• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yazlık nereden alınırsa kazanç sağlanır?

Yeniakit Publisher
2015-07-29 08:41:00 -
Yazlık nereden alınırsa kazanç sağlanır?

Türkiye ekonomisinin büyümesi, kişi başı milli gelirin artması ve tatilin lüks değil bir ihtiyaç olarak algılanması ikinci konut olarak adlandırılan yazlık evlere olan talebi artırıyor.

Türkiye’de 10 milyonun üzerinde ev sahibi bulunurken, birçok insan Marmara’dan Ege’ye, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar kıyı bölgelerinden ikinci bir evin sahibi olmak istiyor...

Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı ülkemizde tatilini yazlıklarında geçirenler kadar yazlık hayali kuranların sayısı da az değil.

Gayrimenkul sektöründe yazlık piyasasının diğer aylara göre hareketlendiği bugünlerde, yaşam kalitesi ve geçim standardına bağlı olarak yazlık ev sahibi olmak isteyenler için Marmara Bölgesinden Ege’ye ve Akdeniz’e kadar yazlık bölgelerindeki güncel fiyatları araştırdık.

İkincil konutlarda, Bodrum, Marmaris, Antalya yine öne çıkan bölgeler olurken, Şile, Ağva gibi İstanbul’a yakın yazlık bölgeleri hâlâ revaçta.


Antalya
ÖNE ÇIKAN VİDEO


Antalya’nın tüm yıl boyunca sıcak iklim barındırması nedeniyle emekli kesimin ilgi odağı oldu. Antalya’da Muratpaşa ilçesi en çok ön plana çıkan bölge olurken, Kepez’de fiyatlarının daha ucuz olması nedeniyle son dönemde satışların yoğun olduğu bölgeler. Konyaaltı bölgesi daha çok yabancıların ve özellikle de Ruslar’ın en çok tercih ettiği yörelerin başında geliyor. Burada konut fiyatları 75 bin Euro ile 1 milyon Euro arasında değişirken, arsa fiyatları metrekaresi 1.300 ile 1.500 Euro arasında.


Yatırım amaçlı alman ikincil konutlardan, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralama imkânlarıyla gelir elde edilmesi mümkün olsa da, kiralama sürelerinin kısalığı ve bakım işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle risk oranı yüksek bir yatırım aracı olarak düşünülmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Kiralama sürecinde ise genel olarak tercih edilirliği yüksek, sezonluk kiralama yöntemi kullanılıyor. Sezonluk kiralama yöntemi, konutun yıpranması sebebiyle getirisi kadar maliyeti de olan bir yatırım olarak değerlendiriliyor.

İkincil konut alımında yatırımın kârlı olabilmesi için inşaat aşamasında ya da proje aşamasında yatırım yapılması veya gelişime açık bölgelerde arsa alınması öneriler arasında.

Ege bölgesindeki sahil kentleri yaz için cazip hale gelirken Türkiye’deki diğer kentler ise karmaşık-kalabalık, günlük iş stresi, yazın artan sıcaklıklar ve diğer birçok olumsuz etki nedeniyle insanları Ege bölgesindeki sahil yerleşimlerine itiyor.


Bodrum

Bodrum genelinde denize hâkim manzarası bulunan, markalı konut projelerinin metrekare fiyatları 9 bin ile 20 bin lira arasında fiyatlardan alıcı buluyor. Güvenlik, havuz ve bahçe bakımı gibi önemli avantajları ve yüksek standartlara sahip projeler tercih edilirken eski yazlıkları metrekaresi 5 bin lira civarında fiyatlardan almak mümkün.

 

Çeşme

İzmir’in yan bahçesi olarak bilinen Çeşme’nin Egeli yazlıkçılar için yeri oldukça ayrı...

Daha çok yerli turistin ve yatırımcının tercih ettiği Çeşme’de yaz sezonu Güney Ege kıyılarına nazaran daha kısa. Çeşme ilçesinde en büyük gelişmeyi gösteren, ülke çapında son yılların trendi olan Alaçatı ise rüzgâr sörfü ile ün kazanan ve günümüze kadar kendini saklamış, kendine has taş evlerden oluşan kent dokusu, çarşısı ve gece yaşantısıyla büyük rağbet görüyor.

