• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yargı paketi için mesai yapılacak

Yeniakit Publisher
2014-11-23 12:25:00 -
Yargı paketi için mesai yapılacak

TBMM’nin gündemi bu hafta yoğun olacak.

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. Önemli düzenlemeler içeren paket, "temel kanun" olarak görüşülecek.  

Paket; Yargıtay, Danıştay Başkanı ve Bavşsavcısı, Yargıtay ve Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın da aralarında bulunduğu hakim ve savcılara aylık ek tazminat ödenmesine imkan tanıyor. Böylece hakim ve savcıların maaşlarında bin 154 lira artış olacak.  

Noterler işlemlerini güvenli elektronik imza kullanılarak yapabilecek. Tüm bilgi ve belgeler, kişi ve kurumlara gönderilebilecek.  

İdari yargıda 5 yıl süreyle görev yapan hakim ve savcılar ile Cumhurbaşkanı'nca seçilen Danıştay üyelerinden hukuk fakültesi mezunu olmayanlar, bu fakültelere sınavsız yerleştirilecek.  

Aramalarda "kuvvetli şüphe" şartı, "makul şüphe"ye dönüştürülüyor.  
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yargıtay'ın daire sayısı 38'den 46'ya, Danıştay'ın daire sayısı 15'ten 17'ye çıkarılacak. Danıştay'a 39, Yargıtay'a 129 yeni üye seçilecek.  

Yargıtay Kanunu'nun "adli yılın açılışını" düzenleyen maddesi yürürlükten kaldırılıyor.  

Adli yargı hakim ve savcılar ile idari yargı hakim ve savcılara, 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları bütün sonuçları ile affedilecek.

Avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek almasına kısıtlama getiriliyor.  

Genel Kurul, yargı paketini yasalaştırmak için haftalık çalışma günlerine ek olarak cuma, cumartesi ve pazar günleri de çalışma kararı alacak.

BÜTÇE MARATONU

2015 yılı bütçe maratonunun Komisyon bölümü bu hafta sona eriyor.

Komisyon'da, yarın Dışişleri Bakanlığı ile AB Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülecek.

Komisyonun bütçe görüşmeleri, 25 Kasım Salı günü ise Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi, 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Merkezi Yönetim Kesin hesap Kanunu tasarılarının maddeleriyle sona erecek.

KİT Komisyonu denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 26 Kasım Çarşamba günü Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD), 27 Kasım Perşembe günü TEDAŞ ve bağlı ortaklıkları ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş hesaplarını inceleyecek. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23