• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’den 100 milyar Liralık dev hamle

Yeniakit Publisher
2016-10-29 02:04:00 - 2016-10-29 02:06:55
Türkiye’den 100 milyar Liralık dev hamle

Maliye, yurt dışında varlık barışı için tanıtım atağına geçiyor. Kasım ayı başından itibaren özel bir ekip yurt dışında Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Almanya, Fransa gibi ülkelerde tanıtım faaliyetlerinde bulunacak. Tanıtımlarda hedef 100 milyar liralık varlığın Türkiye ekonomisine kazandırılması.

Milyonlarca kişiye kolaylık sağlayan vergi borçlarının yeniden yapılandırmasında başvuru süresi uzatılırken, Maliye rotayı yurt dışına çevirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kasım ayı başından itibaren varlık barışının tanıtımlarına başlıyor. Özellikle gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İtalya gibi ülkelerde Türk vatandaşlarının yurt dışında bulunan varlıklarının ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik toplantılar düzenlenecek. GİB’de oluşturulacak özel ekipler yoğun bir tanıtım faaliyetinde bulunacak. Mesailerinin önemli bir bölümünü borç yeniden yapılandırmasının Türkiye genelinde tanıtımı ve başvuruların hızlı bir şekilde alınmasına ayırdıklarına dikkat çeken Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, önümüzdeki aydan itibaren yurt dışında yoğun bir tanıtım faaliyetine başlanılacağına dikkat çekti.

Maliye kaynakları geçmişteki varlık barışı uygulamalarından vergi alındığını ifade ederek “Herhangi bir şekilde 4. varlık barışı uygulaması kapsamında başvuru yapanlardan vergi alınmayacak. Bu nedenle yoğun bir başvuru almayı planlıyoruz. Onun için de yoğun bir tanıtım çalışması olacak” diye konuştu.

REKOR BAŞVURU BEKLENİYOR

Ekonomi yönetimi başvuruları yılsonuna kadar devam edecek olan varlık barışı uygulamasından rekor miktarda başvuru bekliyor. Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar, 100 milyar liralık beyanın üzerine çıkılabileceğini hesaplıyor. Türk vatandaşlarının yurt dışında 100 milyar doların üzerinde birikimi olduğu belirtiliyor. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

FETÖ PARASINA ÖNLEM

Millete darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye destek veren şirketler Varlık Barışı’nda kapsam dışı kalacak. Terör örgütü bağlantısı tespit edilen herhangi bir birikimin hem yurt içi hem de yurtdışından sisteme dahil edilmesi halinde soruşturma başlatılacak. Bir kişi hakkında getirdiği para nedeniyle doğrudan doğruya soruşturma açılamayacağına dikkat çeken Maliye kaynakları, “Ama terör örgütüyle ilişkisini ben bilirsem, onunla ilişkin bir bulgum olursa bu kanun o kişi hakkında soruşturma yapmamı engellemiyor” dedi.

GÜNDE 100 BİN KİŞİ YAPILANDIRMAYA KOŞTU

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar “Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bugünlerde daha büyük bir taleple karşı karşıyayız. Son dönemde günde neredeyse 100 bin kişilik bir başvuru oldu. İstanbul genelinde 25 Ekim Salı günü itibarıyla 1 milyon 462 bin başvuru aldık. Bu başvurular ile birlikte yapılandırılan tutar 13 milyar 135 milyon lira. Daha önce stok borçları olan mükelleflerin yapılandırdıkları tutar 9 milyar 471 milyon lira oldu. İstanbul genelinde başvuruların büyük çoğunluğu Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik para cezası” dedi.

4.5 MİLYAR YASTIK ALTINDAN ÇIKACAK

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılığa altın kabulü için sağlanan yüzde 30 oranına ilave olarak yüzde 5 dilim eklemesi bankaların hurda altın toplama rekabetini kızıştıracak. Bu değişikilik ile 4.5 milyarlık altının daha yastık altından çıkarılması bekleniyor. Türkiye’de yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarı 5 bin tonu buluyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23