• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vana kapandı, faiz belirsiz, dolar kararsız

Yeniakit Publisher
2014-10-31 08:15:00 - 2014-10-31 07:52:28
Vana kapandı, faiz belirsiz, dolar kararsız

Fonlama maliyetleri artacak.

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), aylık tahvil alımını sonlandırmasının ardından doların güçlenmesiyle yurt içinde TL-dolar paritesi 2.22’nin üzerine tırmandı.  

Başkanlığını Janet Yellen’ın yaptığı FED’in kararı öncesi 29 Ekim piyasa tatili öncesi 2.20 liranın altına inen dolar, dün sabah FED etkisiyle 2.22 lirayı aşarak 2.2220 liraya kadar çıktı. Ancak ardından beklenen faiz artırım beklentisinin 2015 yılı sonlarına kalabileceği ihtimali üzerine dolarda satışlar başladı. Kapanışta dolar yeniden 29 Ekim’deki seviyesine geri döndü. Euro-dolar paritesi ise 1,26’lara kadar geriledi. Doların değer kaybetmesinden Borsa İstanbul kârlı çıktı. BIST 100 Endeksi günü 80 binin altında kapattı.

İHRACATA OLUMLU KATKI

Tahvil alımının sona ermesiyle gündeme gelen FED faiz artımı konusunda piyasalar takvimi sıkı takibe aldı. Küresel ekonomideki zayıflık ve düşük seyreden enflasyon ABD ekonomisi için tehdit olarak kabul edilirken, uzmanlar FED’in faiz artırımını 2015’in ikinci yarısı veya sonuna kadar erteleyeceği görüşünde birleşiyor. 16 Aralık 2008 tarihinde faiz oranlarını yüzde 1’den yüzde 0,25’e çeken FED’in faiz yükseltmesi, küresel kriz sonrası gelişmekte olan ülkelere yönelen küresel likiditenin rotası bakımından da büyük önem taşıyor. 

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımının ardından doların değer kazanması da beklenirken, söz konusu değerlenmenin Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin ihracatını olumlu katkı yapması bekleniyor. Uzmanlar, faiz artırımının, gelişmekte olan piyasalardan para çıkışına yol açmasının da düşük bir olasılık olduğuna işaret ediyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

FED SABIRLI OLMALI

Bu arada ABD Boston FED Başkanı Eric Rosengren finansal piyasalarda son dönemde yaşanan volatilitenin, bankanın, ekonomiye sağladığı destekler konusunda sabırlı davranması ve faiz artırımını iyileşen koşullara bağlamasının gerekliliğini artırdığını söyledi.  

Öte yandan dün ABD’de açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi yılın 3. çeyreğinde beklentilerin üzerinde, yüzde 3,5 büyüdü. ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı ise geçen hafta beklentilerin üstünde artarak 287 bine yükseldi.

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Üyesi Prof. Dr. Necat Coşkun, FED kararlarının ardından dünyada artık eskisi gibi likidite bolluğu olmayacağına işaret etti.

FED’in faiz artırımı konusunda 2015’in ortalarını beklemeyeceğini kaydeden Coşkun, “FED faiz artırımını tahmin edilenin de önüne çekebilir. Gelişmekte olan ekonomiler, dünyada daralan likidite sonucunda fonları eskisi kadar kolay bulamayacak. Fonlama maliyetleri artacak” dedi.

UZUN VADEDE FAYDASI VAR

Coşkun, FED kararlarının uluslararası küresel düzeyde faiz hareketliliğine sebep olacağını vurgulayarak, bu durumun uzun vadeli yararlı olacağını dile getirdi. FED’in faiz artırımına gitmesi halinde dünyadaki likidite rotasının da değişeceğini söyleyen Coşkun, “Eğilim FED’in faiz artırımı yoluyla sıkılaştırma konusunda kararlığı olduğu gözleniyor. Faiz artırımı sonrasında güvenilir liman arayan fonlar, rotalarını ABD’ye çevirecek” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23