• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ülkemizin tonlarca altını neden İngiltere’de?

Yeniakit Publisher
2017-11-20 08:52:00 - 2018-10-18 13:42:12
Ülkemizin tonlarca altını neden İngiltere’de?

Ülkemizin altın rezervlerinin üçte ikisinden fazlası İngiltere ve ABD’de bulunuyor.

Almanya’nın İngiltere’de bulunan altın rezervlerini çekme kararı almasına rağmen Türkiye’nin altın rezervlerinin üçte ikisinden fazlası hala İngiltere ve ABD’de bulunuyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrası bazı ülkeler herhangi bir düşman işgaline karşı altın rezervlerinin büyük bir kısımlarını en güvendiği ülkelere emanet etti. Bu ülkeler seçilirken savaş gibi en zor zamanlarda dahi rahatça erişilebilir olması esas alındı. Türkiye de, İkinci Dünya Savaşı sonrası bu kapsamda altın rezervlerinin büyük çoğunluğunu yurt dışına çıkardı. Bu rezervleri 2008 küresel krizine kadar hiçbir ülke uzun yıllar boyunca sorgulama ihtiyacı hissetmedi. 2008 yılında Türkiye’yi teğet geçip ABD ve Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik kriz, ülkelerin fiziki altınlarını sorgulama ihtiyacı oluşturdu.

2008 SONRASI ALMANYA ALTINLARINI GERİ ÇAĞIRDI

Dünyanın en güvenilir ülkelerinin ekonomik krize girmiş olması altınlarını emanet eden ülkelerde güvensizlik ortamına neden oldu. Bu doğrultuda Almanya 2008 krizinin ardından 2013 yılında ABD ve İngiltere’de bulunan altın rezervlerini geri çağırmaya başladı. 2020 yılına kadar tamamlanması beklenen altın dönüşü kapsamında Almanya geçtiğimiz yıl 216 ton altınını Frankfurt’a getirdi.

TÜRKİYE’NİN 450 TON ALTINI İNGİLTERE’DE
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin toplam 490 ton altın rezervinin bulunduğunu ancak bu altınların sadece 40 tonunun Türkiye’nin hazinesinde bulunduğunu geri kalanının İngiltere Merkez Bankası’nın depolarında olduğunu açıklamıştı. Küçük bir kısmı ise ABD Merkez Bankası FED’in depolarında bulunuyor.

Savaş durumunda altınlarımızın akıbeti ne olur

Türkiye’nin tonlarca altınının İngiltere ve ABD’de bulunması akıllara herhangi bir ters düşme veya savaş durumunda altınlarımızın akıbeti ne olur? sorusunu getirdi. Uzmanlar bu konuda farklı görüşleri savundu. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kerem Alkin, ‘Türkiye gibi dünya siyasetinde dünya ekonomisinde önemli ağırlığı olan bir ülkenin varlıklarına müdahale etmeye kalkmak ancak delilik noktasında yapılacak bir şey. O nedenle bizim varlıklarımıza kimsenin dokunacağı kanaatinde değilim. Ama riskler değerlendirilir ya da dünyaya bir mesaj vermek istenirse böyle bir şey yapılabilir’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin batı ile karşı karşıya gelmesi durumunda ülkemize karşı birtakım yaptırımlar uygulanabileceğini söyleyen ekonomist Uğur Civelek ise ‘Bu yaptırımların içinde o ülkelerdeki altın ve döviz varlıklarının dondurulması da olabilir. Bu yaptırımlar ortadan kalkıncaya kadar o varlıkları kullanamayabilirsiniz. Eğer böyle bir risk söz konusuysa bu varlıkları oradan çekmek daha yararlı olabilir’ dedi.

İngİltere Lİbya’nın mİlyar dolarlarına el koymuştu

İngiltere hükümeti 2011 yılında Libya Lideri Kaddafi’nin ülkede bulunan hesaplarına ve mal varlığına el koyma kararı aldı. Kaddafi’nin İngiltere bankalarında 20 milyar avronun üzerinde parası olduğu söyleniyordu. İngiliz hükümetinin Libya liderinin parasına el koyması o dönem bu durumu değerlendiren çok sayıda Türk köşe yazarı tarafından ‘İngiltere, bu altınları asla vermeyecek. Göreceksiniz! İngiltere, Libya’nın paralarını verdi mi?’ şeklinde yorumlanmıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23