• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'den bir ilk! Gücüne güç kattı

Yeniakit Publisher
2015-10-03 18:46:00 - 2015-10-03 19:07:21
Türkiye'den bir ilk! Gücüne güç kattı

İleri teknolojiye sahip Harp Gemisi olan Amfibi gemi "Bayraktar" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle denize indirildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (ADİK) yaptırılan amfibi gemi Bayraktar, törenle denize indirildi.

Tuzla’daki ADİK Tersanesi’nde yapılan törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, komutanlar ve davetliler katıldı.

Törende konuşan ADİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süalp Ürkmez, Bayraktar’tan sonra aynı özelliklere sahip ikinci gemi Sancaktar’ın da 8 ayda tamamlanıp teslim edileceğini kaydetti.

Gemilerinin SSM'nin talepleri doğrultusunda tasarlandığını ve yerli olduğunu dile getiren Ürkmez, rakipleri arasında ABD, İspanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin olduğunu ifade ederek destek istedi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ise şunları kaydetti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Müsteşarlık olarak beklentimiz bu projede de sözleşme gereği tüm gemileri planlanan tarihinde deniz kuvvetlerimize verilmesidir. Kendi kendine yetebilen ve kritik teknolojilerde ülke gereksinimlerine karşılık verebilen bir savunma sanayi için özel sektöre önemli görevler düşüyor. Savunma sanayi alanında devletimiz tüm gücüyle sektörün geliştirilmesi için sektörün arkasındadır. Bunu bir daha belirtmek isterim."

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da Bayraktar’ın bugüne kadar özel sektör tarafından inşa edilen en büyük tonajlı silah gemisi olma özelliğini taşıdığını belirtti.

Cumhuriyetin 100. yılına yaklaşıldığı günlerde özel sektörün ulaştığı seviyenin gurur verici olduğunu kaydeden Bostanoğlu, şöyle devam etti:

"Tarih boyunca ülkemizin bulunduğu zorlu coğrafyada güçlü ve istikrarlı olabilmek için askeri açıdan güçlü olmayı gerektiriyor. Günümüzde, bölgemizde tarihi bir dönüşüm süreci yaşanmakta ve ülkemiz son yıllarda ortaya çıkan yeni risk ve tehditlerle karşı karşıya bulunmaktadır. Hiç şüphesiz deniz ortamı da güvenlik ve savunma açısından bu durumdan etkilenmektedir. Deniz ortamı ulaşım açısından da önem kazanmaktadır. Ülke ekonomileri için de vazgeçilmez hale gelmektedir. Diğer taraftan denizler, enerji başta olmak üzere canlı ve cansız kaynaklar açısında giderek daha cazip olmaktadır. Dünya petrol ve doğalgaz kaynaklarının yüzde 90’a yakın bir bölümü denizler altında bulunmaktadır. Yıllık 100 milyar dolar olan denizlerdeki yatırım seviyesi günümüzde 300 milyar dolar seviyesine çıkmıştır."

Bütün bu gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Deniz Kuvvetleri, Türkiye'nin savunması, gelişen ekonomik ve diplomatik ilişkilerin desteklenmesi ve barış dönemlerde önemli görevler icra ettiğini anlatan Bostanoğlu, anavatanda güvenli olmak için denizde güçlü olmak ve dünyada söz sahibi olmak için tüm denizlerde varolmak gerektiğinin altını çizdi.

Bostanoğlu’nun ardından kürsüye gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de geminin, Türk Silahlı Kuvvetlerine hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a plaket verildi. Daha sonra Genelkurmay Başkanı Akar'ın eşi Şule Akar, kürsüye gelerek iyi niyet temennilerinde bulundu.

Bayraktar, başarılı bir şekilde alkışlarla suya indirildi.

GEMİNİN ÖZELLİKLERİ

Yapımına 2013’te başlanan ve yüzde 70,68 yerli sanayi desteğiyle üretilen gemi, kendi alanında bir ilki teşkil ediyor. Üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip.

Boyu 139, eni 19,60 metre olan ve deplasmanı 7 bin 254 ton olarak dizayn edilen geminin, 2 metreden sığ sulara kapak atma imkanı bulunuyor. Gemi, bin 200 ton yük veya çeşitli tank, zırhlı araç ve diğer araç taşımanın yanında 566 yatak kapasiteli.

Bayraktar, ikmal yapmadan 30 gün denizde kalabiliyor ve 5 bin deniz milinden fazla yol alabiliyor.

486 personelin görev yapabileceği gemide, 12 Subay, 51 Astsubay, 66 er ve 17 ortak hareket grup subayı ile 350 Amfibi personeli görev yapacak.

Gemide, beklenen sürat değerlerini ve manevra kabiliyetini sağlayabilmek üzere her biri 4 adet dizel makine, 2 adet ridakşınger, 2 adet şaft sistemi, 2 adet değişken açılı pervaneden oluşan ana tahrik sistemi kullanılıyor.

Bayraktar’da ayrıca, iki adet tünel tip baş itici, elektrik üretimi için 4 adet ana jeneratör yer alıyor.

Bunların dışında gemide yerli üretim olan Komuta Kontrol Sistemi ve Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) ile beraber pek çok elektronik sistem ve silah sistemi bulunuyor.

Bayraktar, geniş muhabere ve elektronik imkanlarıyla komuta kontrol, harekat ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde Doğal Afet Yardım görevlerini yerine getirecek imkan ve kabiliyetlere de sahip.

Bayraktar Şubat 2017’de, ikinci gemi Sancaktar ise Ekim 2017’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığında göreve başlayacak

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23