• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ve sonunda açıldı! Doğu, Akdeniz'e bağlandı

Yeniakit Publisher
2017-05-29 23:20:00 - 2017-05-29 23:59:02
Ve sonunda açıldı! Doğu, Akdeniz'e bağlandı

1816 metre uzunluğunda iki tüpten oluşan ve 238,5 milyon TL yatırım yapılan Erkenek Tüneli dün açıldı.

Malatya'yı, Güneydoğu ve Akdeniz illerine bağlayan yol güzergahında yapılan Erkenek Tüneli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katıldığı törenle açıldı.

238.5 milyon TL yatırımla 6 yılda yapımı tamamlanan Erkenek Tüneli, 1816 metre uzunluğunda iki tüpten oluşuyor.

Yapımına 2011 yılında başlanan, Karayolları yetkililerinin deyimiyle 'zemin etüdü ve sondaj çalışmalarının yetersiz ve kötü biçimde yapılmasının yarattığı sorunlar' nedeniyle yaşanan toprak kaymaları ve heyelanlardan dolayı bitirilemeyen, zemin güçlendirilmesi için ikinci kez ihale süreci yaşayan ve yapımı 6 yıl süren, D-850 Karayolundaki Erkenek Tüneli'nin açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Nurettin Yaşar STK Başkanları ve çok sayıda kişi katıldı.

 

DOĞU ANADOLU'YU AKDENİZ'E BAĞLIYOR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yapımına 2011'de başlanan, zemindeki bazı sıkıntılarla aşırı şişme ve deformasyon problemleri nedeniyle planlandığı sürede tamamlanamayan Erkenek Tüneli, Malatya'nın Doğanşehir ve Adıyaman'ın Gölbaşı ilçelerini birbirine bağlıyor.

Bakan Ahmet Arslan, "Bolu Dağı Tüneli'nden 17 yılda çıkabilmiş bir ülkeden 14 yılda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik" dedi. Arslan, Türkiye'nin son 14 yıldır coğrafyasının kıymetini bilerek Asya ile Avrupa arasında köprü konumunda olan Anadolu'nun hakkını bölünmüş yollarla, demiryollarıyla, havaalanları, denizcilik ve haberleşme sektörüyle verdiğini söyledi. Avrupa ile Asya arasında taşınan yük miktarının neredeyse milyar tonlara ulaştığını aktaran Arslan, şöyle devam etti:

"Bulunduğumuz coğrafyada ayrıca 1.5-2 milyar insana 3.5-4 saatlik uçuş mesafesiyle erişebiliyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliği, başbakanımızın önderliğinde bu coğrafyanın hakkını verirken insanımızın sosyal refahını artırmak, daha kolay erişebilir, ulaşabilir hale getirmek ama aynı zamanda ticaretimizin önünü açmak, ülkemizin büyümesini sağlayacak sanayinin, endüstrinin önünü açmak ve ülke ekonomisini büyütmek. Avantajlı olan bu coğrafyadan daha fazla avantaj elde ederken ülkemize katma değer oluşturmak, ekonomiye büyüktmek. Bunları yaparkende doğu-batı aksında ana koridorları yapıyoruz. Aynı zamanda kuzey-güney aksında da belirlediğimiz 18 büyük önemli ana koridoru tamamlıyoruz."

 

MALATYA ÇOK ÖNEMLİ BİR KAVŞAK

Arslan, Malatya'nın çok önemli ana kavşak halinde olduğuna değinerek, kenti gerek doğu-batı gerekse kuzey-güney aksında bu kavşağın hakkını vermek adına bölünmüş yollarla, köprülerde, tünellerle, viyadüklerle daha güzel hale getirdiklerini ifade etti.

Erkenek geçidinin kış şartlarındaki zorluğuyla bilindiğine değinen Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle yük taşıyan ağır vasıtaların kışın buralarda neler çektiğini hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz. İşte geçit vermeyen Erkenek geçidinin, Erkenen tüneliyle geçit verir hale gelmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanımın talimatları, Başbakanımızın bakanlığı döneminde verdiği kararlarla bu süreç başladı. Zor bir güzergahta çalıştığımızı da biliyoruz o nedenle biraz da uzadı. Fakat bugün memnuniyetle görüyoruz ki 80 yılda bu ülkede 50 kilometre tünel yapılmışken ve Bolu Dağı Tüneli'nden 17 yılda çıkabilmiş bir ülkeden 14 yılda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik. Artık 80 yılda yapılan 50 kilometreye karşılık biz bir yılda onun daha fazlasını yapıyoruz. Sadece bu sene bitireceğimiz tünel 68 kilometre ve bunun önemli bir kısmı Malatya'da."

