• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'den korkan YPG: ABD askeri Suriye'de olmalı

Yeniakit Publisher
2017-11-15 17:05:00 -
Türkiye'den korkan YPG: ABD askeri Suriye'de olmalı

ABD'nin sahadaki en önemli ortağı olan terör örgütü, Pentagon'dan gelen açıklamaya destek çıktı.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin siyasi kanadı Demokratik Birlik Partisi (PYD), ABD'nin bölgede kalmasına destek verdi. PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, ABD yönetiminin DEAŞ'in elindeki toprakların geri alınmasından sonra da bu ülkedeki askerini faaliyetlerini sürdürmesi önerisini desteklediklerini söyledi.

Reuters'a yazılı bir mesaj yollayan Hasan, "Suriye krizinde siyasi bir çözüm sağlanmadığı, Türkiye ve İran'ın müdahalelerinin devam ettiği ve Suriye içinde El Kaide bağlantılı grupların varlığı sürdüğü müddetçe, koalisyonun da operasyonlarına devam etmesinin daha iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen ABD YPG'yle sahada ortak.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, DEAŞ'in elindeki toprakları kaybetmesinin ardından da Suriye'de ABD askerlerinin daha uzun vadeli kalabileceğini söylemişti.

Mattis, ABD'nin uzun vadede hedefinin 'DEAŞ 2.0' gibi bir grubun yeniden ortaya çıkmasını engellemek olduğunu belirtti. Mattis ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen barış görüşmeleri olduğunu anımsatarak, "Cenevre süreci ivme kazanmadan kalkıp gidemeyiz" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Suriye hükümeti ise dün yaptığı açıklamada ABD'yi 'bahane üretmekle' suçladı. Şam yönetimi, ABD'nin ilk etapta amacının DEAŞ'le mücadele olduğunu söyleyip, daha sonra hedefini siyasi çözümün bulunmasına değiştirerek, askerlerini Suriye'de tutmak için bahane üretmeye çalıştığını belirtti.

DÖRT ÜLKE VAR

Suriye'de şu anda esas olarak dört ülkenin askeri varlığı bulunuyor. Rusya, Suriye hükümetine hava operasyonlarıyla destek verirken, aynı zamanda bazı üst düzey subaylarıyla da danışmanlık sağlıyor.

Suriye hükümetini destekleyen bir diğer ülke de İran. Başta Devrim Muhafızları bünyesindeki elit Kudüs gücü olmak üzere İran devleti destekli bazı gruplar ve milisler de savaşta yer alıyor.

Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı başlatan Türkiye, Cerablus ile Azez arasındaki hattı IŞİD'den geri aldıktan sonra El Bab'a kadar ilerlemiş ve daha sonra operasyonu sonlandırmıştı. Türkiye, daha sonra Ekim ayı içerisinde Rusya ile varılan çatışmasızlık bölgeleri anlaşması kapsamında İdlib'e asker yolladı. Burada halen Türk askeri faaliyet gösteriyor.

ABD'nin de Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin elindeki bölgelerde üsleri bulunuyor. ABD hem hava operasyonları düzenliyor hem de karadan YPG'lilere destek veriyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23