• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Uzaktan' üniversiteli olma şansı

Yeniakit Publisher
2015-08-04 08:42:00 -
'Uzaktan' üniversiteli olma şansı

Bu yıl kontenjanlarını büyük ölçüde doldurmaya odaklanan üniversitelerde kayıt günleri başladı.

Tercih edilirlikte yüzde 100 başarı sağlayan 15 üniversitenin yanı sıra diğer üniversiteler de 7 Ağustos’ta son bulacak kayıtların ardından kontenjanlarında fire vermeden yeni döneme başlamayı hedefliyor. 40 bini bulan toplam kontenjan açığını ek yerleştirme ile telafi etmeye odaklanan üniversitelerden bir kısmı ise ‘uzaktan eğitim’ ile öğrenci çekecek.

 

Türkiye genelinde ve KKTC'de birçok devlet ve vakıf üniversitesinde uygulanmaya başlanan uzaktan eğitim ağı genişliyor. 70’e yakın üniversitede eğitim görmeye imkân veren yeni modelle binlerce kişi üniversiteli olma hayalini gerçekleştiriyor. Farklı nedenlerle kampusa gidemeyenler ve çalışanlar için bir fırsat olarak görünen uzaktan eğitim için her üniversite kendi bünyesinde merkezler kurdu. Önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarının da bulunduğu uzaktan eğitim sistemi içinde insan kaynakları, eğitim bilimleri, tarih, iletişim, sosyal bilimler, mühendislik, veterinerlik, güvenlik, iktisat gibi geniş bir yelpazede eğitim veriliyor.

 

Şartları ve avantajları neler?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yükseköğretim Kurulu'nun yaptığı düzenlemeye göre üniversitelerin Uzaktan Eğitim Merkezlerdeki programlara başvurabilmek için ÖSYM sınavlarına girmek ve yeterli taban puanı almak şart. Uzaktan eğitim programlarının puanlan örgün eğitimin birinci ve ikinci öğretim puanlarından biraz daha düşük oluyor. Hukuki açıdan örgün eğitimden hiçbir farkı yokken, uzaktan eğilim öğrencilerinin üniversiteye devanı etme zorunlulukları bulunmuyor. Uzaktan eğitim alan öğrenciler ile aynı bölümde örgün eğilim alan öğrencilerin ders içeriklerinde hiçbir fark yok. Dersler internet üzerinden verilecek şekilde hazırlanıyor. Sınavlar çoğu zaman klasik yöntemle, yani belli gün ve saatlerde yapılıyor. Ara sınavlarda online uygulamalar olsa da final sınavları için klasik yüz yüze yöntemler tercih ediliyor. Uzaktan eğitim için seçilen yöntem, dersin içeriğine ve hedef kitleye bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bir uzaktan eğitim yöntemi bir ders için ideal olabilirken başka bir alan için de farklı uygulama tercih ediliyor. 24 Nisan 2010' da Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Yükseköğretim Kurumlarında önlisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yandal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarıyla ilgili yönetmeliğe göre açık veya uzaktan öğretim öğrencileri artık örgün öğretim programlarına geçiş yapabiliyor. Öğrencilere verilen diplomalar da örgün eğitim mezunlarınınkinden farklı değil.

 

Uzaktan eğitim merkezi bulunan devlet üniversiteleri

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, ODTÜ, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi.

 

Dersler nasıl işleniyor?

 

Blackboard: Bu yöntemle eğitimciler, öğrencilerle iletişim kurabiliyor, ders materyallerini paylaşabiliyor, ödevler, sınavlar tasarlayabiliyor, üniversitelerin çoğunda kullanılan bu sistem, kampuslarda yapılan yüz yüze derslerin, içerik, öğrenci-öğretim elemanı iletişimi ve ders dışı çeşitli aktivitelerle zenginleşmesini sağlıyor.

 

Adobe Acrobat Connect: Canlı toplantılar, çevrimiçi eğitim dersleri, anlık sunumlar veya üçünü de yapmak için zengin ve toplu içerik sunmak amacıyla kullanılabiliyor.

 

Moodle: Bir uzaktan eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrimiçi kurs yönetim sistemi olarak tanımlanabilir.

 

Akademik LMS (ALMS): ALMS geliştirilirken, üniversitelerin uzaktan eğitim konusunda ihtiyacı olabilecek eğitim, yönetim, içerik, destek ve pazarlama anlamındaki tüm istekleri göz önüne alındı. ALMS, sadece üniversiteleri hedefleyerek geliştirildiği için pek çok farklı özelliğe sahip. İhtiyaçlar doğrultusunda sürekli geliştirilebiliyor.

 

Perculus: Online eğitim, toplantı ya da seminerlerde webcam ve mikrofonla görüntü ve ses paylaşılabiliyor, dokümanlar üzerinde çalışılabiliyor, sunum yapılabiliyor. Perculus, kolay yönetim arabirimleri ile basit bir şekilde canlı oturumlar başlatma, katılımcı davet etme ve kullanıcı yönetimi imkânları sunuyor.

 

Örgün eğitime yatay geçiş imkânı

Açık veya uzaktan öğretim öğrencileri örgün öğretim programlarına geçiş yapabiliyor. Ayrıca bir uzaktan eğitim programından, diğer açık ve uzaktan eğitim programlarına da geçiş yapılabiliyor.

 

Sınavlar nasıl uygulanıyor?

Klasik sınav yöntemlerinin uygulandığı yle yani belli gün ve saatlerde bir araya gelinerek düzenleniyor. Ara sınavlarda online uygulamalar görülse dc finaller için klasik yüz yüze yöntemler tercih ediliyor.

 

Mehmet UFUK – egitimrehberi / 4 Agustos 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23