• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'yi uçuracak Türk Akımı projesinin güzergahı belli oldu!

Yeniakit Publisher
2015-01-28 14:01:00 - 2015-01-28 14:57:14
Türkiye'yi uçuracak Türk Akımı projesinin güzergahı belli oldu!

Güney Akım yerine inşa edilecek boru hattının güzergahı Ankara’daki toplantıda belirlendi

Ankara'da OAO Gazprom CEO'su Aleksey Miller ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız arasında bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Taraflar Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz altından inşa edilecek yeni boru hattına ilişkin temel hususları ele aldılar.

Toplantıda yeni boru hattına ilişkin fizibilite çalışmalarının ön sonuçları ele alınarak güzergah karara bağlandı. Dört hattan oluşacak boru hattının kapasitesi yıllık 63 milyar metreküp olacak. Boru hattı 660 kilometre boyunca eski Güney Akım güzergahını izleyecek, ardından Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarına doğru yeni bir güzergah üzerinden 250 kilometre daha devam edecek.

Gazprom 28 Ocak tarihinde, boru hattının yeni Türkiye açık deniz kesiminde tasarım ve inceleme çalışmalarını başlatacak. Gazprom projenin deniz aşırı kesimini tek başına gerçekleştirecek. Türkiye'deki doğalgaz aktarım kapasitesi ise birlikte oluşturulacak. Tarafların proje ortaklık paylarının belirlenmesi için görüşmeler devam edecek. Türk tarafında projenin uygulanması konusunda BOTAŞ'a yetki verildi. Gazprom ve BOTAŞ bir hafta içinde projenin temel faaliyetlerinin uygulanmasına ilişkin ortak çalışma takvimi oluşturacak.

Miller projeye ilişkin olarak şunları kaydetti: "Bu önemli proje çerçevesinde doğalgaz taşımacılığı altyapısını birlikte oluşturacak olmaları Gazprom ve BOTAŞ'ı stratejik ortak haline getiriyor. Görüşmeler son derece yapıcı ve dostça bir havada gerçekleştirildi. Her iki taraf da sonuç odaklı bir yaklaşım benimsedi. Türkiye topraklarındaki güzergah seçeneklerinin incelenmesi, denizden karaya çıkış noktasının belirlenmesi, doğalgazın Türkiye'deki tüketicilere temin noktasının seçilmesi ve Türkiye-Yunanistan sınırındaki kesişim noktası öncelikli konularımız. Çalışmalarımızı boru hattına ilişkin Hükümetlerarası Anlaşmanın bu yılın ikinci çeyreği içinde imzalanmasına ve Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının Aralık 2016'da başlamasına imkan verecek şekilde yürütmek üzere mutabakat sağladık. Boru hattının ilk ayağının kapasitesi 15,75 milyar metreküp olacak ve yalnızca Türkiye piyasasına yönelik sevkiyat gerçekleştirecek. Russkaya kompresör istasyonunun hazır, açık deniz boru hattı güzergahının belli olduğu düşünüldüğünde bu son derece gerçekçi bir takvim."

(Enerji Enstitüsü)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23