• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yabancılara 10 milyar dolarlık konut satacağız

Yeniakit Publisher
2016-01-18 11:42:00 -
Yabancılara 10 milyar dolarlık konut satacağız

Konut sektörü temsilcileri, 2016 yılında yabancılara konut satış tutarının 10 milyar doları bulabileceğini belirtiyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası (İSTESOB) Başkanı Nizameddin Aşa, 2015 yılının başında yabancıya konut satışından en az 5 milyar dolar beklendiğini, ancak bazı sektör temsilcilerinin, bu rakamın 7 milyar dolara kadar çıkabileceğini öngördüğünü anımsattı.

Aşa, 2015 yılında yabancıya konut satış rakamının asgari hedef düzeyinde kaldığını ve 5 milyar dolar civarında olduğunu, sıkıntılı bir yıla rağmen yine de güzel bir tutar yakalandığını ifade etti.

Bazı ülkelerde Türkiye'nin Güneydoğusunda sanki iç savaş varmış gibi yansıtıldığına dikkati çeken Aşa, yabancı yatırımcıyı tedirgin eden bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

- "Yabancı acenteler yüzünden fiyatlar yüzde 5 - 10 yükselebiliyor"

Aşa, yaşanan bazı sıkıntılara da değinerek, şunları kaydetti:

"Yabancılara konut satışında söz konusu arazinin askeriyeye ait olup olmadığı soruluyor. Bu uygulama satış işlemlerini geciktiriyor. Askeri alanlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sistemine biran önce yüklenirse satışlar çok çok hızlanır. Süreçler kısalırsa yabancı yatırımcının da işine gelir. Ayrıca maketten satışta denetimler artırılmalı, suistimalin önüne geçilmeli. Son dönemde epey azalsa bile bu konuda yabancı yatırımcı mağduriyetleri oluşabiliyor.

Öte yandan yatırımcıları Türkiye'ye ev alması için getiren yabancı acenteler de iyi denetlenmeli. Bunlar yüksek komisyon ücreti alıyorlar satıcıdan. Böylece ev fiyatları da artıyor. Yani ev fiyatları bu kişiler yüzünden ortalama yüzde 5, bazen yüzde 10 yükselebiliyor. Halbuki sadece aracı oluyorlar. Bu konuda denetim artırılmalı. Bu şartlar sağlanırsa 2016'da yabancıya konut satışı 10 milyar doları bulur. Rahat bir şekilde bulur. Türkiye bir cazibe merkezi. Konut kalitesinden çok iyi yerlerdeyiz."

- "Yabancı yatırımcının iştahı artıyor"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de "Kamunun yaptığı yatırımların belirginleşmeye başlaması ve siyasi istikrar, yabancı yatırımcıyı tekrar iştahlandıracak ve yabancıların Türkiye'deki konut yatırımı 2016'da en az 8 milyar doları bulacak" dedi.

Türkiye genelinde yapılan İstanbul Yeni Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ovit Tüneli gibi büyük yatırımların birçoğunun 2016'da tamamlanacağını veya tamamlanma aşamasına geleceğinini aktaran Demir, bu durumun yabancı yatırımcının iştahını artıracağını belirtti.

Demir, 2016'da konut satışında zirvenin görüleceğini ve ne kadar olumsuzluk yaşanırsa yaşansın halkın Türk siyasetine güvendiğini anlattı.

- "Türkiye sığınılabilecek bir liman, yabancıya satışta hedef 2'ye katlanmalı"

Fikirtepe Müteahhitler Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, inşaat sektörünün son dönemde her yılı artı ile kapattığını, 2016'nın ise daha başarılı geçeceğini söyledi.

Konut satışlarında düşük faizin önemine dikkati çeken Nuhoğlu, aylık konut kredisi faiz oranının en azından 1'in altına düşmesi gerektiğini vurguladı.

Nuhoğlu, Türkiye'de yeni yapılan konut projelerinin özellikle orta ve üst gelir grubu yabancı yatırımcıyı cezbettiğini dile getirerek, "2016'da yabancı yatırımcı için bu yıl yakalanan 5 milyar dolar rakamının 2 katını hedeflemeli, 10 milyar doları hedeflememiz gerekiyor. Ayrıca Türkiye çevre ülkelere kıyasla sığınılabilecek bir liman olarak gözüküyor" ifadelerini kullandı.

- "Bazı tatlandırıcılarla 10 milyar dolara ulaşılmasını temenni ediyoruz"

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise geçen yılın 10 ayında yabancılara 18 bin 567 konut satışı yapıldığını, yıl sonu itibarıyla bu rakamın 22-23 bin düzeylerine ulaşmasının beklendiğini hatırlattı.

Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Azerbaycan'ın, Türkiye'ye konut açısından ilgi gösteren ülkelerin başında geldiğini anımsatan Çelik, ancak toplam konut satışı içerisinde yabancıların payının çok düşük kaldığını aktardı.

Çelik, konut satış adedinin 50-100 binleri bulması halinde yabancılara konut satışından bahsedilebileceğini savundu.

Geçen yıl yabancılara 5 milyar dolarlık satış rakamına ulaşıldığının beklendiğini kaydeden Çelik, "Yabancıya konut satışının 2016 yılında 10 milyar dolara çıkmasını temenni ediyoruz. Bu konuda daha çok potansiyelimiz var ama bunun için de tatlandırıcılara ihtiyacımız var" görüşünü paylaştı.

Çelik, yabancıya satışın döviz kazandırıcı hizmetler alanına alınması, tapu harcında ve damga vergisinde kolaylık gibi tatlandırıcıların sektöre ivme kazandıracağını da sözlerine ekledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23