• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yemen’deki savaştan bir tek onlar ‘karlı’ çıktı

Yeniakit Publisher
2017-11-09 17:57:00 -
Yemen’deki savaştan bir tek onlar ‘karlı’ çıktı

Hastanelerde, okullarda ve düğünlerde işlenen savaş suçlarının kanıtlanmasına rağmen silah satışları artarak devam etti.

Independent gazetesinin, ulaşabildiği verilere göre, Yemen’deki kanlı operasyonlarının başlamasından bu yana Suudi Arabistan’a satılan İngiliz yapımı bomba ve füzelerin sayısının neredeyse yüzde 500 arttığını açıkladı.

Hastanelerde, okullarda ve düğünlerde işlenen savaş suçları ve katliamların kanıtlanmasına rağmen; ilk iki yılda bombalama olaylarında 4,6 milyar Sterlinden fazla bir tutarda silah satılmışken İngiliz Hükümet’in artan sayıda ihracat lisansı vermesi dikkat çekti.

5 bin 295 sivil kaybı! Birleşmiş Milletler (BM), Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarının, yaklaşık 5,295 sivilin de dahil olduğu, toplam 8,873 can kaybının ana nedeni olduğunu ve gerçek rakamın “muhtemelen çok daha yüksek olacağını” açıkladı.

BM, Suudi Arabistan’ı çocukları öldürmek ve sakatlamak nedenleri ile kara listeye alırken, milyonlarca insanın kıtlığın eşiğinde kalan ve dünyanın en ciddi kolera salgınını tetikleyen “tamamen insan yapımı” bu felaketi kınadı.

Suudi Krallığının Yemen’deki tüm hava, kara ve deniz limanlarını silah akışını durdurmak için kapatma girişimi konusunda da yeni bir endişe var zira bu durum aynı zamanda dış kaynaklı yardımların ülkeye girişini de durduracak. Destek sürüyor Uluslararası hukuku ihlal ettiği düşünülen bombalama olaylarında İngiliz yapımı bombalar kullanılmasına karşın İngiltere, Riyad’ın operasyonları için siyasi ve maddi desteğini sürdürdü.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 Uluslararası Ticaret Departmanı (DIT) verilerine göre, Yemen savaşının öncesindeki ilk iki yılda, bombalar, füzeler ve basit savunma sistemlerini kapsayan 33 milyon Sterlinlik ML4 lisansı onaylandı. Ancak, Silah Ticaretiyle Mücadele Kampanyası (CAAT) tarafından yapılan hesaplamalara göre, Mart 2015’te gerçekleşen Suudi bombardımanından bu yana geçen iki yıl içinde söz konusu rakam yüzde 457 artarak 1.9 milyar Sterlin oldu.

Eurofighter jetleri de dahil olmak üzere çeşitli uçakları kapsayan satış lisansı tutarı aynı dönemde yüzde 70 artarak 2.6 milyar Sterline yükseldi. “Yemen’de durum daha da kötüye gidiyor” CAAT eş direktörü Tom Barns, Suudi Arabistan’ın düzenlediği hava saldırılarının hızlanması arttıkça Hükümetin “Yemen’de vahşet eylemi yapmak için kullanılan ekipman” satışlarını hızlandırdığını söyledi. “İçinde bulunduğumuz 2017 yılı boyunca Yemen’deki durum daha da kötüye gidiyor” diye ekledi. “İngiltere’nin en azından neyin satıldığına daha fazla önem vermesi gerektiğinde, bu lisanslardan daha fazlasını veriyorlar.”

 Yüksek Mahkeme, Suudi Arabistan’a yapılan silah ihracatının yasal olduğunu, mevcut kanıtların “ürünlerin uluslararası insancıl hukukun ciddi bir ihlali komisyonunda kullanılabileceği konusunda net bir risk oluşturmadığına” karar vermiştir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ‘da Yemen araştırmacı olan Kristine Beckerle, Suudi Arabistan aleyhindeki “deliller dağının” mahkeme tarafından doğru bir şekilde değerlendirilemediği görüşünde. Uluslararası hukukun, sivillerin öldürülmesinde kasıt aranması gerektirmediğini açıklayan Ashdown, “Birleşik Krallık Hükümeti Suudi liderliğindeki koalisyon üzerinde yaptırım uygulamak için başka ne gerekiyor?” diye soruyor.

“İngiltere, Yemen’deki insani durumdan endişe duyuyor ancak Suudi liderliğindeki koalisyonun yola getirilmesi için baskı yapmaya gönülsüz görünüyor. “Hükümetlerin silah satışlarını politik destekten yararlanma aracı olarak kullandıkları açık.” Askeri eğitim de veriliyor!

İngiltere, Kraliyet Suudi Hava Kuvvetleri’ne “hedefleme süreçlerini iyileştirmek” üzere yardım eden bir program da dahil olmak üzere, Suudi güçleri için bir dizi askeri eğitim de yürütüyor. Ancak BM’nin geçtiğimiz Salı günü yayınladığı yaşanan zulümlere dikkat çeken raporu da dahil olmak üzere, girişimlerin çok az etkisi olduğu görülüyor. ‘Artık çok geç’ Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, geçtiğimiz hafta boyunca çocuklar da dahil olmak üzere düzinelerce sivili öldüren saldırılardan derin endişe duyduğunu söyledi.

Ancak Uluslararası Af Örgütü, İngilizlerin Suudi Arabistan’a yaptığı silah ihracatının tamamen durdurulmasının “gecikmiş” bir karar olacağını açıkladı. Zira şu ana kadar gerçekleştirilen silah ticareti işlenen zulümleri uzun bir süre devam ettirmeye yetecek miktarda.

Mepanews

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23