• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

YSK ve RTÜK Başbakan ile programı 'suç' saydı!

Yeniakit Publisher
2014-11-25 16:17:00 - 2014-11-25 17:08:07
YSK ve RTÜK Başbakan ile programı 'suç' saydı!

YSK-RTÜK ikilisinden medya özgürlüğüne ağır darbe. YSK, RTÜK'ün raporu doğrultusunda Atv ve A Haber'e, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Erdoğan'ı ortak yayınına çıkardığı için ceza verdi.

30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde verdiği skandal kararlarla medya özgürlüğüne ağır darbe vuran YSK-RTÜK ikilisi bir skandala daha imza attı. İki kurum kararıyla, Atv ve A Haber'e ceza verildi. Ceza, iki kurumdaki Paralel Yapı etkinliğini de yeniden gündeme getirdi.

10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde iki kanalın ortak yayınında yer alan "Başbakanla Gündem Özel" programı, YSK'ya takıldı. YSK, Başbakan'ın canlı programa alınmasını ceza gerekçesi yaptı.

HUKUK GARABETİ 

Atv-A Haber ekranlarında, Cumhurbaşkanlığı kampanyaları sırasında üç adaya da haber bültenlerinde fırsat eşitliği sağlandığını kaydeden YSK, bu tespite rağmen Başbakan'la özel programı cezalandırdı. Aynı program için A Haber'e ceza vermekle yetinmeyen YSK, ikinci yayın durdurma cezasını da Atv'ye verdi.

Ana haber bültenleri dışında Atv'deki diğer programların sürelerini de inceleten YSK, 6 Ağustos ve 8 Ağustos 2014 tarihlerinde, sunuculuğunu SABAH Yazarı Mahmut Övür'ün yaptığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuk olarak katıldığı "Başbakan ile Gündem Özel" programını da takibe aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Köşk için aday olduğu sıralarda programda 1 saat 14 dakika süre ile canlı yayında kaldığını belirten YSK, bu yayından dolayı Atv'ye ceza kesti. 

TEPKİ ÇEKTİ

RTÜK-YSK ikilisinin, Köşk seçimleri öncesi Başbakan'ı ekrana çıkardığı gerekçesiyle atv ve aHaber'e ceza vermesi tepki çekti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, "Acımasızca" derken TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, "Darbe hukuku aşılabilmiş değil, yasal düzenleme gerekli" ifadesini kullandı.

YSK ve RTÜK'ün, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Tayyip Erdoğan'ın, ATV ve A Haber'in "Başbakan'la Gündem Özel" ortak yayınında iki kez konuk edilmesine iki program durdurma cezası vermesi büyük tepki topladı. Oy birliğiyle karar veren YSK ve RTÜK'ün skandalına tepki yağdı. İki kurumun daha önce de bu tür kararlara imza attığına dikkat çeken medya ve siyasetin önemli isimleri bu alanda yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi

DAHA ÖNCE DE CEZA YAĞDIRMIŞTI 

YSK'nın kararı incelendiğinde ise önemli bir detay dikkat çekti. Atv'nin 6-8 Ağustos arasındaki ana haber bültenlerinde cumhurbaşkanı adayları Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş'a "fırsat eşitliği" sağladığını itiraf eden YSK, özel olarak yayımlanan programa ise Erdoğan'ın iki kez davet edilmesini yayıncılığa aykırı buldu. ve Atv'ye iki program durdurma cezası verdi. 

atv'ye verilen yayın durdurma cezasında maksatlı bir ayrıntı daha dikkati çekti. Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş'a fırsat eşitliği sağlandığı belirtilirken, bir ay sonra bu kez diğer programların da özel olarak araştırılması istendi. Başbakan'ın ağustos ayında iki defa atv'ye çıkması YSK'nın aradığı bahane oldu. YSK'nın tek kanallı dönemden kalan mantıkla kestiği cezalar izleyicilerin de tepkisini çekti. 

45 defa yayın durdurmaya kadar varan cezalar kesen YSK, bu yolla Paralel Yapıya'yla mücadele eden özel programlara da darbe vurmuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23