• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yıkın şu demir lobisini

Yeniakit Publisher
2017-12-06 09:12:00 - 2017-12-06 09:14:58
Yıkın şu demir lobisini

İnşaat maliyetlerinde yüzde 12- 15 payı olan demirdeki aşırı fiyat artışı müteahhitleri zorluyor.

Geçmiş yıllarda çimentocuların yaptığı fiyat oyununa benzer oyunların oynandığını söyleyen konut üreticileri, hükümete ve Rekabet Kurumu’na ‘Bu lobicilere dersini verin, yoksa 2018’de sektör daha da zora girer’ mesajı verdi.

Demirin ton fiyatı iki yıl öncesine kadar bin 150 lira iken son aylarda bugünlerde şu anda dolardaki yükselişle birlikte 2 bin 600 ila 2 bin 700 liraya çıktığını dile getirdi. Türkiye’nin demir üretiminde önde gelen ülkeler arasında olmasına rağmen hem demir fiyatlarının yüksek olduğunu hem de demir bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen sektör temsilcileri, ’’Demir fiyatları, iki yılda iki katını aştı. İnşaatlarımız için demir bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunu aşmanın tek yolu kaldı. Hükümet artık bu işe el koysun ve Rekabet Kurumu harekete geçsin’ dediler.

TEKELCİLER BUNALTTI

30 yılı aşkın süredir sektörde hizmet verip binlerce konut üreten bir şirketin temsilcisi, ‘Bu işte bir oyun olduğunu düşünüyoruz. Demir ticareti üç şirket tarafından yönetilir hale geldi. 8’lik demiri buluyorsak 11’lik demiri bulamıyoruz. Ellerindeki stokları vermek istemiyorlar. Fiyat kendiliğinden şişiyor. Artık bu işe dur denilmesinin zamanı gelmeli’’ diye konuştu.

TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Esenyurt bölgesinde 5’in üzerinde şantiyesi bulunan ÖZYURTLAR İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise yaz aylarında, inşaatların yoğun olduğu dönemde, demir bulunamaması sıkıntısının sektörde hissedilmesiyle huzursuzluğun başladığına dikkat çekerek, ‘’Kış ayları gelmesine rağmen hâlâ demir temininde sıkıntı çekiliyor ve fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Burada başta taşeron firmalar olmak üzere birçok firmada çöküş süreci baş gösterebilir. Buna karşı tedbir alınmalı. Sektörümüzün yeni bir yaraya tahammülü yok’ mesajı verdi.

Demir fiyatlarının artışında, döviz kurunda yaşanan yükselişin de etkili olduğunu savunan müteahhitler, orta ölçekli iş yapan müteahhitlerin iş yapamaz duruma geldiğini söylüyor.

Demir fiyatlarındaki artışla birlikte diğer kalemlerde de artışların meydana gelebileceğini kaydeden DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da, demirle birlikte plastik ve beton gibi ürünlerde de yüksek zamların olduğunu, kendi çabasıyla tutunmaya çalışan sektördeki oyuncuların mağdur olmaması için fırsatçılara karşı yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

TÜKETİCİLERİ DE ETKİLER

Maliyetteki artışın konut fiyatlarına yansıtılmadığına dikkat çeken EGE Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da, ‘Maliyet artışı yakın zamanda tüketiciye de yansıyacaktır. Taahhüt sektörünü de zorlayan bu süreçle ilgili Ekonomi Bakanlığının yaptığı çalışmaların bir an önce sonuçlanması gerekiyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu da demir fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olmadığını açıklamıştı. Altyapı yüklenicileri kadar tüketicileri de etkileyecek bu gerçeğin masaya yatırılması gerekiyor’ değerlendirmesinde bulundu.

FAHİŞ ARTIŞ VAR

2017 yılı Ocak ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca açıklanan inşaat demiri yapımının; malzeme, işçilik, yüzde 25 yüklenici kârı ve genel giderler dâhil birim fiyatı, yaklaşık 2500 TL / ton + KDV iken, sadece demir malzemesinin birim fiyatı, yaklaşık 2200 TL / ton + KDV seviyelerinde gerçekleşiyor.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23