Yaşlanma sürecini geciktiren yiyecekler

Yaşlanma doğal bir süreçtir ancak elbette hepimiz genç görünmek ve sonsuza dek sağlıklı kalmak isteriz. İşte vücudumuzun yaşlanma sürecini yavaşlatacak bazı yiyecekler.

20 Mart 2017 Pazartesi 14:33
Yaşlanma sürecini geciktiren yiyecekler
1.Ceviz yağının mucizevi özelliklerinden bahsetmiş miydik? 

Ceviz inanılmaz bir yaşlanma karşıtı gıda olarak kabul edilir. Omega-3 yağ asitleri açısından yüksektir ve bu yağ asitleri kolesterol seviyenizi düzenler. Ayrıca kalp hastalığı riskini azaltır. Bir de beyninizin yıllarca düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Ceviz, siz yaşlandıkça vücudunuzu sağlıklı ve enerjik tutmak için gereken magnezyum, demir, çinko, potasyum, selenyum, bakır ve lifleri içerir.

Ceviz, bir atıştırmalık olarak yenebilir veya salatalara, yoğurtlara, hatta ana yemeklere bile eklenebilir. Kalorileri kontrol altında tutmak için yanınızda için bir avuç bulundurmaya dikkat edin.

2.Gelelim ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan yaban mersinine! 

Antioksidanlar yaşlanmayı yavaşlatır. Yaban mersini ise en iyi antioksidanlardan biridir. Bu antioksidanlar vücudunuzda serbest radikallerin oluşumunu engeller böylece hastalıklara yakalanmaz ve daha genç hissedersiniz. 
Ayrıca, yaban mersini, vücudunuzdaki tüm hücrelerin yaşlanmasını önlemeye ve cildinizi genç görünmesini sağlamayan anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir.

Yaban mersini ayrıca, artrit riskini azaltabilir, kolestrolü düşürebilir, görme düzeyini artırabilir ve Alzheimer'ı olabildiğince engelleyebilir.

3.Hep dedik yine diyoruz, Temel Reis boş yere ıspanak yemiyordu! 

Ispanak, yaşla ilişkili zihinsel aksaklıkları, göz-görme koşullarını ve kemik bozulmasını azaltmaya yardımcı olan antioksidan kaynağıdır.

Ispanak, cildinizin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmasına yardımcı olan C ve E vitaminleri ile beta-karoten içerir; böylece cildiniz yaşlandıkça daha canlı ve sağlıklı kalır.

Buna ek olarak, bu yeşil sebze kardiyovasküler hastalığın önlenmesine, yüksek tansiyon ve kolestrolün düşmesine yardımcı olabilir. Sindirim sisteminde kanser riskini bile azaltabilir.

4.Her gün bir bardak yeşil çay... 

Yeşil çay, cilt kırışıklıklarına, kahverengi lekelere ve cilt yaşlanmasına neden olan zararlı serbest radikallere karşı koruyan güçlü bir antioksidandır.

Bu antioksidanlar erken yaşlanmayı yavaşlatabilir, cildinizi esnek tutmaya ve genç görünmeye yardımcı olabilir. Bu sağlıklı içecek ayrıca cilt kanserine karşı korunmanıza da yardımcı olur.

Yeşil çayın ayrıca kalp hastalığını ve yüksek kolesterolü önlemeye, kemik yoğunluğunu korumanıza yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Yaşınızdan daha genç görünmek isterseniz günlük bir veya iki bardak yeşil çay çok yardımcı olabilir.

5.Somon mevsimi her mevsim diyebiliriz, bol bol tüketin! 

Somon omega-3 yağ asitleri için mükemmel bir kaynaktır bu nedenle yaşlanma sürecini geciktirmek için kullanılabilir. Omega-3 yağ asitleri arterlerde kolesterol birikimini önlemeye, anormal kalp ritimlerini düzene sokmaya ve yaşlandıkça zihinsel olarak güçlenmeye yardımcı olur.

Somonun yüksek protein içeriği, cildinizin yaşlanma, buruşukluk, kahverengi lekeler gibi yaşlılık göstergelerinden uzak kalmasını sağlar.

Haftada üç ya da dört porsiyon somon tüketmeyi deneyin. Izgara, füme veya fırında pişmiş somonu tercih edebilirsiniz.

6.Yeşil olan tüm sebzeler size yararlıdır ancak brokolinin yeri ayrı! 

Brokoli ve diğer sebzeler yaşlanmayı önemli derecede yavaşlatabilir. Brokoli antioksidan açısından yüksektir ve etkileyici bir dizi yaşlanma karşıtı madde besleyici içerir.

Brokoli'deki B-vitamin folatı, beyninizin yıllarca düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olurken, K1 vitamini kemik yoğunluğunu arttırır ve kırık riskini azaltır.

