Öyle Bir Sevgiki : Loleh Bellon - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1985

Toroslardan Öteye : Orhan Asena - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1984

Bozkır Güzellemesi : Nezihe Araz - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1983

Bir Tavsiye Mektubu : Ephraim Kishon - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1973

Strindberg Oyunu : Fredrick Dürrenmatt - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1973

 

Senaryosunu Yazdığı Projeler:

1991- Yarına Gülümsemek

1991- Anadolu'nun Kadın Erenleri

1992- Taşların Sırrı