• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkmenistan'da devlet başkanı belli oldu

Yeniakit Publisher
2017-02-13 09:48:00 -
Türkmenistan'da devlet başkanı belli oldu

Türkmenistan'da devlet başkanı seçiminde sonuçlar belli oldu. Ülkeyi 10 yıldır yöneten Gurbangulu Berdimuhammedov, oyların 97.69'unu alarak üçüncü kez başkan seçildi.

Merkezi Seçim Kurulu, Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un kullanılan oyların yüzde 97.69'unu aldığını duyurdu.

3 milyon 223 bin 455 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, pazar günü halk sandık başına gitmişti. Dokuz ismin yarıştığı seçimde diğer adaylara şans tanınmıyordu.

Türkmenistan'da anayasada yeni yapılan düzenlemeyle devlet başkanının görev süresi beş yıldan yedi yıla çıkarıldı ve üst sınır olan 70 yaş sınırı kaldırıldı. Böylece Berdimuhammedov'un önümüzdeki seçimlere girmesinin yolu da açılmış oldu.

LAKABI 'KORUYAN'

2007'de iktidara gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un lâkabı 'Koruyan'. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türkmenistan'ın kurucu lideri Saparmurat Türkmenbaşı Niyazov'un 2006 yılında hayatını kaybetmesinin ardından cumhurbaşkanı seçilen Gurbangulu Berdimuhammedov'un asıl mesleği dişçilik.1979'da Türkmen Devlet Tıp Enstitüsü Diş Hekimliği Fakültesi'ni bitiren Berdimuhammedov, 1997'ye kadar çeşitli hastanelerde doktorluk ve üniversitede öğretim üyeliği yaptı.

Yaklaşık 20 yıllık tıp kariyerinin ardından farklı bir yol izleyen Berdimuhammedov, 21 Aralık 2006'da Niyazov'un cenaze töreninin yapılmasının ardından meclis tarafından geçici lider olarak atandı. İki ay sonra ise altı rakibinin yarıştığı seçimden galip çıktı. Oyların neredeyse yüzde 90'ını alan Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın ikinci cumhurbaşkanı oldu.

Berdimuhammedov, 2012'deki seçimde altı rakibine karşı yarıştı ve yine kazandı.

YABANCI YATIRIMA YÖNELDİ

Türkmenistan'ın ikinci cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, ülkenin ekonomi politikalarında çeşitli değişiklikler yaptı. Berdimuhammediov ilk kez Rusya, Avrupa Birliği (AB) ve Çin'in odak noktası olan doğalgaz rezervlerini yabancı yatırıma açtı.

Turizme yaptığı yatırımlar da Türkmenistan'a önemli derecede canlılık getirdi. Türk ve Fransız inşaat şirketleri, şehir merkezinde milyarlarca dolarlık oteller ve yeni hükümet binaları inşa etti.

Berdimuhammedov'un lider olduğu dönem ülkede 'çağın yeniden doğuşu' olarak anılırken, liderin 'Arkadag' (Koruyan) lâkabı, kurucu lider Niyazov'un 'Türkmenbaşı' lâkabına göre daha mütevazı. Berdimuhammedov ayrıca Niyazov'la aralarındaki fiziksel benzerliklerden dolayı 'Niyazov'un gölgesi' olarak biliniyor. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23