• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yüzde 30 Kulübü Türkiye'nin çalışmaları ilk meyvelerini verdi

Yeniakit Publisher
2017-11-08 18:16:00 - 2017-11-08 18:22:57
Yüzde 30 Kulübü Türkiye'nin çalışmaları ilk meyvelerini verdi

Yüzde 30 Kulübü Türkiye kampanyası kapsamında yapılan çalışmalar şirketlerle ve basınla paylaşıldı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Türkiye'de hayata geçirilen, şirketlerin yönetim kurullarında ve üst yönetiminde kadın oranının yüzde 30'a yükseltilmesini amaçlayan küresel Yüzde 30 Kulübü Projesi'ndeki gelişmelerin aktarıldığı toplantı, 8 Kasım 2017 Çarşamba günü Sabancı Center'da düzenlendi.

Toplantının açılışına Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kurulu Başkanı, Akkök Holding CEO'su, Ahmet Cemal Dördüncü gerçekleştirdi. Ahmet Dördüncü ''Maalesef günümüzde kadınlar üst yönetimlerde yeterli yer bulamıyor. Biz Yüzde 30 Kulüp olarak kadınların üst yönetimde daha çok söz sahibi olmasını sağlamaya niyetliyiz. Hedefimiz 2025 yılına kadar Borsa İstanbul'da (BIST) Yıldız Pazar ve Ana Pazar'da yer alan toplam 295 şirketin yönetim kurullarında kadın üye oranını ve üst yönetimde kadın oranını yüzde 30'a çıkarmak. Kadınların hayata daha katılımcı ülkelerin ekonomik anlamda gelişmiş olması tesadüf değil. Yapılan araştırmalara göre yönetim kurullarında daha fazla kadın üyenin görev  yaptığı şirketler daha iyi performans sergiliyor. Farklı bakış açılarının temsili ve farklı görüşlerin dile getirilmesi yönetim kurullarında verilen kararların kalitesini arttırıyor. Yüzde 30 Kulüp ile kadınların hak ettikleri gibi şirketlerde daha yüksek konumlara getirileceğine, başarılı işlere imza atacağına inanıyoruz.'' dedi.

Ardından, Fatoş Karahasan'ın yönetimindeki, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü ve Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönlendirme Komitesi Başkanı Melsa Ararat ve SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç'un konuşmacı olduğu panele geçildi.

''Çeşitlilik Konusunda İlerleme Neden Yavaş?'' başlıklı panelde, Yüzde 30 Kulübü Projesi için Oğuz Babüroğlu yönetiminde gerçekleştirilen Yuvarlak Masa toplantısının sonuçları aktarıldı. Yuvarlak Masa toplantısı 16 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilmiş ve yönetim kurullarında kadın üye oranındaki değişimin önündeki engeller mercek altına alınmıştı.

Yuvarlak Masa toplantısına tamamı erkeklerden oluşan yönetim kurullarında yer alan erkek direktörler, yönetici atama şirketleri ve Borsa İstanbul'da listelenmiş şirketlerin yönetim kurullarında yer alan bağımsız kadın direktörler katılmıştı. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü ve Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönlendirme Komitesi Başkanı Melsa Ararat Yuvarlak Masa toplantısını özetlerken '' Öyle görünüyor ilk aşama Türkiye'deki yönetim kurullarının kendilerinden beklenen rolü oynayacak işlevselliğe kavuşması olacak. Eğer yönetim kurulları şirketleri geleceğe taşıyacak organlar olacak ise kadınları kapsamadan bunu başarmalarının mümkün olmayacağını uluslararası kurumsal yatırımcıların yanı sıra büyük küçük tüm ortaklar da eninde sonunda anlayacaklardır.'' dedi ve devam etti: Bu sene ABD'de halka açık şirketlerin genel kurullarda yönetime karşı en fazla hissedar desteği gören önergeler arasında yönetim kurullarında çeşitlilik polikaları var.''
ÖNE ÇIKAN VİDEO

''Değişim İçin Eylem: İnsan Kaynakları Arama Şirketleri Ortak Kodu'' Toplantıda ayrıca, Türkiye'de ilk defa ortak bir girişim için bir araya gelen Türkiye'nin en büyük beş yönetici atama şirketinin ''Değişim İçin Eylem: İnsan Kaynakları Arama Şirketleri Ortak Kodu''nun imza töreni ve ortak kodun lansmanı gerçekleşti. Ortak kod Heidrick&Struggles, Egon Zehnder, Korn Ferry, Russel Reynolds ve Spencer Stuart Türkiye ülke yöneticileri tarafından imzalandı. İmzacılar müşterilerinin yönetim kurulu ve üst düzey yönetim kademelerinde çeşitliliği artırmak için atacakları adımlarda destek olmayı taahhüt ediyor.

Toplantı, ana tema konuşmacı Yüzde 30 Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Rachel Short'un konuşması ile sona erdi. Yüzde 30 Kulübü ilk kez İngiltere'de kurulmuş ve beş yıl gibi kısa bir süre içinde FTSE 100 endeksi şirketleri yönetim kurullarında kadın direktör oranını yüzde yüz artmıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23