• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

YÖK'ten sahte diploma önlemi

Yeniakit Publisher
2015-07-21 11:55:00 -
YÖK'ten sahte diploma önlemi

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kamu ve özel sektörde sahte diplomaları ortaya çıkaracak bir sistem geliştirdi. "Diploma Sorgulama Sistemi" (DSS) çalışmalarında sona gelindi.

Türkiye'deki tüm üniversitelerin son 5 yılda verdikleri diplomaların kayıtlarını sisteme giren YÖK sistemi eylül ayında e-devlet üzerinden kullanıma açacak. 6 milyon diplomanın yer aldığı sisteme. e-devlet üzerinden kişiler ve kurumlar girebilecek ve diplomaları kontrol edebilecek. Sistemden alınan belge, iş başvurularında diploma yerine geçecek.

 

Sistem şöyle çalışıyor Üniversiteler diplomada yazılı olan tüm bilgileri sisteme giriyor. E-devlet kapısından TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı allında yer alan bölümde Diploma Sorgulama Sİstemi'ni tıklıyor. Buradan kendi diplomasını bastırıyor ve diplomayı işe gireceği kamu kurumu veya özel şirkete veriyor. Diplomanın sağ üst köşesinde bir barkod bulunuyor. Barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor, sorgulama bu barkod numarası ile yapılıyor.

 

TC kimlik numarasının yaygın olmadığı dönemde mezun olanlar için sisteme farklı bir uygulama yüklendi. Diplomasını almak isteyen kişi sistemde kendini bulamazsa ona yeni bir ekran açılacak. Ekranda hangi okulun hangi bölümünden mezun olduğunu yazabileceği bir buton çıkacak. Öğrencinin girdiği bilgiler üniversitenin ekranına otomatik uyan olarak gidecek. Üniversite kişi doğrulamasını yapıp öğrenciyi sisteme girecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

Üniversiteler sadece YÖK'ün belirlediği internet İP'lerinden bilgi aktarımı yapabilecek, Her bilgisayardan veya Her yerden diploma bilgileri girilemeyecek. Her üniversiteye ayrı şiire verilecek. Giriş izni verilen birimler her fakülte ve bölüm için belirlenen kodlan kullanacak.

 

egiitmrehberi / 21 Temmuz 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23