• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yıllar sonra İsrail'le bir ilk

Yeniakit Publisher
2014-09-01 08:52:00 -
Yıllar sonra İsrail'le bir ilk

Önceki akşam Köşk’te düzenlenen 3 bin 500 kişinin katıldığı resepsiyona İsrail’in Türkiye’deki Maslahatgüzarı Yosef Levi Sfari de katıldı.

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle düzenlenen resepsiyona katılan davetlileri eşi Emine Erdoğan ile karşılayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Maslahatgüzarı Sfrai’yle de tokalaştı.

İsrail’in Channel 10 televizyonu bu gelişmeyi haber yapınca İsrail basını da '6 yıl sonra bir ilk' diyerek sayfalarına bu tokalaşmayı taşıdı.

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Yosef Levi Sfari daha önce Türkiye’ye yönelik yaptığı sıcak açıklamalarla biliniyor. Yosef Levi Sfari, İsrail halkının yüzde 80 - 90 oranında hayatlarında bir kere Antalya’yı ziyaret ettiğini belirterek, ''Türkler ve Yahudiler geçmişe dayanan çok derin bağlara sahip. Biz İsrailler Türkiye’nin kültürüne, yemeklerine misafirperverliğine aşinayız'' demişti.
 
İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine, 7 Eylül 2011 tarihinde, 'ikinci katip' düzeyine düşürüldü. Bu seviyenin üstündeki diplomatların Türkiye’deki görevleri son buldu. ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Erdoğan’ı arayarak özür dilemesinin ardından İsrail ile ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin kapısı açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün, 30 Ağustos'ta geçen yıl verdikleri resepsiyona, Sfari katılmıştı. Mavi Marmara baskını sonrasında hiçbir resepsiyona davet edilmeyen İsrailli temsilciler Netanyahu’nun özürünün ardından Gül’ün resepsiyona Sfari’yi davet etmesiyle 5 yıl sonra ilk kez Çankaya'da yerlerini almıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23