• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yeni sistemde liseye girişte sorular ve cevapları

Yeniakit Publisher
2017-11-07 15:47:00 - 2017-11-07 16:04:12
Yeni sistemde liseye girişte sorular ve cevapları

Sistem genel olarak hem veliler hem de eğitim uzmanları tarafından desteklense de bazı konularda hala kafa karışıklıkları yaşanıyor.

Liseye girişte TEOG'un yerini alacak yeni sistem açıklandı. Öğrenciler tercihleri doğrultusunda ve okul başarı puanına göre evlerine yakın okullara yerleştirilecek. Sabah gazetesinden Ceyda Karaaslan'ın haberine göre: Yaklaşık 600 köklü liseye ise sınavla öğrenci alınacak. Bu okullara giriş için haziranda sınav yapılacak. Sistem genel olarak hem veliler hem de eğitim uzmanları tarafından desteklense de bazı konularda hala kafa karışıklıkları yaşanıyor. Özellikle adrese dayalı yerleştirmede eğitim göçü, torpil, adres taşıma gibi endişeler ön plana çıktı.

1-Adresi dayalı sistemde oluşturulacak eğitim bölgelerinden ne kast ediliyor?

Velilerin en çok kafasını karıştıran konuların başında bu geliyor. Eğitim bölgesi kavramı ilçe ya da mahalle anlamına gelmiyor. Nüfusu 30 binden az olan her il ya da ilçe bir eğitim bölgesi. Ancak nüfusu 30 binden fazla olan yerlerde okul türleri ve öğrenci sayıları, okulların donanımı ile diğer tesislerin kapasitesi, coğrafi bütünlük, ulaşım kolaylığı ve güvenliği gibi ölçütler dikkate alınarak, bir ilçede birden fazla eğitim bölgesi oluşturmak da mümkün. Örneğin İstanbul Küçükçekmece'de 5 eğitim bölgesi var.

2- Bazı lise türleri olmayan yerleşim yerleri için nasıl çözüm bulunacak?

Bu konuda birçok çözüm alternatifi üretmek mümkün. Varolan eğitim bölgelerinin bir kısmı genişleyecek. Bölgeye otomatik olarak Anadolu ya da fen lisesi de dâhil olacak. Kırsal kesimlerde varolan okulların türleri değiştirilerek ya da içinde hem Anadolu hem mesleki hem de imam hatip sınıflarının açıldığı "Çok Programlı Lise"lere geçilebilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

3- Büyük kentlerde lise türlerinin eksik kalması halinde ne yapılacak?

Eğitim bölgelerinin sınırları genişletilecek. Özellikle büyükşehirlerde her bölgedeki okul sayısı 15'e kadar yükseltilecek. Her öğrencinin istediği liseye yerleşebilmesi için okullarda her türlü esneklik gösterilecek. Talebin çok olabileceği mahalle liselerinde kontenjan artışlarının yanı sıra gerekirse ikili öğretime de geçilebilecek.


4- Adrese bağlı yerleştirme için istenilen okulun bulunduğu semte taşınmak gerekir mi?

Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş gibi yaklaşık 600 gözde lise ile köklü okullara yerleştirme zaten sınavla yapılacak. Bu okullarda adres esas alınmayacak. Adrese dayalı yerleştirme işlemlerinde ise eğitim bölgeleri genişletileceği için uzmanlar kesinlikle böyle bir öneride bulunmuyor.

5-Farklı adres göstermenin önüne nasıl geçilecek?

Bakan İsmet Yılmaz kontrol mekanizmalarının olacağını açıkladı. Bir öğrencinin mahalledeki okuluna kayıt yaptırabilmesi için o semte en az 6 ay önce taşınması gerekiyor. Nüfus müdürlüğü kayıtları, tarih sınırı gibi detaylar incelenerek adres taşımanın önüne geçilebilecek.


6-Adrese bağlı yerleştirmede okul müdürlerinin torpili olur mu?

Yerleştirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak. Kayıtlar e-okuldan gerçekleştirileceği için okulların keyfi uygulama yapma şansı kalmayacak.


7-Köklü liseler için uygulanacak sınavdaki 60 soru ölçme-değerlendirmede yeterli olacak mı?

Az sorunun olacağı bir sınav TEOG'a göre çok daha seçici olacak. Bu nitelikteki bir sınavın da akademik başarısı vasat olan öğrenciler için caydırıcı olması ve sınava olan talebin düşürülmesi hedefleniyor. Bu yıl 600 bin öğrencinin katılması beklenilen sınavın önümüzdeki yıllarda 300 binlere kadar düşmesi bekleniyor.

8-Sınava girip herhangi bir köklü liseye yerleşemeyen öğrencinin durumu ne olacak?

Puanı bu liselere yerleşmek için yetmeyen öğrenci daha önce adrese dayalı sistemde yaptığı 5 tercihten birine yerleşecek.

9-Sınavda yerleştirme puanı nasıl hesaplanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Ortaöğretim puanı yine kullanılacak. Ancak yerleştirme puanına ne kadar etkili olacağı henüz netleşmedi. Büyük ihtimalle bu oran TEOG'da olduğu gibi yüzde 70 sınav, yüzde 30 ortaöğretim başarı puanından oluşacak.

10-Öğrencinin sosyal etkinlikleri liselere yerleştirmede etkili olacak mı?

Bakanlık bu konuyla da ilgili detaylı bir çalışma yapıyor. Kontenjanın yetersiz olduğu liselere yerleştirmelerde esas alınacak ortaöğretim başarı puanına sosyal aktiviteler de belli bir oranda etki edecek.

11-Sanat ve spor liseleri nasıl öğrenci alacak?

Bu okullar daha önceki yıllarda olduğu gibi yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek.

12- Özel okullar kendi sınavını yapacak mı?

Bakan Yılmaz isterlerse özel okulların kendi sınavını kendilerini yapabileceğini açıkladı. Konuyla ilgili bu hafta Türkiye Özel Okullar Derneği bir toplantı yaparak yol haritası belirleyecek. Ancak özellikle yabancı özel okulların ekstra bir külfet sağlayacağı için kendi sınavlarını kendileri yapmak yerine MEB'in hazırlayacağı merkezi sınav sonuçlarını kullanması bekleniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23