• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzmanlardan çok kritik açıklama… Ortadoğu kan ağlıyor

Yeniakit Publisher
2017-11-14 02:40:00 -
Uzmanlardan çok kritik açıklama… Ortadoğu kan ağlıyor

İran-Irak sınırında meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde iki ülkede 414 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 200’den fazla yaralı var.

Büyük yıkımlara neden olan depremlerın yaşandığı Ortadoğu, önceki akşam yeni bir depremle tamamen sallandı. Irak-İran sınırında meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde 414 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısının ise 7 bin 200’ü geçtiği belirtildi. Merkez üssü Irak’ın Halepçe kentinin 31 kilometre güneybatısında ve 23.2 kilometre derinlikte meydana gelen depremde en büyük yıkımın Kirmanşah eyaletinde meydana geldiği belirtildi. Fars Haber Ajansı depremde can kaybını 407 olduğunu bildirdi. Kirmanşah eyaletinde 3 günlük yas ilan edilirken 40 saniye süren depremde 6 bin 700’den fazla kişinin de yaralandığı ifade edildi. Irak Kızılayı da ülke genelinde 7 kişinin öldüğünü, 575 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İran lideri Ali Hamaney tüm ordu ve hükümet kurumlarına depremden etkilenenlere yardıma koşması talimatı verdi. Özellikle Kasr-ı Şirin kentindeki binalarda büyük hasar olduğu belirtiliyor. Fars Haber Ajansı, Serpol Zehap’ın tek hastanesinin depremde yıkıldığını, kentin tamamında elektriklerin kesildiğini aktardı. Depremin ardından 12 saat içinde büyüklükleri 2 ile 5 arasında değişen tam 135 sarsıntı meydana geldi. Depremin etkili olduğu bölgelere su ve elektrik verilemediği, cep telefonlarının da çalışmadığı belirtildi. 70 bin kişinin barınma ihtiyacı olduğu bildiriliyor.

6 ülkeden hissedildi

Kirmanşah ve İlam illerinde ve ülkenin batısındaki bazı diğer ilçelerde olası tahribat nedeniyle okullar bugün tatil ilan edildi.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre 7.3 büyüklüğünde deprem, Irak ve İran’ın neredeyse tamamında hissedildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Irak’ta Başkent Bağdat ve Erbil’de yaşayanlar da sarsıntı yüzünden panik yaşadı. Deprem İran’ın Tebriz ve Kermanşah eyaletlerinde de hissedildi. Şiddetli deprem ayrıca Suriye ve Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de hissedildi. Depremle birlikte Van, Hakkari merkez ile ilçeleri Şemdinli, Yüksekova, Çukurca’nın yanısıra Şırnak, Siirt, Mardin, Batman, Diyarbakır il merkezleri ile bağlı ilçelerinde de vatandaşların bir bölümü korku ve panikle sokaklara çıktı. Deprem ayrıca Azerbaycan’ın İran sınırındaki bölgelerinde Suudi Arabistan ile Kuveyt’ten de hissedildi. Suudi Arabistan Jeolojik Araştırma Kurumu depremde can ya da mal kaybının yaşanmadığını belirtirken. Kuveyt’te deprem, halkın korkuya kapılarak sokaklara çıkmasına neden oldu. Bazı bölgelerde halk geceyi sokakta geçirdi. Pakistan ve Lübnan’dan da sarsıntının hissedildiği kaydedildi.

Bölgede yaşanan eski depremler

Güneyinde Arap, güneybatısında Afrika, kuzeyinde Avrasya ve doğusunda da Hint deprem plakaları arasında sıkışıp kalan İran’ın yüzde 90’ı aktif deprem fayları üzerinde yer alıyor. Kuzeye doğru hareket eden Arap Plakası’nın Avrasya Plakası ile çarpışması yıkıcı depremlere ve İran’ın kuzebatısındaki Zağros Dağları’nın her yıl 2.6 santimetre yükselmesine neden oluyor. İran’da 2000’lerin başından bu yana 13 büyük deprem meydana geldi. Büyüklükleri 5,3 ve 7,8 arasında değişen depremler, yaklaşık 31 bin cana mal oldu. İran’da 20’nci yüzyılda meydana gelen depremler ise yaklaşık 130 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Depremler, en çok kerpiçten evlerin olduğu kırsal kesimi etkiliyor.

Merkez üssü Irak olmasına rağmen 7.3 büyüklüğündeki deprem bu ülkede daha az can kaybına neden oldu. Irak Kızılayı hemen hemen Tüm Irak’ta hissedilen depremde 7 kişinin hayatını kaybettiğini 575 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Özellikle Süleymaniye’de kamu ve özel binalarda büyük hasarlar meydana geldiği belirtildi. Kelar’da 2 kişinin öldüğü 100’ünün yaralandığı, Derbendihan’da 4 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı Halepçe’de de 100 kişinin yaralandığı belirtildi. Süleymaniye merkezinde ise 1 kişinin öldüğü, 50’den fazla kişinin de yaralandığı ifade edilirken Hanekin’de 75’ten fazla kişinin yaralandığı bilgisine yer verildi.

Tarihi yapılarda hasar

Deprem Süleymaniye’ye bağlı Derbendihan ilçesinde büyük hasara neden olurken Derbendihan barajında da çatlaklar oluştu. Şiddetli deprem nedeniyle baraj ve çevresinde toprak kayması ve geniş çatlaklar oluştu. Barajın patlama tehlikesine karşılık halk ilçeyi terk ederken bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Deprem nedeniyle İran ve Irak’taki bazı tarihi yapılar da zarar gördü. Tarihi yapılarda meydana gelen hasarın ölçüsü henüz belirlenemedi. 

Kerkük’te de hasar var

Süleymaniye ve Halepçe merkezinde etkili olan depremde daha çok İran sınır hattındaki ilçe, kasaba ve köylerde hasar meydana geldi. Süleymaniye Sağlık Müdürlüğü kaynakları, depremde Kürt bölgesinde 7, Irak genelinde 12 kişinin yaşamını yitirdiğini, 400’ün üstünde insanın ise yaralandığını açıkladı.  Deprem petrol kenti Kerkük’te de büyük sarsıntıya neden olurken, bazı  evlerde hasar meydana geldi. Kent merkezi ve çevresindeki yerleşim birimlerinde can kaybı yaşanmazken 100’e yakın kişinin yaralandığı bildirildi. Süleymaniye ve Halepçe kent merkezlerinde can kaybı yaşanmazken Erbil’de 50 kişinin yaralandığı ifade edildi. Deprem nedeniyle Süleymaniye ve çevresindeki kamu kuruluşları ve okullarda tatil, bölge genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23