• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yaşını büyütenler erken emekli olabilir mi?

Yeniakit Publisher
2017-10-14 15:39:00 - 2017-10-14 16:05:18
Yaşını büyütenler erken emekli olabilir mi?

Nüfus müdürlüklerinde yaş düzeltmesi yaptıranların emeklilik yaşları yeniden hesaplanıyor.

Erken emekli olmak isteyenler yaşlarını düzelttirmeleri durumunda emeklilik yaşlarını erkene çekebiliyorlar. Bunun için nüfus müdürlüklerine giderek yaşlarının nüfus kayıtlarına geç veya hatalı yazıldığını ispat etmeleri yeterli oluyor. Bu durumda emeklilik yeni yaş üzerinden hesaplanıyor. Bu da erken emeklilik arayışı içinde olanlar için yeni bir fırsat demek.

EMEKLİLİK YENİ YAŞ ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR

Önceki dönemlerde sigorta kapsamına girdikten sonra mahkeme kararıyla bile olsa yaş düzeltmesi yaptırılması SGK tarafından dikkate alınmamaktaydı. Dolayısıyla sigortalı olunduktan sonra mahkeme kişinin yaşını düzeltse bile emeklilik koşullarında bir değişiklik olmuyordu. Bu durum 2015’te yayınlanan bir genelge ile ortadan kalktı. Bu sayede mahkemeye gitmeye gerek kalmadan da nüfus müdürlüklerinde yaş düzeltmesi yaptırılarak emeklilik yaşı erkene çekilebiliyor. Ancak nüfus müdürlüklerinde yaş düzeltmesi yaptırabilmek için sigortalı olmadan önce veya sonra fark etmeksizin yaşın yanlış yazıldığının resmi olarak ispat edilmesi gerekli. Sigortalı kapsamına girmeden önce veya sonra yaşının yanlış yazıldığını ispat edenlerin, nüfus müdürlüklerinde düzeltme yaptırmalarının ardından SGK tarafından emekliliği yeni yaşıyla hesaplanıyor.

BÜYÜK KOLAYLIK GETİRİYOR

Erken emeklilik bekleyenler için bir fırsat olan bu düzenlemeden şu ana kadar yüzbinlerce kişi yararlanmış durumda. Ayrıca bu durum önceki dönemlerde mahkeme kararıyla yaş düzeltmesi yaptırdığı halde emekli olamayanlar için de büyük kolaylık sağlıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2015’te emeklilik yaşının düzenlemesiyle ilgili yayınlanan genelgede şu ifadeler yer alıyor;

"5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 38'inci maddesinde, aile kütüklerine tescil edilmesi gereken bilgilerden; dayanak belgesinde bulunduğu halde nüfus kütüklerine hatalı veya eksik olarak tescil edilen ya da hiç yazılmayan bilgiler maddi hata kapsamında değerlendirilmektedir. Geçmişte yapılan bu tür maddi hatalar mahkemeye gerek kalmaksızın Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü ya da nüfus müdürlükleri tarafından düzeltilebilmektedir. Bu hususların belgelendirilmesi halinde, düzeltilmiş yaş dikkate alınarak işlem yapılacaktır."

Genelgeye göre sigorta kollarına tabi oldukları tarihten sonra yapılmış olsa bile yaş hatası düzeltilenlerin emekliliğinde yeni yaşları dikkate alınacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23