Haftada üç veya dört kez brokoli tüketmek, sağlığınız ve yaşlanma şekliniz açısından fark yaratabilir. Dondurulmuş brokoli yerine taze brokoli yemeye özen gösterin.

7.Gerekirse kaşık kaşık yemek lazım mucizevi zeytinyağını! 

Zeytinyağı, A ve E vitaminlerini içeren antioksidanlarda açısından yüksek seviyededir. A vitamini, yaşlanmayı hızlandırdığı bilinen serbest radikallerden cildi korurken, E vitamini, cilt onarımı ve yenilenmesine yardımcı olur.

Zeytinyağının yaşlanmayı önleme avantajlarından faydalanmak için düzenli olarak yemek yaparken kullanın. Ayrıca, bu sağlıklı yağ, banyo yağı ve topikal nemlendirici olarak da kullanılabilir.

8.Bitter çikolata mı? Bol bol yiyin gari, bizden söylemesi 

Bitter çikolata, hücrelerde oksidatif hasara neden olan serbest radikallerden koruyan antioksidanlar ile yüklüdür. Serbest radikaller yaşlanmayı hızlandırabilir ve aynı zamanda farklı kanser türlerine neden olabilir.

Bitter çikolatada bulunan kakao, kan damarlarını rahatlatmaya, onları genç ve esnek tutmaya teşvik eden bir maddeye sahiptir. Bu da yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastalığı ve bunama riskini düşürür.

9.Yaşlanmaktansa kokmaya razıyız... 

Sarımsak çok sağlıklı bir besindir ve yaşlanmayı yavaşlatmak için her zaman kullanılmıştır. İçeriğindeki allisin vücudu zararlı serbest radikallerden arındırmaya yardımcı olur.

Sarımsak ayrıca kan basıncını ve kolestrolü düşürmek ve kanseri önlemek için de yararlıdır.

Ayrıca vücudunuzu sağlıklı tutmak için gerekli olan A, B ve C vitaminleri, selenyum, iyot, potasyum, demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum içerir.

10.Domatesi mevsimindeyken tüketmeye özen gösterin. 

Günde bir adet domates yaşlanmanın etkilerini tamamen tersine çevirebilir. Domatesin yaşlanmayı önlemesi cildi zararlı serbest radikallerden koruyan ve güçlü bir antioksidan olan likopene sahip olmasıdır . Likopen, güneş lekelerine, kuruluğa ve kırışıklıklara neden olan UV hasarını önleyen doğal bir güneş kremi gibi davranır.

Ayrıca, domates bakımından zengin bir diyet, cildin esnekliğini koruyan protein olan kollajen üretimini de artırır.

11.Avokado da cildin yaşlanmasını kolayıkla durduruyor. 

Avokadoda bulunan maya hücresi oldukça fazla demir içerir. Bu da kalp hastalıkları ve kanser riskini düşürür. Bunun yanısıra avokado yağı saç ve cilt parlaklığı sağlar.

Salatalarınıza ya da kahvaltılarınıza ekleyebileceğiniz bir adet avokado içindeki sağlıklı yağlar açısından da bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

12.Kokusu bile utanmasa gençleşmemizi sağlayacak! 

Tarçın hücreleri yeniler ve büyüme hormonunu etkiler. Diabet ve kalp hastalıkları riskini düşürür, şekeri dengeler ve iyi bir antioksidandır.

Son derece sağlıklı bir baharat olan tarçın, sivilce gibi cilt sorunlarıyla savaşır. Antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliği bulunan tarçın, ciltteki bakterileri temizler ve sivilce oluşumunu da önler.

13.Narın bereketini bilmeyen zaten kalmadı! 

İçeriğindeki nitrik oksit ile endotel hücrelerin oluşumunda etkilidir. Göğüs ve prostat kanseri risklerini azaltır. Özellikle nar tohumu yağı, yaşlanmayı önleyen bir etkiye sahiptir.

Mevsimindeyse mutlaka bol bol nar tüketin.

14.Barbunya yemeği zaten çok severiz, no problem! 

Protein, lif, folik asit, magnezyum, potasyum ve daha pek çok mineralle barbunya sağlık açısından önemli bir yerdedir. İyi bir antioksidandır ve yaşlanmayı geciktirir.

Haftada 1-2 kase yiyeceğiniz barbunya yaşlanma sürecini yavaşlatacaktır.

15.Son yiyeceğimiz ise salatasına aşina olduğumuz kırmızı lahana. 

Kırmızı lahana, kalp sağlığı ve beyin fonksiyonlarının korunması için faydalıdır. Kanserden koruyucu etkisi de vardır.

Sadece cildinize değil, beyninize de iyi gelecek yiyecekler tüketmeyi unutmayın!

Haber Tarihi: 20 Mart 2017 Pazartesi 14:33

    Günün Karikatürü

    Yeni Akit Gazetesi - Günün Karikatürü 21.11.2017