Bakan Arslan, Erkenek Tüneli'nin yarım saatte gidilen mesafeyi 3-4 dakikaya düşüreceğini belirterek, "Sadece Malatya'nın değil Adıyaman'ın da aynı zamanda hizmetini görecek, ülkemizin Karadeniz'in de Akdeniz'in de. Güzergah üzerindeki bütün illerin seyahatini kolaylaştıracak, yük taşıması anlamında ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Erkenek Tüneli'nde dünden bugüne emeği olanlara teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye genelinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Ahmet Arslan, şunları kaydetti:

"Ülke genelinde 80 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yapılmışken biz bunu bugün 25 bin 350 kilometreye çıkarmış durumdayız. Aynı şey Malatya'da da var. Malatya'da 80 yılda 36 kilometre bölünmüş yol yapılmışken 14 yılda yapılan miktar 363 kilometre. Malatya'daki bölünmüş yol ağı da aşağı yukarı 11 kat artmış durumda."

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de "Türkiye 2017'ye güçlü bir şekilde girdi, bundan sonra da yatırımlara hız vererek devam edeceğiz" dedi. Tüfenkci, Doğu Anadolu'yu Malatya üzerinden Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak D-850 Karayolu üzerindeki Erkenek Tüneli'nin açılış töreninde, AK Parti olarak 2002'den bu yana Türkiye'yi her alanda büyüttüklerini söyledi.


Her seçimde vatandaşların kendilerine destek verdiğini anlatan Tüfenkci, 16 Nisan'da da güçlü Türkiye'nin kapılarını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne "evet" diyerek halkın açtığını ifade etti. 16 Nisan'dan önceki tartışmaların bir yanda kaldığını ve artık Türkiye'nin önüne, işine baktığını aktaran Tüfenkci, halkın demokrasi, ekonomi, refah ve mutluluğunu büyütmek için çalıştıklarını anlattı.

Vatandaşların desteğiyle yol aldıklarını vurgulayan Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin büyümesi için altyapıların büyümesi, yeni yolların yapılması gerekir. Bunun için de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Zor zamanımızda bile 2016'da bile yatırımlarına aksatmadan tam gaz artırarak devam ettiler. Türkiye 2017'ye güçlü bir şekilde girdi, bundan sonra da yatırımlara hız vererek devam edeceğiz. Güçlü Türkiye'nin işçisi, işvereni, çiftçisi, üreteni, esnafı, memuru, emeklisi inşallah daha da fazla güçlü olacak. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarını kucakladık bundan sona da kucaklayacağız. Yeni dönemde de inşallah bir yandan uyum yasalarını çıkarırken bir yandan reformlarımızı gerçekleştireceğiz bir yandan da ekonomimizi büyüteceğiz. Ekmeğimizi, aşımızı daha büyütecek adaleti ve merhameti daha çok derinleştireceğiz. Kim bu noktada engel çıkarırsa çıkarsın yolumuza devam edeceğiz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da yolları delerek milleti sevdikleriyle buluşturmak için uzun mücadeleler verdiklerini söyledi.

Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Türkiye'nin kuzey ve güney akslarının güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında yapılan Erkenek Tüneliprojesiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Toplam maliyeti yaklaşık 253 milyon lira olan ve bin 816 metre uzunluğunda 2 tüpten oluşan tünel, Doğu Anadolu'yu Malatya üzerinden Akdeniz Bölgesi'ne bağlıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünce yaptırılan en zorlu tünel çalışması olduğunu belirtilen ve yapımında son teknoloji cihaz ve makinelerin kullanıldığı tünel, mevcut zor ve riskli yolu güvenli ve konforlu hale getiriyor.

Konuşmaların ardından tünelin açılış kurdelesi kesildi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23