• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yıldırım'dan İngiliz basınına 'idam' açıklaması

Yeniakit Publisher
2016-07-27 00:44:00 - 2016-07-27 00:52:30
Yıldırım'dan İngiliz basınına 'idam' açıklaması

Başbakan Yıldırım, İngiltere'nin Sky haber kanalına konuştu. İdam cezasının geri getirilmesi hakkındaki taleplere değinen Yıldırım, "Vatandaşlar haykırıyor: 'İdam gelsin, idam gelsin'. Bütün meydanlarda tek ses bu. Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, İngiliz Sky haber kanalına yaptığı açıklamada, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından soruşturmaların sürdüğünü, sürecin henüz tamamlanmadığını belirtti..
Türkiye'de idam cezasının getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Vatandaşlar haykırıyor: 'İdam gelsin, idam gelsin'. Bütün meydanlarda tek ses bu. Türkiye demokratik bir ülke, demokrasi ile yönetiliyor. Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz. Ancak idamın tekrar geri gelmesi, bizim 'Hadi idamı getiriyoruz' dememizle olmuyor. Adaletle hareket etmemiz lazım. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti."

Türkiye'ye tehdit savurması onun haddi değil

Avrupa Birliği'nden (AB) idam cezasıyla ilgili açıklamaların anımsatılması üzerine ise Başbakan Yıldırım, "Biz milletimizi dinleriz. Önce milletimizi dinleriz, sonra da başkalarını dinleriz. Milletimiz ne derse onu yaparız." dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, "Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi halinde AB üyelik sürecinin duracağına" ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine Yıldırım, Juncker'in daha dikkatli açıklamalar yapması gerektiğini kaydederek, "Türkiye böyle bir tehditle mücadele ederken parmağını kaldırıp Türkiye'ye tehdit savurması onun haddi değil, kusura bakmasın." diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Daha fazla ilişkiler göreceğiz

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğinin ABD makamlarına bildirildiğini ifade eden Yıldırım, "NATO'ya, Türkiye'de her şeyin yolunda olduğuyla ilgili nasıl bir teminatta bulundunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bunun adını doğru koyalım. Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir."
Yıldırım ayrıca, Türkiye'nin zaten yıllardır, Irak'ta, Suriye'de, bölgede yaşanan istikrarsızlıklara karşı NATO'nun güvenliğini sağladığını anımsattı.

Rusya ile bölgede ortak menfaatimiz var

Yıldırım, "Türkiye ile Rusya arasında daha yakın ilişkiler beklemeli miyiz?" sorusu üzerine, "Şüphesiz. Daha fazla ilişkiler de göreceğiz. Olması gereken de bu. Türkiye ile Rusya komşu, Karadeniz'i paylaşıyoruz, bölgede ortak menfaatimiz, ortak geleceğimiz var." dedi.

Yeni İngiliz hükümeti ve Türk kökeniyle de bilinen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la ilgili de Yıldırım, "Her ne kadar Dışişleri Bakanı, eski Belediye Başkanı dedesinin hatırasına yeterince hürmet göstermese de yine de olur, onu da öyle kabul edeceğiz." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, "Boris Johnson'ı sevip sevmediği" sorusuna, "Acayip garip laflar ediyor. Dışişleri Bakanlığında da inşallah çam devirmez." yanıtını verdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23