• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

YÖK Başkanı Saraç: Yüksek öğretime erişimde sorun kalmadı

Yeniakit Publisher
2017-11-30 13:40:00 -
YÖK Başkanı Saraç: Yüksek öğretime erişimde sorun kalmadı

YÖK Başkanı Prof.  Dr. Saraç "Özellikle öğrenci sayımızda Avrupa bölgesinde Rusya'dan sonra  ikinci büyük ülkeyiz, Almanya'nın da önündeyiz" dedi.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta  Saraç, "Özellikle öğrenci sayımızda Avrupa bölgesinde Rusya'dan sonra ikinci  büyük ülkeyiz, Almanya'nın da önündeyiz. Dolayısıyla bu yüksek öğretime erişimde  Türkiye'nin önünde bir sorun kalmadığını ifade ediyor." dedi. 

Saraç, Harran Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonu'nda GAP Bölge  Kalkınma İdaresi (BKİ) işbirliğiyle düzenlenen "GüneydoğuAnadolu Projesi Tanıtım  ve Bölge Üniversiteleri İşbirliği Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada,  akademisyenlerin güç birliğini önemsediklerini söyledi.

Bölgedeki üniversitelerin her geçen gün daha fazla kalkındığını  belirten Saraç, yenilik temelli ekonomik büyümeye önem verdiklerini dile getirdi.

Saraç, kurumsal yapıların başında üniversitelerin geldiğini ve  toplumun kalkınmasında akademisyenlerin etkin rol oynadığını anlattı.

Bölgedeki üniversitelerin girişimci ve aktif olmasını beklediklerini  aktaran Saraç, iş ve çalışma ortamı ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasiteye  göre üniversitelerin kendisini hazırlamasını istediklerine dikkati çekti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Şu anda 184 yüksek öğretim kurumunun faaliyetini sürdürdüğünü  vurgulayan Saraç, "Geçen sene öğrenci sayısı daha düşük bir rakamdı. Toplam  üniversiteli öğrenci sayımız 7 milyon 800 bine ulaştı. Uluslararası öğrenci  sayımız da 123 bini buldu. Toplam öğretim elemanı sayımız ise 153 bindir. Bu  rakamlarda özellikle öğrenci sayısında Avrupa bölgesinde Rusya'dan sonra ikinci  büyük ülkeyiz, Almanya'nın da önündeyiz. Dolayısıyla bu yüksek öğretime erişimde  Türkiye'nin önünde bir sorun kalmadığını ifade ediyor. Bu nasıl gerçekleşiyor  bunun gerçekleşmesindeki en büyük etken yüksek öğretim kurumlarımızın sayısının  artması her ilde artık bir üniversitenin olmasındandır." diye konuştu.

"Dünyada daha iyi pozisyona geldik"

Türkiye'de çok sayıda yabancı uyruklu öğrencinin de eğitim aldığını  aktaran Saraç, ülkede halen çok sayıda misafir öğrenciye de eğitim verdiklerini  dile getirdi.

Saraç, üniversitelerin birbirinden bağımsız olmadığını ve birbiriyle  entegre olarak akademisyenlerin çalışma yaptığını anlattı.

Amerika ve Avrupa üniversitelerinin AB fonlarından daha çok  faydalandığını aktaran Saraç, akademisyenlerin fonlardan daha fazla  yararlanabileceği projelere yönelmelerini beklediklerini kaydetti.

Dünyadaki gelişmelere ayna tutan raporların bulunduğuna değinen Yekta  Saraç, şöyle devam etti:

"Dünya Ekonomik Forumunun yüksek öğretim açısındaki  değerlendirmelerinde ülkemizin 137 ülke arasındaki sıralamada daha iyi bir  pozisyona geldiğini görüyoruz. 2015'te 55. sıradaki yeri 2016'da 50'ye 2017'de  ise 48. sıraya yükselmiştir. Elbette ki yüksek öğretim sistemimizin eksiklikleri  var, geliştirilmeye ihtiyaç duyulan alanları var. Diğer taraftan da  hissedilebilir bir iyileşmenin olduğunu kabul etmek lazım. Bu bizi ileriye doğru  özgüvenle bakmamıza ve motivasyonumuzu yüksek tutmamızı sağlayacak bir husustur."

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de burada  yaptığı konuşmada bölgede yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Saraç ve Karahocagil'in açılış konuşmasının ardından bölge  kentlerindeki üniversitelerin rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirilen  çalıştay, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23