 

Alaçatı

Alaçatı’nın yeni gelişen bölgelerinde daha çok ikiz villa tipinde konutlar inşa edildi. Bu konutların metrekaresi ilk yapıldıkları dönemde 3.000 lira iken şimdi 4.000 lirayı aşmış durumda.

Alaçatı sörf yolu üzerindeki projeler ise metrekaresi 6.000 ile 8.000 lira aralığında satılıyor.

Çeşme’nin Dalyan bölgesinde denize göre iç kısımlarda kalan villalar metrekaresi 3.000 lira ile 4.000 lira arasında değişiyor. Çeşme’nin prestijli bölgeleri olan Aya Yorgi Koyu, Boyalık Mevki, Ilıca Plajı, Paşa Limanı gibi bölgelerde yapılan lüks sınıfındaki konsept projelerde metrekare satış fiyatları 8 bin liraya ulaşıyor.

 

Marmaris, Fethiye ve Datça

Marmaris, Fethiye ve Datça ilçelerinde kısıtlı olan arsa arzı sebebiyle yapı stoku genellikle 15-20 yıllık yapılardan oluşuyordu. Son yıllarda yeni imar bölgelerinin belirlenmesi ile ikincil konut piyasasında hareketlendi. İngilizler’e yapılan satışların pound üzerinden gerçekleştirilmesi ile birlikte dövizlerin TL karşısındaki değerlerinin değişimlerine göre satılık yazlıkların dolar veya Euro para birimleri ile de pazarlandığı görülüyor. Genel olarak yatırım amaçlı olan bu alım satım işlemlerinin kısıtlı bir alıcı kitlesine hitap etmesi sebebiyle pazarlanma süreleri oldukça uzuyor.

 

Ayvalık

Ayvalık, Edremit, Altınoluk, Ayvacık, Akçay bölgelerinde yıllar önce yazlıkçı olarak gelip bir kaç ay kalanların bir kısmı aynı bölgelerden yeni yapılar satın alarak dört mevsim oturmaya başladı. Özellikle İstanbul'un balkonu olarak tanımlayabileceğimiz

Altınoluk'ta nüfus yoğunluğu günden güne artıyor.


Silivri ve Şile

İstanbul her ne kadar trafiğiyle, karmaşasıyla, yoğunluğuyla bilinse de bazı bölgeleri hala yazlık tadında. Kentin iki farklı ucunda yer alan Şile ve Silivri bu duruma örnek verilecek iki ilçe. İstanbul’un sınır ilçeleri, İstanbul denince akla gelen ‘metropol’ tanımlamasından uzak, sessiz, yavaş ve doğal. Silivri’deki toplam konutların yüzde 20’si, Şile’deki toplam konutların ise yüzde 37’si yazlık kategorisinde. Bu iki ilçeden sonra yüzde 4 oranı ile Büyükçekmece geliyor. Silivri’de yazlık sayısının dağılımına bakıldığında ise Semizkumlar mahallesinin en fazla yazlık sayısına sahip olduğu görülmekte. TÜİK verilerine göre, Silivri’deki yaklaşık 80 bin konutun 16 bini yazlıklardan oluşuyor.

Şile ise İstanbul’un yazlık yeri deyince akla gelen ilk yerleşim yerlerinden. Yazın nüfusu neredeyse iki katma çıkan Şile, kısa tatil için fırsat kollayan İstanbullular’a hitap ediyor. Şile İstanbul’un en az toplam konut sayısına aynı zamanda da en fazla yazlık konut oranına sahip ilçesi olarak da dikkat çekiyor. İlçenin tüm mahallelerinde yazlık konut bulunurken, en fazla yazlık ise yine sahile en yakın mahalle olan Balibey Mahallesi’nde bulunmakta. Şile’de mahallelere göre yazlıkların birim metrekare değerleri 1.300 ile 5.000 lira arasında değişiyor. Birim metrekare değerlerine bakıldığında en yüksek yazlık birim metrekare değerlerinin Kumbaba Mahallesi’nde olduğu görülüyor. Kumbaba mevkii düzenlenmiş sahil, kumsal alanlarına en yakın mahalle olması ile en yüksek birim metrekare değerlerine sahip.


emlakrehberi / 29 Temmuz 2015

 

UYARI: Bu haber kaynak gösterilmeden ve izinsiz kullanılamaz. Sitemizde yer alan haberlerimizin izinsiz yayınlanması halinde yasal haklarımızı kullanacağız.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23