• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Üç Kafadar birbirine düştü

Yeniakit Publisher
2014-04-03 09:07:00 - 2014-04-03 01:10:43
Üç Kafadar birbirine düştü

Paralel Yapı, CHP ve MHP, yerel seçim hezimeti sonrası birbirine düştü. Artvin’i kaybeden CHP adayı Emin Özgün, “Cemaatin hiç oyu yokmuş. Kandırıldık” derken, CHP Adana adayı Yıldıray Arıkan, MHP’yi hile yapmakla suçladı. Cemaat sözcüleri ise, CHP ve MHP’nin yeterince çalışmadığını savundu.

EMRE KÜSKÜN / ANKARA - Başbakan Erdoğan’ın “Üç koyun gütmekten aciz üç kafadar” şeklinde tanımladığı Paralel Yapı, CHP ve MHP, yerel seçim hezimeti sonrası birbirine düştü. Kastamonu ve Artvin gibi kalelerini bile AK Parti’ye kaptıran muhalefet partileri, ağır yenilgi konusunda ‘ittifakın koordinatörü’ Fetullah Gülen’i suçluyor. Gaflarıyla halkın neşe kaynağı haline gelen ‘Genel Müdür’ Kemal Kılıçdaroğlu ile ‘yaşlılara el öptüren’ sınıf arkadaşı Devlet Bahçeli, AK Parti’nin oylarının yüzde 30’lara kadar düşeceğini dillendiren Paralel Yapı mensuplarının kendilerini yanılttıkları görüşünde. Gülen’in sözcüleri ise muhalefet liderlerinin seçmeni ikna edemediğini savunuyor. Ayrıca CHP ve MHP arasında da oy kavgası yaşanıyor.

KILIÇDAROĞLU’NU İSTİFAYA ÇAĞIRDI

Paralel Yapı’nın belirlediği “AK Parti’ye karşı hangi aday güçlüyse ona oy verilmeli” stratejisi yüzünden oylarını MHP’ye kaptıran CHP Kastamonu Belediye Başkan Adayı Mehmet Yıldırım, ağır yenilginin sorumlusu olarak gösterdiği Kemal Kılıçdaroğlu’nu istifaya davet etti. Kılıçdaroğlu’nun ildeki CHP’li seçmene MHP’li adaya destek vermeleri yönünde telkinde bulunduğunu öne süren Yıldırım, “Buna rağmen ipi AK Parti’nin göğüslediğini, 20 yıllık çürümüş ve imar kutusuna bulaşmış MHP iktidarını CHP’nin temiz oylarının kurtarmaya yetmediğini” söyledi. Kendisinin tasvip etmediği ittifaka isyan eden Yıldırım, “Kirli oyunlarına CHP’yi alet etmesinler. Dürüst davransınlar. Bir bacağı CHP’de bir bacağı MHP’de olmasın. Görüyorum ki 2011 seçimleri sonuçlarına göre yaklaşık 10 bin vatandaşımızın MHP’yi desteklediğini görüyoruz. Bu seçimlerde 2009 seçimlerinde olduğu gibi MHP bütün oyunlarını CHP’li seçmenler üzerinden oynamıştır. Bunun sonucunda MHP CHP’li seçmenleri evlerinden ocaklarından, ideolojilerinden koparmayı başarmıştır. Fakat sonuç alamamıştır” değerlendirmesini yaptı.

‘CEMAAT BİZİ KANDIRDI’ İTİRAFI

Kılıçdaroğlu’nun “Kaybedilmesine en çok üzüldüğüm il” dediği Artvin’de de isyan bayrağı açıldı. CHP Artvin adayı Emin Özgün, yenilginin nedenini cemaatle yapılan ittifaka bağladı. Seçim tek başına kazanabilecek güçte olduğuna dikkat çeken Özgün, “Gülen grubuyla ittifak bize yaramadı. Onlarla kol kola girince sosyal demokrat tabanımızı kaybettik. Cemaatin abartıldığı kadar oyu yokmuş, bize bir faydası olmadı” ifadelerini kullandı. Cemaat yetkililerinin seçimden önce kendisiyle görüştüğünü belirten Özgün, “Seçimden önce gelip, ‘Bin oyumuz var, sizi destekleyeceğiz’ dediler. Kabul ettim. Perde arkasında bana çalıştılar. Ama kaybettim. Hiç oyları yokmuş” dedi.

“İLK HANÇERİ CHP SAPLADI!” 

CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Yıldıray Arıkan, seçimin iptal edilmesini isterken, belediye başkanlığını alan MHP’yi hile yapmakla suçladı. Arıkan, “Sandık kurulları en az 4 kişiden oluşması gerekirken 3 ve daha az kişi tarafından kurulmuştur. Bunların hepsi seçimin iptalini gerektirir. Ayrıca ahlaki olmayan her türlü işlemler yapılmıştır. 25 yıldır Adana’da seçim hileleri hep gündeme gelmiştir. Malesef bu seçimde yine aynı kurallar işlemiş aynı durumlar ortaya çıkmıştır” dedi.

CEMAATE GÖRE CHP VE MHP BÖLGECİ

Cemaat sözcüleri ise yenilginin faturasını ittifak yaptığı CHP ve MHP’ye kesti. Muhalefet liderlerinin gerekli çabayı göstermediği savunuldu. Zaman Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, CHP ve MHP’yi ‘bölge partisi’ şeklinde göstererek, “İktidar partisinin en büyük avantajı Türkiye’nin her yerinde gücünü hissettirmesi. Doğu batı, küçük büyük bütün şehirlerde yarışın içinde. Muhalefet partilerinin dezavantajı ise belli bölgelerde etkili olmaları. CHP ve MHP Güneydoğu’da hiç yok. Diyarbakır’daki oy oranları ortada. Anamuhalefet partisi yüzde 2’nin altında” diye yazdı. Zaman yazarı Hüseyin Gülerce de özeleştiri yaparak, “Siyasallaştık. CHP için kapı kapı dolaşıp oy istedik. Hizmet hep çoğunlukla hareket etti. Hep öyle yoluna devam etti. İlk defa çoğunluğun karşısına çıktı ve kaybetti. Orijinalini kaybetti, yara aldı” şeklinde konuştu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23